Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

zehl

29. 7. 2009 0:15
Nejen Anticharta

Nejen plamenná řeč na shromáždění Anticharty a alibistické odmítnutí podpisu Několika vět. Teď i rektální alpinismus v podobě dopisu Gustávu Husákovi. Opravdu si autor myslí, že božského Karla nemohou slušní lidé, kteří si v době totality vytrpěli své, odsuzovat za jeho skutky?

0 0
možnosti

oldiess

4. 8. 2009 22:41
Re: Nejen Anticharta

Tu plamennou řeč bych bral s reservou. I ten dopis Husákovi. Gotta si dovoluju obhajovat právě proto, že třeba na mě byl založen svazek StB už v mých deseti letech /kvůli příbuzným, a problémy už kvůli sobě jsem měl pak celou totalitu až jsem se stal v roce 1989 nezaměstnaným - byť to byla tehdy povinnost.;-D S tím dopisem Husákovi to bylo kdoví jak ale pořád platí co je v článku, a sice že Gott měl důvod obávat se o svůj život protože pro totalitní tábor míru by byl pochopitelně lepší mrtvý než emigrovavší a úspěšný na Západě. A čeho byli estébáci schopni víme moc dobře, navíc s podporou KGB atd. Takže by nebylo fér odsuzovat Gotta za něco, co si myslel že by homohlo uchránit od něčeho zlého. Navíc sijsem celkem jist, že Gott sám ni´koho neudával.

0 0
možnosti
N

NBX

11. 7. 2009 14:18
Článek není přesný

Vážený pane,

pan Karel Gott je jistě skvelý zpevák, ale on tzv.Anticjartu jen nepodepsal, ale naopak měl na zasedání hlavní projev mezi smutně se tvářící lidi, kteří podepsali prezenční listinu. To neudělal ani Vlasta Burian za protektorátu  -  a jak dopadl.

Řekněme se otevřeně - Karel Gott byl kolaborant s komunistickým režimem, nebyl sice "svině", ale kolaborant ano.

0 0
možnosti

oldiess

12. 7. 2009 0:10
Re: Článek není přesný

Co na to říct? Jednak nevím do jaké míry to byla opravdu prezenční listina,nebo jestli to pak někdo nezačal takhle omlouvat, byl to např. Jan Werich, pokud se nemýlím. Jistěže ten projev není žádnou věcí, na kterou by Gott mohl být hrdý, ovšem na druhé straně, vzpomeňme kolik se tady naplácalo projevů a jak je prakticky nikdo nevnímal. Takže i to mohlo Gottovi situaci "ulehčit" v tom, že když ho o projev zcela jistě žádali, tak souhlasil. Vlasta Burian měl smůlu v tom, že nacistická kolaborace nebyla tak propracovaná jako sovětská, díky které např. i dnes komunista Fischer nejen skoro nikomu nevadí v čele vlády ale ke všemu je snad nejoblíbenějším premiérem vůbec. Gottův fanoušek nejsem byť třeba  v rádiu ho "snesu" a obhajuju ho hlavně proto, že jsem se na vlastní kůži setkal s několika opravdovými kolaboranty, typu těch, kteří za podobné činy za války byli popraveni, protože udávali z prospěchářství, z finančních důvodů a kvůli tomu likvidovali spoluobčany. Čili to je velký rozdíl 

0 0
možnosti
O

Oldis_rab

8. 7. 2009 20:44
ja karla gota taky nemuzu

.

0 0
možnosti

oldiess

8. 7. 2009 22:09
Re: ja karla gota taky nemuzu

nemůžu CO? nemůžete ho  přestat poslouchat, obdivovat, potkat a pozvat na drink atd.? vždy je třeba aspoň trošku se vyjádřit;-D

0 0
možnosti
M

mec14

8. 7. 2009 16:53
Váš článek se mi moc nelíbí

Nepřijde vám zajímavé, že Kubišové a Zagorové se též nic nestalo, myslím zdravotně, takže to s tím, že by nechali Gotta zabít mi přijde už moc.

OK, Karel Gott se choval jako většina, vyčítat mu to nebudu. Na druhou stranu tu byli lidi, kteří riskovali a měli priority jinak postavený než Gott. A přijde mi od vás trapný, jak tu Kubišovou, Havla a další stavíte skoro do role těch zloduchů a špatných. A s Gotta tu děláte hrdinu, že poslušný režimu.

Ano to, že narozdíl od ostatních neriskoval a jel si pro své pohodlí mu nikdo vyčítat nemůže, ale dělat z něj za to hrdinu a ostatní, kteří se proti režimu postavili zde v tomhle článku na ně házet špínu. Nepřijde Vám to trochu moc?

0 0
možnosti
M

mec14

8. 7. 2009 16:56
Re: Váš článek se mi moc nelíbí

Omlouvám se za chyby, ale Váš článek mě trochu rozčílil, vyčítáte tu lidem, že si dovolí soudit Gotta a snaží se, aby to nebrali tak černobílé a sám napíšete tak černobílý článek.

0 0
možnosti
J

jbo

8. 7. 2009 14:50
Svědomí

S vaším článkem rád souhlasím, i když se mi zdá Vaše dokazování malinko kostrbaté. Já bych asi použil jenom jednu větu: choval se jako drtivá většina obyvatel země - prostě měl o něco strach a nechtěl to obětovat.

Já byl v té většině taky. Byl sem zalelý za pecí a tam jsem taky vydatně nadával. A když páni houkli, běžel sem jako poslušný psík k pseudovolbám a házel patřičné hlasy.

Nebyl sem sice ani agent, ani donašeč, ani jiný škůdce, ale byl jsem zbabělec. Věřil byste, že se s tím pořád nějak nemůžu srovnat? Nějak mě kvůli tomu hryže svědomí a obávám se, že se toho asi jenom tak nezbavím.:-/

0 0
možnosti

oldiess

8. 7. 2009 18:14
Re: Svědomí

To je těžký s tím svědomím, pochopitelně že z dnešního pohledu se spousta z nás diví, proč proti režimu aktivněji nevystupovala. když to nakonec tak dopadlo, ovšem to je podobný jako chtít si vsadit Sportku těsně po oznámení vylosovaných čísel, to už prostě nejde. Sám jsem měl "štěstí" že jsem teď zjistil, že mě už StB sledovala od dětství kvůli příbuzným, protože tehdy jsem měl jen tušení proč se mi to či ono nedaří, později jsem sice mj. i kvůli rozšířování materiálů Jazzové sekce ztratil zaměstnání, to ale bylo až v r. 1989 takže jsem to přečkal, jinak jsem se snažil ale taky žít v klidu s tím, že jsem se do toho soudruhům nijak moc nemotal, prostě to že byli rodiče v koncentráku a strýc v Jáchymově bylo pro mě takovým mementem, že hra na hrdinný odpor může mít své hranice.

0 0
možnosti

pakoss

7. 7. 2009 17:09
Karla Gotta stejně jako nás všechny bude jednou soudit Bůh

0 0
možnosti

oldiess

7. 7. 2009 18:06
Re: Karla Gotta stejně jako nás všechny bude jednou soudit Bůh

jen jestli to stihne, tolika lidí;-D

0 0
možnosti
ŠM

s(h)arka

7. 7. 2009 14:34
Goťák je současné generaci ukradenej...

staří ho budou poslouchat , dokud bude Karel zpívat a politika je jim -co se Karla týče, naprosto ukradená...;-)

0 0
možnosti

oldiess

7. 7. 2009 18:17
Re: Goťák je současné generaci ukradenej...

Tak to už je jedno, proč ovšem zmiňovat, že zrovna Goťák by měl být ukradenej současné generaci? Některým mladým přijdou třeba afektovaní Support Lesbiens nebo Kryštof a tak je vypínají, jiní je zase milují, to bylo odjakživa, že někomu něco sedne a druhýmu zase ne, bez ohledu na generace

0 0
možnosti
A

atamka

7. 7. 2009 13:57
Souhlas,

myslím si to samé, akorát bych to tak trefně nepopsala...R^

0 0
možnosti

oldiess

7. 7. 2009 18:13
Re: Souhlas,

ale taky byste si s tím poradila jistě dobře, možná trochu jinak, důležitej je ale ten přístup co vám jak vidět nechybí - nedělat chytrou ze závětří ale představit si sebe v jeho pozici - kdoví kolik z nás by to tak noblesně zvládlo, Goťák nevyužíval politiky ani politiků ke své kariéře a už vůbec ne na úkor druhých zpěváků - i když nějakej škarohlíd by si zase mohl rejpnout, že to měl jednoduchý když byl finančně nezávislej;-D 

0 0
možnosti
JN

honzajaka

6. 7. 2009 13:59
koho

dneska zajímá nějaká KSČM, ta strana je dávno odepsaná, jen je to výhodný hrobeček kam můžou všichni jít plakat a na který můžou svádět svoji neschopnost

0 0
možnosti

oldiess

6. 7. 2009 21:35
Re: koho

To jste velký optimista s tím, že je KSČM odepsaná, abyste se ještě neviděl kdo všechno se jí bude lísat kvůli hlasům

0 0
možnosti

Clara Shot

6. 7. 2009 12:22
Gotta rád nemám, ale máte pravdu.

Nikdo nemůže soudit nikoho za to, že se choval stejně jako většina jeho spoluobčanů, t.j. hleděl si svýho a pokoušel se užít si v tom svinstvu relativně slušný život.

0 0
možnosti

oldiess

6. 7. 2009 21:37
Re: Gotta rád nemám, ale máte pravdu.

Navíc si vzpomeňme na podezřelé  utopení Deana Reeda, kdoví jestli by komanči nevymysleli něco podobného i na Gotta

0 0
možnosti