Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českým prezidentem bude asi Severokorejec

Přesněji řečeno politik severokorejského typu, tedy Jan Fischer. Alespoň pokud jde o zatajování své minulosti, Jan Fischer vůbec nezaostává za nynějším vůdcem KLDR  Kim Čong-unem, o jehož 20 letech života není nic známo. Podobně se ví pramálo o 20 letech Jana Fischera do roku 1989, když bližší podrobnosti  opakovaně zatlouká a připouští jen to, že nakonec podlehl tlaku komunistů aby se k nim přidal jen proto, aby mohl učit.

Jenže tím zatloukáním Jan Fischer dokazuje, že se chová stejně jako komunističtí papaláši včetně Stalina či Gottwalda, který například zatloukal mj. to,  že byl levobočkem.  V dnešní tištěné MF Dnes se např. Jiří Kubík zeptal Jana Fischera, jestli počítá s tím, že mu v kampani budou někteří lidé členství v KSČ vyčítat. Na to Jan Fischer odvětil, že si váží všech za totality perzekvovaných, ovšem neodpustil si opět poznámku, že „někdy ale berou kámen do ruky lidé, kteří ještě v září ´89 klepali na dveře stranických sekretariátů a nějak to nedotáhli do konce.“

Tedy úplně stejná slova Jana Fischera jako ve velkém rozhovoru v Magazínu Dnes 19.11.2009, kdy  jindy ostrý Tomáš Poláček prokázal naprostou bezzubost, takže tehdejší rozhovor s premiérem Fischerem spíše připomíná propagační článek s nějakým hercem, který se možná mihl v nějakém dílu majora Zemana. Dvě stránky rozhovoru jsou sice věnovány totalitě, ovšem pouze fašistické. Komunistická totalita je odbyta dvěma miniodstavci, kdy ze sebe dělá pan premiér ovšem málem ještě hrdinu, když "několikrát nabídku ke členství v KSČ odmítl" aby pak dokonce přešel k protiútoku, že "těžko snáší kritiku od těch, kteří roku 1989 klepali na dveře stranických sekretariátů a dožadovali se vstupu, pak se to nestihlo a ono z toho dělají ctnost, ačkoliv se pilně tužili v řadě společenských organizací nevábného typu , jakou byla třeba SČSP."

Mladším čtenářům bychom snad mohli vysvětlit, že SČSP byl Svaz československo sovětského přátelství, tedy naprosto umělá frázovitá organizace, kde se těžko mohl někdo nějak tužit, snad jen tehdy, když se chtěl dostat zadarmo vlakem družby na zájezd do Sovětského svazu. Jinak SČSP sloužil jen papalášům k tomu,  aby mohli vykázat uvědomělost svých zaměstnanců. Čili srovnávat členství v SČSP s členstvím v KSČ, vedoucí totalitní složkou, která bezprostředně rozhodovala o osudech lidí, to je ostudná manipulace a rozhodně nehodná budoucího prezidenta České republiky.

Takže tohle musí Jan Fischer okamžitě napravit. Janu Kubíkovi např. řekl, že chtěl po dokončení VŠE v roce 1974 zůstat na škole učit, což bylo ovšem spojeno s nabídkou členství ve straně, což tehdy jednoznačně odmítnul. Vstoupil až později ve Výzkumném ústavu, kdy už nabídce neodolal, a jak teď poznamenává, byla to chyba, nebylo to dobré rozhodnutí.  Janu Kubíkovi tohle zdůvodnění stačilo, podobně jako Tomáši Poláčkovi v roce 2009. Jenže má to být dostatečné i pro občany této země? Myslím že ne, že bychom měli mít větší nároky než třeba občané KLDR.

Nezapomeňme, že snadno se do KSČ dostal jen dělník, rolník, nebo na VŠE údržbář či sekretářka,  protože na jednoho pracujícího  inteligenta se museli do KSČ většinou sehnat  dva příslušníci jediné vedoucí třídy ve státě - dělníků a rolníků. Takže inteligenti museli už od posrpnové normalizace o členství vždy tvrdě bojovat. Ti co zakolísali v r. 1968 sháněli u známých kovaných a bezúhonných soudruhů protekci, aby když už, tak byli jen vyškrtnuti a ne vyloučeni, protože potom se návrat do KSČ už stával téměř nemožným. A i později byla KSČ organizací přísně výběrovou či elitní, jak bychom řekli dnes. Jistěže byly výjimky, třeba když šlo o kvalifikovaného lékaře, tak ten mohl být vyzván ke vstupu do KSČ aby mohl být obsazen post primáře. Ale zřejmě se dá s úspěchem pochybovat o tom, že by byl ke vstupu do KSČ nucen začínající asistent na VŠE.

 Jan Fischer by se měl taky podrobně zmínit o tom, jak aktivním členem KSČ byl. Jestli dělal jen nástěnkáře, či se zůčastňoval i na kádrové práci strany, jestli jako straník musel manipulovat třeba s volebními výsledky, aby se KSČ mohla holedbat volební účastí 99,9%.  Rovněž by nás jistě zajímal jeho vztah k Chartě 77, jestli považoval chartisty včetně Václava Havla za škůdce společnosti, či jestli připouštěl, že můžou mít i trochu pravdy. Taky by mohl jmenovat své dva ručitele, kteří ho jako kandidáta KSČ dva roky vedli a sledovali, aby byla jistota, že do KSČ nevstupuje ze zištných a prospěchářských důvodů ale jen a jen kvůli svému přesvědčení. Rovněž by se mohl zmínit, jestli měl ze členství KSČ nějaké osobní výhody, jestli jezdil třeba na Západ atd.

Je jen škoda, že Jan Fischer zatím ani v nejmenším nevrátil nynější demokratické společnosti její velkorysost, se kterou mu umožnila novou velkou kariéru bez ohledu na to, že byl příslušníkem organizace, která dle jeho vlastních slov roznášela v naší zemi přes 40 let smrtelnou epidemii. Vůbec nám jako bývalý soudruh nepomohl odhalit strukturu totalitní KSČ, vůbec nepřišel třeba s návrhem, aby všem bývalým členům KSČ byly sníženy důchody. To by byla věc, vždyť celá republika ví, že soudruzi měli vyšší výdělky jen proto, že byli dosazování na lépe placená místa nikoliv kvůli svému vzdělání a schopnostem, ale v drtivé většině jen kvůli tomu, že byli ve straně, která zemi ovládala pomocí zbraní armády, Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí. Jistěže byly výjimky, jako zrovna Jan Fischer, což potvrzuje i jeho nynější zařazení mezi elitní evropské úředníky. Ale takových bylo málo a těm by se mohli důchody ponechat.

 Zcela jistě bychom měli tyto informace po Janu Fischerovi požadovat zejména my, nyní již geronti, kteří jsme prožili většinu života za rudé totality. Možná i proto nám už přijde normální, že se nám zase objeví v prezidentské funkci komunista.  Jenže tady by mohl být železná košile zvyku velmi nebezpečná. Mladá generace totiž netuší, čeho všeho byli komunističtí papaláší schopni, a Jan Fischer byl jako vedoucí odboru komunistickým papalášem. Nic proti řadovým členům KSČ, kteří tam vstupovali z iks známých důvodů, ovšem svou činností nijak přímo neškodili. Ale před papaláši musíme být obezřetní.

Možná by ale Jan Fischer mohl zabodovat zejména u mladé generace tím, že by osvětlil svůj vztah k Václavu Havlovi. Jak  známo, Jan Fischer neváhal přijet až z Londýna na jeho pohřeb, což je až dojemné, když uvážíme, že oba byli po desetiletí neúprosní třídní nepřátelé. Protože  ale dle dostupných informací není vůbec zachyceno, jestli se vůbec Václav Havel a Jan Fischer kdy osobně setkali, to by měl Jan Fischer ve své kampani využít. Jistě by každého velmi zajímalo, jak došlo k tomu, že oba našli nakonec společnou řeč. Navíc by to Jana Fischera zbavilo hrozby ataku případného šťourala, který by mohl Jana Fischera napadnout z další severokorejské zvyklosti spočívající v tom, že budoucí vůdce nesmí na pohřbu předchozího chybět. A že Jan Fischer byl na pohřbu jen proto, aniž by se kdy s Václavem Havlem vůbec kdy setkal.

Autor: Jan Šesták | sobota 7.1.2012 10:11 | karma článku: 31,01 | přečteno: 1960x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,44 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Výzkumný institut u Moskvy zachvátil požár, plameny uvěznily lidi uvnitř

24. června 2024  15:34

V ruském institutu pro výzkum a výrobu elektroniky nedaleko Moskvy vypukl požár. Hasiči se snaží...

Všichni vědí, že si to vymyslel, řekl muž o korunním svědkovi k vraždě ve Slopném

24. června 2024  15:02,  aktualizováno  15:30

Řízení o obnovení procesu v případu třináct let staré brutální vraždy v obci Slopné na Zlínsku je u...

Hledaného dezinformátora Zítka zadržela policie na Slovensku, utíkal dva měsíce

24. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:24

Policie na Slovensku zadržela hledaného dezinformátora Pavla Zítka, informoval server Seznam...

Ukrajině pomoci, ale... Vyslání vojáků možný premiér Francie Bardella odmítá

24. června 2024  15:11

Šéf francouzské nacionalistické strany Národní sdružení Jordan Bardella slíbil ostražitost vůči...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik