Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechci slevu zadarmo, aneb šetření nejen ve zdravotnictví.

V současnosti se mohutně probírá problém vadných prsních implantátů, jejich praskání a jiných život ohrožujících rizik http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/254863-mezi-zenami-s-vadnymi-prsnimi-implantaty-je-uz-20-pripadu-rakoviny.html . Nehloubavý čtenář by si mohl říci - to je problém žen co honí krásu za každou cenu a nemají peníze na solidní implantát. Kdyby to tak bylo, je to na článek do blesku nebo do ženských časopisů. Ale jak už to bývá, tento problém je jen špička ledovce, která je vidět a je mediálně zajímavá, problém je naprosto jiných rozměrů a netýká se ve své podstatě jenom zdravotnictví.

Máme tady období boje proti korupci, zamezení plýtvání a rozpočtové odpovědnosti. Tedy zatím spíš verbálně než fakticky, ale šetřit se bude. Ať to stojí co to stojí. Vždycky se mi vynoří slova našich babiček. Nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat  špatnou kvalitu.... Budu sice psát o zdravotnictví, ale ono to platí nakonec pro všechny obory. Čím sofistikovanější, tím více.

Logická snaha ekonomů je nakoupit co nejlevněji. Problém je, že téměř u všech komodit minimální cena při nákupu zdaleka nemusí znamenat ušetření  v reálném provozu. Když vezmu takovou banalitu, jako jsou třeba náplasti, je nutné  konstatovat, že finančně v ročním provozu nemocnice to úplně banální náklad není. Uvažme dva extrémy- špičkově lepící, nealergizující, dobře prodyšná elastická náplast nedráždící kůži a dobře držící i třeba na procvičovaných kloubech, každý tuší, že musí být dražší než náplast z běžného materiálu s průměrným nebo špatným lepidlem. Ta ale bude také levná při nákupu. Ale nedrží, odpadá, musí se přelepovat, častěji dělat převazy, při převazech použijete ještě desinfekci a krytí, bere čas personálu a to vše také není zadarmo. Obtěžuje pacienty místními  reakcemi, v důsledku  vám kazí dobré jméno, v extrému může vést i ke zdravotním katastrofám (odpadnuté krytí, infekce rány...).  Z tohoto pohledu je nákupní cena jenom část problému a je otázka, jestli vlastně ta drahá ale kvalitní varianta není v reálném provozu levnější při dopočítání všech nákladů.

U složitějších  komodit je to ještě výraznější problém, prsní implantáty jsou dobrý příklad. Když pominu lidské trápení a medicínské katastrofy jde o velký ekonomický problém, pokud nemocnice použily vědomě neoptimální materiál, měly by zaplatit reoperace a finančně uhradit pacientkám  jejich  bolestné a eventuální  refundace za  medicínské katastrofy. Pokud je to problém výrobce, zaplatí to on.  Podobně je to v podstatě u všech implantátů v medicíně, ale také u přístrojů a zařízení, také u léků.....

Nehoruji za plýtvání. Nepřimlouvám se za nakupování nejdražšího možného. Nestraním tunelářům ani odkláněčům. Jenom mi vadí na jedné straně  nesmyslná  kampaň za šetření za každou cenu a na druhé straně senzacechtivost tisku, když se něco stane. Vadí mi novináři, kteří nejsou schopni ve svých článcích udělat duševně a logicky alespoň krok dál, do dohledání důsledků toho, co píší nebo o čem píší.  Vadí  mi hysterická nálada občanů, kdy předpis dražšího léku nebo zvažování ne nejlevnějšího přístroje je okamžitě nesmyslně odsouzeno jako kradení či jiné podobné aktivity. Když ale jde o jejich ctěné tělo, tělo konkrétního občana, ten konkrétní občan chce to nejlepší (nejdražší) dosažitelné, samozřejmě  zadarmo z veřejného pojištění. A to i v případech, kdy bohatě účel splní věc ve střední cenové hladině se solidní odzkoušenou kvalitou.

Chystají se změny ve zdravotnictví. Hledá se standard (nárok z pojištění), který by měl být ekonomicky nejšetrnější pro kasu pojišťovny. U zdravotní péče, pokud se to má udělat dobře, je třeba dopočítat všechny náklady na léčení, nejenom ten "první" náklad na hospitalizaci. Taky nejenom zdravotní náklady, ale i sociální a jiné.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | pátek 30.12.2011 22:15 | karma článku: 12,02 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik