Elitní pytláci vydělávají deset milionů na jedné sklapnuté pasti

Pozor - to není žádný fór, ale tvrdá realita. Pochopitelně, že vydělávají nikoliv na chycené zvěři, která je navíc chráněna a tak za její lov pomocí pastí hrozí postihy. Daleko víc se dá totiž vydělat na lidech, zvláště když ti nijak hájeni nejsou. Takže za jednoho do pasti chyceného a následně zabitého člověka  lze opravdu dostat těch deset milionů korun. Abyste ale zase neměli velký oči, není každý den posvícení, a tak se to pytlákům podaří jen asi desetkrát za rok. Těmi pytláky jsou naše reklamní agentury, které mají v jako jediné vyspělé zemi na světě u nás povoleno používání smrtelných pastí na lidi - reklamních billboardů na dálnicích.

Jak  před  pár minutami doznělo na rádiu Česko, čistý zisk agentur za něco přes čtyři stovky dálničních smrtících bilboardů dosahuje jednoho sta milionů korun. Lobbisté a podobná verbež prý pořád argumentují tím, že dlouhodobé smlouvy s agenturami nejdou vypovědět. V pořadu bylo ale dokázáno, že minimálně jednu smlouvu, pokrývající 286 bilboardů, vypovědět možné je. Chybí ovšem vůle udělat to, čehož příčinou je zřejmě to, že reklamní agentura není hamižná, a něco ochotně odsypává. To mi ale stejně přijde vedlejší, protože pokud existuje přímé obecné ohrožení obyvatelstva, očekával bych jediné - okamžitý nástup demoličních čet a odstranění všech vražedných bilboardů do 24 hodin. Nebo obecné ohrožení platí jen u povodní?

 

Je zajímavé, že se všichni dokážeme pohoršovat nad renesancí pirátů, když toto zdánlivě zapomenuté řemeslo ožilo v Somálsku do takové míry, že se teď pirát Morgan musí v pekle stydět za to, jaký byl břídil. Ale to, že pytláci u nás začali místo zvěře lovit lidi, to přecházíme prakticky bez povšimnutí.

 

Nezbývá než doufat, že zrovna dnes, kdy slavíme vítězství demokracie a reklamy nad totalitou a propagandou, se o billboard nikdo nezabije. Pokud by to měl být navíc někdo, kdo před 21 lety cinkal klíči, byl by to už opravdu smutný paradox.

 

Případné nové čtenáře iDNES si ještě dovolím upozornit na starší článek  Školní sex hýbe republikou, který je rovněž aktuální  vzhledem k diskusím, které probíhají k nové příručce sexuální výchovy na školách. Můžete si jej přečíst po kliknutí ZDE

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šesták | středa 17.11.2010 10:12 | karma článku: 16,08 | přečteno: 1384x