Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Antichartu měl donést na ÚV KSČ sám Karel Gott

Napadnout to pak prý mělo  mága socialistického šoubyznysu JUDr. Františka Janečka, kterému snad měl sekundovat tajemník kulturního oddělení Ústředního výboru KSČ Miroslav  Müller.Těžko říct, kde se nyní vzaly tyto úvahy

Ať se jedná o novou informaci či jen fámu, její objevení nebo vznik souvisí velmi těsně s tím, že ani za 35 let ještě žádný historik nebyl schopen zdokumentovat ani v nejmenším to, kdo se skutečně na akci Anticharta konkrétně podílel. O tom, že se tomu vůbec nevěnuje Ústav pro studium totalitních režimů, to už je zbytečné zmiňovat. Tento ústav se svým ročním rozpočtem pouhých 140 milionů tak tak zabezpečuje jen základní provoz. Možná kdyby našel pár desítek tisíc na nějakého externistu, dozvěděli bychom se všechno už za pár týdnů. Jenže ÚSTR není nějaké ministerstvo, které dává desítky milionů třeba na externí právníky, takže v tom máme smůlu.

Přitom Anticharta je neustále diskutovaným tématem, které způsobuje doslova muka všem umělcům třeba při psaní svých memoárů – mám to zmínit, nebo raději ne – to je snad největší problém takových vzpomínek. Diskutující pod každým článkem o umělecké kariéře za totality jsou ovšem nemilosrdní, vždy se někdo s Antichartou musí ozvat. Ale že by sami umělci zafinancovali a podpořili vyšetření tohoto zjevně největšího producentského podrazu v historii populární hudby na světě, to ani náhodou.

Výraz „producentský podraz“ je přitom naprosto na místě. Je dobře známo jak probíhalo přidělování kvót na počet výlisků u soudruha Müllera. Ten dostal příděl dva tisíce, jiný už dokonce třeba pět. Pak představil píseň koně ze své stáje doktor Janeček, a hned měl přiklepnutých  50 tisíc singlů. Jistěže nikdo ani necekl, protože i ty dva tisíce byly pořád lepší než nic.

Rovněž je zajímavá dodnes panující všeobecná důvěra ve stranický, a tedy veškerý totalitní tisk, pokud jde o výsledky soutěže Zlatý Slavík. Byť je každému víc než známo, že počínaje Rudým právem až po poslední  časopis, tak veškerý tisk lhal jako když tiskne. Tedy lhal jen z půlky, což je třeba nyní upřesnit, ve smyslu nejpopulárnějšího bonmotu, který se nedávno objevil v Polsku. „Vše co psal totalitní tisk o socialismu byla lež, vše co psal o kapitalismu ale byla pravda!“

Karel Gott se holedbá dosud 37 Slavíky, ale opravdu mu nepomohla k několika z nich cenzura? Minimálně jeden případ je doložen, když v této soutěži popularity zvítězil brněnský Rudy Kovanda, na zásah cenzorů ovšem o vítězství přišel. Byť byl tehdy opravdu nejpopulárnějším protože daleko nejspontánnějším zpěvákem,  a o to přeci šlo v této soutěži popularity. Ovšem dost se lišil od zpěváků zavedených normalizačních stájí, navíc ho doprovázel neustále zakazovaný Radek Rettegy a jeho Los Brňos.

Když jsme u těch zakazovaných zpěváků, je třeba zmínit snad životní promarněnou šanci Karla Gotta. Kdyby hned poté, co dozpíval na balkonu Melantrichu s Karlem Krylem naši hymnu řekl pár slov, všechno mohlo být jinak. Stačilo poznamenat „Karle, zatímco ty jsi tady nemohl zpívat, já jsme za tu dobu získal 15 či kolik Slavíků. Ty mně ovšem nepatří, ty patří totiž jen tobě. Ty jsi tady byl během té doby nejpopulárnějším zpěvákem, tvého Bratříčka si lidi milionkrát kopírovali, tvé písně je držely nad vodou. Sám jsem je jenom bavil. Okamžitě teď jedem ke mně, a všechny ti je dám!“ Kdoví jak by pak všechno vypadalo.

Jenže k této pohádce žel nedošlo, a také proto jsme tam kde jsme. Tak jako komunisti během normalizace lhali a zatloukali všechno, co se týkalo 50. let,  podobně je dnes tabu zase všechno, co se týkalo normalizace.  Nejen v populární hudbě, což by se dalo ještě zkousnout, ale v politice vůbec. Což je doloženo např. i v dalším článku TADY

Karlu Gottovi je věnována i zevrubná recenze jeho knihy, vydané v Německu - kliknout prosím zde V ní se můžeme přesvědčit o tom, že to Karel Gott také neměl vždy jednoduché, a objektivně přiznat, že ani v těch často složitých dobách nikdy fazónu neztratil, ať doma či venku.

Autor: Jan Šesták | středa 16.10.2013 11:16 | karma článku: 30,38 | přečteno: 3614x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik