Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když je Zeman lepší než Havel s Klausem dohromady, ticho po pěšině

Málokomu zřejmě dochází až děsivá souvislost aféry novodobých aparátčiků ČSSD s udělením státních vyznamenání. Ani ne snad mírou vyvolaného zájmu médií i diskutérů jako tím, že zázračný vzestup těchto politických nicmochrů byl umožněn také  proto, že oba předchozí presidenti úplně ignorovali dvě osobnosti, oceněné až nyní. Jedná se pochopitelně o Pavla Wonku a Karla Srpa. Touto ignorací byla ostudně promarněna příležitost, dávat za vzor od samého počátku vítězství demokracie v roce 1989  ty z nás, kteří aktivně usilovali o dobro nás všech nikoliv kvůli osobnímu prospěchu, ale právě i přesto, že jim to přinášelo mnohé útrapy, když Pavla Wonku to stálo nakonec i život.

Takže mladou generaci vlastně po sametu nikdo neinformoval o tom, že vykonavatelé totalitní rudé mašinérie pod taktovkou  Husáka, Jakeše, Štrougala a dalších, nechali s úplným klidem mučit a nakonec zemřít Pavla Wonku,  který jen chtěl v plném souladu s tehdy platnou komunistickou legislativou rovněž kandidovat ve volbách. Tady by se nabízelo popíchnutí směrem k hašteřivým socánkům, ke kterým je třeba přidat mj.  i brněnského primátora Onderku, již pátým rokem šikanujícího svou občanku vymáháním čtvrtmilionu, přestože i Nejvyšší soud potvrdil, že jím řízený magistrát pochybil mnohem víc. Čili mohlo by se jim říct, jestli by usilovali o své funkce i tehdy, kdyby jim šlo o život jako Pavlu Wonkovi. Ale bylo by to nefér, protože oni za to nemůžou, prostě netuší, nevědí. Dospívali v době, kdy tady byl normalizační předrevoluční poklid, kdy každý respektoval,  že předsedové a tajemníci KSČ nás řídí, a mají vždy pravdu. Sice zaslechli něco o tom, že Václav Havel byl zavřený, a že to bylo špatně, a proto se stal presidentem.

 

Ale protože jim po listopadu právě třeba Václav Havel Pavla Wonku a další nijak nepřipomněl, žádné vyznamenání jim nepředal, tak se o něm ani nedověděli. Takže i proto musíme žel aparátčikovství mnohých z nás tolerovat, dotyční prostě nikdy neměli šanci dovědět se od předchozích presidentů, jaké jsme tady měli opravdové hrdiny. Kromě tedy těch z 50. let, neboť ti už nemohli být ani pro Havla či pro Klause žádnou konkurencí. Tou by ovšem byl Pavel Wonka, neb při vší úctě k Janu Palachovi neprotestoval sebezničením, ale naprosto konkrétním bojem, za nesmírné osobní odvahy. Jenže tím, že by se jeho hrdinství připomnělo, nutně by se musel snížit význam Václava Havla. Ani ne snad proto, že Wonka na rozdíl od něj ve vězení rozhodně nemohl kouřit doutníky, ale spíš pro ten geniální nápad kandidovat v plném souladu s totalitními zákony.

 

Podobně Jazzová sekce, což ovšem úplně nepochopil ani nyní oceněný Karel Srp, když si ve vyjádření v ČT posteskl, že Jazzová sekce měla být oceněna mnohem dřív, neboť Václavu Havlovi musela být mnohem bližší než Miloši Zemanovi. Možná ano, ovšem tak jako u Pavla Wonky, byla pro Havla opět především konkurencí. Havel byl přeci světově proslulým zakazovaným autorem u nás číslo jedna,  a proč to tedy rozmělňovat o nějaké další, jako třeba Ludvík Kundera či Bohumil Hrabal? /Drobné připomenutí produkce Jazzové sekce v jednom starších článků je ZDE/ Že dotyčné pak za celých deset let neocenil ani Václav Klaus, to už snad ani za zmínku nestojí. Pavel Wonka na sobě snad nikdy neměl oblek, takže už tím byl pro Klause absolutně nepřijatelný, a Jazzová sekce jej přes zdánlivě slibný název zcela jistě taky nijak nezaujala, nějaký John Lennon či dokonce Dadaismus? Dejte pokoj.

 

Takže až Miloš Zeman to nyní konečně se zpožděním téměř čtvrt století částečně napravil. Byť nejen titulky zase ukradli rektoři a Mišík s Moučkovou, takže stejně Pavel Wonka a Karel Srp jako již poněkolikáté opět ostrouhali. Včera v tištěné MFDNES dostal aspoň Luděk Navara menší prostor, aby oba jmenované připomněl. Jenže v případě Karla Srpa to udělal hodně nešťastně. Nic proti titulku „Falešný, nebo skutečný hrdina?“  - jenže pak mělo okamžitě následovat: jistěže skutečný, protože za nesmírného osobního nasazení se staral o to, abychom tady měli aspoň něco málo z necenzurované domácí i světové kultury. Jenže to by taky pan Navara musel o tom vědět něco blíž, to by musel někdy vidět živého estébáka v akci, či být aspoň jednou u výslechu. Taky to trošku retušoval, když vůbec nezmínil sám kriminál Karla Srpa, a nechal to až na jeho nenápadnou citaci v závěru. Čili tak trochu podle mustru nynějších historiků, v kriminále byl jen Havel, to byl jediný hrdina, a o ostatních vězněných se spíš nepíše.

 

Sám to mám z praxe i teď z archivu nastudováno pokud jde o Interhotely v Brně, kde je až legrační třeba to, že když StB vypracovávala výroční zprávy o situacích v jednotlivých hotelech, tak tam jen občas změnila pár slov či údajů, ale jinak to vždy téměř doslova opsala podle předchozího roku. Hlavně totiž potřebovali vykazovat činnost včetně plánu náboru důvěrníků,  a když je nesehnali, tak si je prostě vymysleli. A panu Navarovi vůbec nedochází, že Karel Srp se musel stýkat se stovkami či možná tisíci lidí, včetně různých profesí pro vydávání publikací, a tak jistě nebylo problémem pro nějaké estébáky vykazovat si činnost vymyšlenými či kdovíkde zaslechnutými zprávami, a říct šéfovi, že to ví od Srpa. On totiž estébák nechtěl o dobře placené místo přijít, takže psal a psal zprávy, a pan Navara je teď z toho na větvi, že jich bylo neuvěřitelných 299. Zvláště když mu přicmrndává ještě Hutka. Teď si tedy přicmrndnu taky, a přidám ještě dvě zprávy navíc, to když mě udávala kvůli přátelství s Karlem Srpem moje vedoucí recepce v hotelu Continental, kopie záznamu StB jsou uvedeny v článku ZDE

 

Jen doufejme, že to pan Navara nenapsal tak na nějaký příkaz, aby se tím retušovaly třeba ty StB záznamy Andreje Babiše, prostě Babiš jako Srp, kdoví jak to bylo. To by bylo škoda, zvláště když v článku podle předchozího odkazu jsem se Andreje Babiše konkrétně taky zastal.

 

 

Autor: Jan Šesták | středa 30.10.2013 11:01 | karma článku: 22,79 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik