Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protikorupční strategie a zákony na nic

Korupce je jedním z podstatných problémů této země. Přišlo by mi humorné, pokud bych tu nežil, jak se vláda i opozice snaží bránit korupci pomocí kladení překážek v podobě zákonů již přijatých nebo zamýšlených, a přitom je dopředu zřetelné i malému dítěti, že jak zákon o veřejných zakázkách, tak třeba majetková přiznání a další zákony sami o sobě jsou, nebo budou, na nic. Budou marným úsilím, pokud nebudou doplněny o podstatnou podmínku.

Například přijímaný zákon o veřejných zakázkách se považuje za účinnou ochranu před rozkrádáním. Přinese sebou spousty úředničení navíc, ale podle mého názoru nic nezmění. Stejně jako losovačky, dodané do systému pár let zpět jako prevence rozkrádání, které se nakonec ukázaly být výborným nástrojem ke specifickým výběrům firem. Stejně tak elektronické aukce, sotva zavedené, se už český úředník naučil obcházet. Podobně tak dopadnou všechny "formalizované" překážky.

U soukromníků a dobře vedených soukromých firem (hlavně menších, kde se to dá uhlídat lépe) žádné zákony a jiné formalizované překážky proti korupci v podstatě  nejsou. Prostě proto, že kdyby se nechal soukromý majitel korumpovat, okrádá vlastně sám sebe. Hledá optimální poměr mezi cenou a kvalitou, podle peněz, které na to může dát a také podle toho, kolik z toho či onoho bude přímý nebo nepřímý přínos pro firmu.

U státních firem a veřejných zakázek tento vztah nefunguje. Kupují se věci, které nejsou potřeba, nebo nejsou potřeba v takovém super vybavení a exkluzivitě, za ceny, které jsou často navýšeny o desítky procent, aby se mohl vyplatit úplateček deseti či dvaceti procentní. Takže stát a společnost nepřichází jenom o cenu úplatků, ale o daleko podstatnější peníze, které představují třeba 50 či daleko víc procent navíc ve srovnání s imaginárním seznamem nezbytných investicí v dostatečné kvalitě.

Příčinou je absence individuální odpovědnosti. To se to nakupuje z cizích peněz v kolektivní pseudoodpovědnosti nebo neodpovědnosti. Celý náš stát, od vesničky na hranicích po centrální orgány, funguje na bázi tzv. politické odpovědnosti, praktická trestní odpovědnost jednotlivců se až na výjimky nedaří realizovat. Nejsem znalec práva a veřejné správy, neumím říct, co vlastně činí naše úředníky a politiky absolutně imunními i z hlediska trestního práva, i když většina z nich žádnou psanou imunitu nemá. Pro laika to ale vypadá tak, že přestupem do politiky nebo úřednického aparátu se člověk stává absolutně imunním a nikdo na něj nemůže.

Už jsem o tom psal spíš v politických souvislostech, ale princip problému je ten stejný. http://selucky.blog.idnes.cz/c/269567/Halooo-vy-tam-nahore-slysite.html   Tady je úryvek z textu, ať se nemusím opakovat: „...... máme tady stát, kde vlastně nikdo za nic neručí. Nikdo neodpovídá za rozhodnutí státních správ, samospráv, ministerstev, ministrů, tím méně poradců. Tedy je tu jakási "odpovědnost", ale taková kolektivní, neodpovědná. Předsednictvo, rada, vláda, či která parta, to odsouhlasila. Starosta, hejtman, ministr za nic nemůže. Jeho odpovědnost je maximálně jenom politická, prakticky bez důsledků. A odpovědnost úředníků magistrátů, katastrů, městských úřadů, krajů, státních institucí či ministerstev - že za svoje rozhodnutí odpovídají - to snad nikoho z nich ani ve zlém snu nenapadlo.“

Zrušení kolektivní odpovědnosti  by situaci velmi zásadně změnilo. Při reálném riziku osobních výrazných trestů, jako je zabavení veškerého majetku a vězení na mnoho let, by se korupce stala velmi nebezpečnou činností. Riziko  by bylo prostě tak vysoké, že by se ani jedné straně v kombinaci s protikorupčními zákony sledujícími cenu, smysl a objem zakázek nevyplatilo. Neplatí to jistě univerzálně, např. v Číně je možné vidět, že ani trest smrti při miliardových objemech neodrazuje od korupčního jednání. Na druhou stranu je odsuzování korupce v této zemi přinejmenším z větší části vyřizování účtů mezi komunistickými pohlaváry nebo plnění politického zadání, spíš než práce kriminálky.

Tak si říkám, proč se tento problém neřeší. Nediskutuje je ani vláda, ani opozice, konec konců ani Transparency International. Nemyslím si, že by to bylo pro naše party a partičky nějaké novum, konec konců, oni v tom umí chodit daleko nejlíp. Proto, právě proto, že se o tom ani nemluví, ani se to nepovažuje za nějaký problém, který by se řešil, budou všechna snažení všech protikorupčních strategií jenom divadlo, které dá národu planou naději, že se něco změní, třeba časem.

Člověka by mohlo napadnout, jestli to není hlavní a jediný účel těch rozsáhlých manévrů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | neděle 2.9.2012 20:33 | karma článku: 13,81 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik