Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karla Gotta nemůže soudit nikdo!

Gottovi je neustále vytýkáno, že se zapletl z prospěchářských důvodů s totalitním režimem. Jsou to výtky ve stylu nejhorší komunistické propagandy.  Tito kritici vytýkají Gottovi, že se nepostavil komunistům /s StB a Sovětskou armádou v zádech/ a přitom se nyní sami klidně s komunisty /kteří už nemají donucovací prostředky/ všeho druhu paktují. Možná se  nepaktují  všichni, ale v každém případě nebylo zatím vidět ani jednoho Gottova kritika, který by i po Listopadu aktivně a důsledně komunisty napadal.

Takže když skoro nikomu z nás  nevadí zatím bezbranní komunisti dnes, proč měli vadit zrovna Gottovi za totality? Jistěže jako světa znalý člověk věděl o totalitě své, možná ale jen respektoval své spoluobčany a jejich právo na život v souladu s tím, jak jej chtěla většina. Zvláště když se v televizi  podíval každý rok na rozjásané davy v prvomájových průvodech pod tribunou s Husákem a Biľakem, mohl si jen stěží myslet něco jiného. To si snad měl dělat soukromý průzkum veřejného mínění a zjišťovat, jestli to ti manifestanti myslí upřímně? Sice byl jen zpěvákem, ale protože profesi dělal poctivě, tak zase tolik času na tyto experimenty neměl.

 

A když byl požádán, aby s většinou umělecké fronty podepsal Antichartu, protože pracující chtějí jásat a zpívat nejen na prvního Máje, tak to s kolegy podepsal. Proč ne? Měl se snad stát disidentem? Nezapomeňme, že během jeho cvičné emigrace nařídil Brežněv Husákovi, ať Gottovi jako nejoblíbenějšímu zpěvákovi socialistického tábora nechá pas a nijak ho neblokuje. Co by ale asi Gotta čekalo, kdyby přece jen začal zlobit? S největší pravděpodobností tragická autonehoda, klidně i v Německu, aby to bylo co nejméně nápadné /připomeňme podivné utonuti Deana Reeda/. A kvůli komu to měl Gott riskovat? Kvůli národu, kterému vůbec nevadí dnešní úřednická polokomunistická vláda? Ale hospodské komentáře by jistě byly zajímavé, od "Neměl se cpát do politiky" po  "Dobře mu tak, pálilo ho dobré bydlo." Jistě i od těch, co z něj pořád dělají prorežimního zpěváka.

 

Jako ušitý je na nás výrok Johna Lennona: "Potřeba otcovských figur je chybou generace před námi. Myslet si, že za nás něco udělá otec, Bůh nebo prezident. Ale my všichni jsme moc, musíme spoléhat sami na sebe, sami vše dokázat". Jistě ani v r. 1948 zdaleka ne všichni souhlasili s převzetím moci komunisty. Ale až na výjimky většina jen čekala, že je někdo svrhne za ně. Podobně za totality měl být pro mnohé zřejmě také Karel Gott jedním z těch, kdo způsobí pád totalitního režimu.

 

Gottovi je mj. vytýkáno, že se zaprodal aby mohl zpívat v televizi, prodávat desky, vydělávat v Německu, ke všemu většinou jen pomocí do češtiny přeložených světových hitů. To je další pokrytectví. Možná jen díky devizovým příjmům za Gottovy desky na Západě bolševik uvolnil drobek aspoň na to, že i u nás vyšla Abbey Road s Beatles, Simon a Garfunkel nebo třeba The dark side of the moon s Pink Floyd. V době kdy mladí všemožně sháněli něco jiného než domácí produkci. Na vysílání cizích písní byly omezující kvóty jak v rozhlase, tak i na diskotékách - tam se už obcházely snáz. Bylo to svým způsobem zakázané ovoce, jedno z mála intenzivních spojení se světem svobody. I pod tím dojmem se spousta děcek začala věnovat angličtině, a tak se stávala vůči totalitnímu režimu méně závislá.

 

A dnes? Rádia lákají posluchače na "české písničky, které máte rádi" a ujišťují, že budou hrát hezky česky. Bez žádných nařízení, bez žádných kvót. Asi to tak má být, když už není cizí písnička nedostatkovým zbožím,  tak se všechno vrátí do pohodlných kolejí, kdy textu vždy rozumíme.

 

Svým způsobem jsou postoje Karla Gotta férovější než jednání chartistů či signatářů  "Několika vět". Chartisté bývají někdy obviňováni z toho, že byli v opozici jen proto, že jim po prohře v r. 1968 nic jiného nezbylo. Také že mezi sebe nevzali zdaleka každého, aby se podpora ze Západu nemusela dělit mezi víc lidí. Signatářům  "Několika vět" se zase vyčítá snaha o zviditelnění v době, kdy už v celé Evropě padaly totalitní režimy jako domino. O tom by se jistě dalo diskutovat, ale věřme v upřímnost konání všech protagonistů.

 

Zajímavé je však to, že téměř všem přestali komunisti vadit ještě v listopadu 1989,  a nejen to, často se stali jejich věrnými spolupracovníky.  Jak si vysvětlit tuto změnu postoje? Možná je příčinou to, že když získali dřívější oponenti režimu po revoluci konečně dobré zaměstnání a začali slušně vydělávat, tak přehodnotili své priority. Chtějí prostě taky trochu žít. Ale liší se potom nějak od "totalitního" Karla Gotta?

   Podnětem k tomuto článku byla diskuse ke včerejší úvaze o publicistickém zneužití Gottova jména v souvislosti s výročím "Několika vět."

http://sestak.blog.idnes.cz/c/90934/Vyroci-Nekolika-vet-a-dalsi-kopanec-do-Karla-Gotta.html  

Autor: Jan Šesták | středa 1.7.2009 9:45 | karma článku: 38,56 | přečteno: 6850x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,44 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  9:57

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik