Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bývalí komunisti, estébáci a VB se chovají jako by se nic nestalo!

Stejně jako většina novinářů. Jenže ještě je několik pamětníků, kteří můžou dosvědčit, že během víc než  41 let po únoru 1948 byli u nás lidé kvůli politickým názorům popravováni, vězněni, vyhazováni z práce a jinak pronásledováni. Právě těmi, kteří jsou uvedeni v titulku blogu. Jenže zatím se nenašel ještě ani jeden z nich, který by otevřeně řekl, jak se to tehdy jevilo jemu, z pozice toho, který aktivně pomáhal udržovat totalitu při moci.

Žádný milicionář se zatím nepodělili o svůj adrenalin, když coby část úderné pěsti dělnické třídy naskakoval na vétřiesku se samopalem aby jel zajišťovat pořádek proti nekalým živlům. Žádný pohotovostní mlátička se zatím nesvěřil, jaké to bylo vzrůšo, bouchnout si obuškem v listopadu 1989 na Národní do studentky, a jestli si to pak aspoň později vybavil třeba na nějaké diskotéce, když tam vrkal do mladé holky. Která mohla být klidně jeho obětí z oněch dnů.

 Magazín DNES otisknul 19.11. velký rozhovor s  "antisucharem" Fischerem, ovšem jeho členství v KSČ byl věnován jediný odstaveček a ještě v tom smyslu, že ho vlastně soudruzi ke vstupu donutili až na několikátý pokus. Ale nic o tom, jak si pak jako člen strany KSČ počínal, jestli byl v nějakém výboru základní organizace KSČ, nebo třeba v uličce /uliční organizace KSČ, které např. vypracovávaly posudky na občany, i nestraníky pochopitelně, či především na ně/ jestli mu bylo či nebylo hloupé jako členu strany požívat neoprávněných výhod třeba v kariérním růstu, prostě nic takového jsme se nedověděli. Takže mladý čtenář musel nutně nabýt dojmu, že Jan Fischer tehdy dostal  nějakou legitku KSČ, a to bylo tak asi všechno.

Podobně si vedly o týden později ve svém magazínu spřátelené Lidovky ve velkém rozhovoru "Fischer Junior",  kde o komunistické minulosti táty mladého Jana Fischera nepadlo už ani slovo, a novináře zajímalo tak ještě jestli sbírá bonmoty o statistice jako otec, nebo jestli považoval otce za proutníka. Z toho všeho vyplývá podezření, že nikdo, ani jediný z bývalých ať exponentů či řadových pěšáků totalitního režimu nemyslel svůj rozchod s minulostí upřímně. A jen každý zachytil nový vítr, pořídil si nový kabát. Protože kdyby to myslel upřímně, tak by popsal tehdejší metody, kterými se buď řídil nebo je přímo pomáhal vytvářet. Jako vyrovnání s minulostí, jako poučení pro budoucnost. 

Vždyť jistě každého by zajímalo jak si počínal  Jan Fischer v komunistické buňce Českého statistického úřadu, jestli se zůčastňoval kádrování ostatních statistiků, jestli rozhodoval kdo z nich může k moři do Jugoslávie a kdo ne. Komu umožnit vzdělávání, koho navrhnout ke vstupu do strany. To by bylo zvlášť zajímavé, jestli i on sám potom někoho nutil ke vstupu do KSČ když věděl, že jemu samotnému to nebylo dvakrát po vůli.

Stejně tak by bylo skvělé, kdyby vydal o svém způsobu práce konečně svědectví nějaký estébák, který jako řídící orgán sbíral informace od svých udavačů, jestli si někdy připsal někoho do seznamu důvěrníků proto, aby splnil plán, jestli si občas nějakou zprávu vymyslel či nikoliv.Také je smutné, že dosud nikdo nezveřejnil ani jeden zápis ze schůzí KSČ, Lidových milicí či cokoliv z obyčejných archivů Veřejné bezpečnosti. Abychom si mohli udělat konkrétní představu o tom, jak tato hrůzná mašinerie působila v každodenním životě.

 Snad i tyto řádky pomůžou k tomu, že někdo z bývalých aktivních vykonavatelů totalitní moci konečně najde odvahu k tomu, povědět jak to konkrétně bylo. Zatím to totiž vypadá tak, že úplně každý z těch statisíců či snad milionů,  kteří po Listopadu  zahodili legitimace KSČ a odhodili obušky a další, si ponechává zadní vrátka - co kdyby náhodou? A tak raději minulost moc odhalovat nechce. Opravdu chceme úplně všichni zapomenout?

Autor: Jan Šesták | pondělí 7.12.2009 10:33 | karma článku: 23,25 | přečteno: 1676x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,44 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  9:57

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik