Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už to demaskovali - kdo léčí dobře a kdo ne!

Chtělo by se říct - konečně! Konečně zjistíme, kde se jak léčí a budeme si moci vybrat. Opět byly zveřejněny částečné výsledky „žebříčků kvality“ podle pojišťovny VZP. Podstatnými kriterii byly délka hospitalizace (k diagnóze) délka pobytu na JIP a počet vyšetření. Česky řečeno- čím levněji, tím lépe. Část výsledků těchto žebříčků využil náš tisk k senzačním článků kde se léčí lépe a úspěšněji či hůře.

Posledně, kdy byly zveřejněny žebříčky, inicioval je  Dr.  Rath a výsledky byly natolik směšné , že vzápětí zmizely z tisku i z praxe. Srovnávaly nesrovnatelné, tedy třeba úmrtnost, takže velmi špatně dopadla onkologie  a úrazová nemocnice a velmi dobře dopadla porodnice. No ono se ani nikdo z praxe nedivil, divné je v podstatě hlavně to, že MZ na takový blud vrhlo síly a prostředky a nenašel se nikdo, kdo by takový zjevný nesmysl zarazil alespoň  před předáním mediím. Dost to mluví o státní zprávě a její kvalitě. Taky o kvalitě medií, které o tom nadšeně několik dnů psala neschopná dohlédnout  problému.

Nyní se do toho pustila pojišťovna VZP. Zdálo by se chvályhodně. Jednak má největší množství údajů, také plánuje některé nemocnice zrušit, konec konců by bylo vhodné vědět, jak to kde doopravdy je.

Když se ale podíváme na parametry, které hodnotili, dalo by se možná optimisticky  říct, že hodnocení je odrazem efektivity léčby. Tedy kde léčí efektivně a levně. Každý docela snadno pochopí dvě věci. Jednak že levná a efektivní léčba nemusí být ta nejkvalitnější, ale přiznejme pojišťovně právo na to takové informace vyhodnocovat. Konec konců nedostatek peněz je k tomu nutí. Druhý problém je, že levná a efektivní léčba nemusí nijak souviset se subjektivním  hodnocením pacientů. Když si vezmeme nějaký jednoduchý příklad pro každého zřetelný- například lékař, který léčí dobře a levně na ambulanci, udělá za ambulantní dobu víc pacientů, než ten, který léčí sice také dobře, ale pacientům se víc věnuje, vysvětluje jim jejich problémy, postup léčby atd.  Takže mu to vezme víc času, za ambulantní den udělá míň pacientů a tím je méně efektivní. Pokud bych se vás ale zeptal na názor, kde se chcete léčit raději, jistě vyhraje ten druhý. V nemocnici je to poněkud složitější, ale pravidlo, že  kvalita navíc chce peníze a čas navíc platí jistě také. Takže to, co je dobré pro pojišťovnu, nemusí být dobré pro pacienty, v nemocnici zvláště.

Nedostatek peněz jistě nutí pojišťovny nutit zdravotníky k efektivitě. Na druhou stranu by jistě měla být možnost dostat se ke kvalitě. Dnešní systém limitace výkonu přes zdravotnická zařízení a zákaz  nadstandardů tuto možnost nedovolují. Pokud bude trvat ve společnosti na jedné straně nechuť k nadstandardům a na straně státu nemožnost nebo neochota dodat  peníze do zdravotnictví, budou se muset pacienti spokojit s efektivní limitovanou léčbou. A bajka o levné kvalitní léčbě na pojišťovnu (zadarmo) pro všechny  další léta zůstane jen neúspěšným pokusem o praktické zaveden bludu do praxe.

Co se týče pojišťovny, je velmi zajímavé, že k vyhodnocení nevyužili komplexnější systém, když už chtějí hodnotit. Takový systém  mají a používají. Jmenuje se DRG (na mém blogu jinde) , používá se dnes ve světě spíše k placení (v ČR proboha ne, je moc průhledný!), ale jeho původní určení v zemi vzniku USA bylo hodnocení kvality nemocnic. Asi v ČR nepoužitelné i k tomuto účelu, možná proto, že bychom se něco o řády objektivnějšího dozvěděli…..

Naprosto tragická je role  novinářů, kteří tyto údaje doplňují hysterickými titulky kde se léčí nejlépe nebo ta či ona porodnice propadla a zaplňují textové strany příslušnými bláboly. Nevěřím, že nemají dostatek informací a že nemají dostatek erudice, aby jistě věděli, že stávající žebříčky o kvalitě nehovoří. Takže ano, opět čím hůře, tím lépe, zábava za každou cenu i v informačních mediích, senzace na velké písmo a výkřiky do tmy. Jasně. Jde o prodej, o inzerenty a taky o chlebíček těchto „umělců“. Bohužel většina lidí z těchto výkřiků není ochotna a schopna dobrat se reálií a nakonec jim zůstane jen paměťová stopa, jaký že to je nepořádek a jak špatně léčí tam či onde. Že to o tom nebylo, nevadí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | pátek 28.10.2011 19:15 | karma článku: 16,97 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik