Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo jsme a kam jdeme

Nastoupil jsem do praxe v roce 87 a většinu života pracuji v ČR, ve státním, plně privátní, různě kombinovaně, taky v různě velkých a významných nemocnicích. Celou dobu pozorně sleduji naši činnost jako stavu, začátkem 90 let jsem se snažil ji aktivně ovlivňovat, ale nedařilo se mi to. Což ale není úplně podstatné, většinové názory tehdy i dnes jsou jiné než moje.

Celá tato léta je možné pozorovat snahu státu o minimalizaci nákladů zdravotnictví, což by samo o sobě nebyl až takový problém, bohužel ale co problém je pak to, že se tato snaha děje v podstatě na úkor osobních nákladů zdravotníků.  Lze i pozorovat, že celé ty roky se zdravotnictví co do faktického výkonu i kvality lepší, že stojí stále víc, sice rostou občas i dramaticky výdaje státu, ale relativně při stále tvrdším útlaku našeho stavu.Hledáme všichni důvody, proč tomu tak je a cesty, jak tuto neblahou situaci změnit. Dovolte mi, abych na to artikuloval můj názor.

Myslím, že náš postup je od začátku chybný.  Ta rozdílnost vytane zvlášť ve srovnání s jinými skupinami VŠ povolání mající „svobodný“ charakter alespoň částečně. Jedna z našich zásadních  pozorovatelných snah je péče o blaho pacientů a obecnou úroveň zdravotnictví. To samo o sobě je jistě úctyhodné, ale bohužel tento aspekt dotažený do praxe v pohledu posledních dvaceti let vedl k velmi podstatným distorzím. Na začátku zvítězila úvaha, že se musí hlavně zaplatit veškerá péče a že platy, ev. ceny výkonů se budou řešit, až na to budou peníze. Tento parametr je také zhusta používán jako zástěrka k nesmyslným investicím. Tento bohulibý cíl je nakonec v důsledku používán k omezení našich svobod, svobodě v léčení a svobodě stanovit si cenu svojí práce, potažmo výkonů. To v důsledku poškozuje nejenom nás, ale i pacienty. Nejsem nerealista, vím, jak se stanovují ceny, že zvláště u složitějších výkonů do toho vstupuje mnoho faktorů.( http://selucky.blog.idnes.cz/c/319895/Deficity-zdravotnictvi-v-Cechach-z-pohledu-svobody-obcana.html#t2  )

Dnes nastala velmi paradoxní situace, kdy se stát chová, jako by koneční spotřebitelé zdravotní péče nebyli pacienti, ale zdravotnická zařízení a lékaři (volně dr. Kubek). To, že se tak stát chová i to, že je to tak prezentováno a vnímáno občany a hlavně to, že se tak chovají i lékařské organizace vede k tomu, že celá léta škemráme u státu o procentíčko tam i jinde a státu (pojišťovnám), politikům je to zjevně putna, vlastně spíš naopak, velmi jim to vyhovuje. Poukáží na nepravosti, plýtvání, nějaké kriminální činy ve zdravotnictví, utáhnou šrouby a za naší větší či menší nevole se jede dál.

Důsledkem jsou nesmyslné ceny výkonů bez snahy státu o jakoukoliv nápravu (proč taky, že), a velmi rozdílná ekonomičnost podle oboru, místa a také podle dalších nespecifikovatelných parametrů. To umožňuje státu dále uplatňovat klasický postup divide et impera, salámově ořezávat ceny a dál utahovat šrouby, co se týče svobod. Taky se nám nakládá stále více administrativních a forenzních povinností, stojících jistě čas a energii, bez nějakého odrazu v ceně výkonů. Tu situaci všichni známe a umíme ji popsat do všech reálných zvrácených důsledků.

Otázka ale není, jak situaci popisovat, ale spíš jak ji chápat a co dělat dál. Fakt je, že po dvaceti letech stejného postupu, který zřetelně vede jen k dalšímu útlaku na mnoha frontách bychom se už mohli konečně poučit a přesměrovat svoje síly k cestám, které někam vedou. Čekání, že někdo něco udělá je celkem nesmyslné, zvlášť pokud by se čekalo, že nějaký politik, strana, vláda něco rozumného pro dobro občanů, nebo nedej bože nás udělá. Motivace politiků jsou zjevně jiné a čekat na pochopení občanů (a jejich efektivního tlaku na politiky ke změně) v dobře fungujícím demagogickém prostředí je jako čekat na rozumnou volbu prezidenta. Zásadní změnu postojů a postupů musíme jako první udělat my.

Jedna z možností, jak celé poměry zvrátit, krom všeobecné revoluce, je snad pochopení klíče k celé problematice. Klíče, který je srozumitelný a prakticky použitelný. Klíče, který se dá komunikovat s občany tak, aby nestáli proti nám. Obecná náprava ve zdravotnictví by prospěla totiž nejvíce hlavně jim. Tímto klíčem je podle mého názoru svoboda, nebo podstatně větší svoboda pro určování cen výkonů. Protože pokud bychom měli zásadní vliv na stanovení cen výkonů, nemohli by existovat takové pokroucené rozdíly mezi obory i jiné. Pokud bychom měli vliv na stanovení cen výkonů, nakládání dalších povinností by se v nich zásadně odrazilo, každý, kdo by chtěl přidat nějakou povinnost, tedy práci, by si musel být vědom, že se to také odrazí v ceně. A hlavně, pokud bychom měli reálný vliv na ceny výkonů, okamžitě by to donutilo pojišťovny a stát udělat zásadní reformu zdravotního pojištění, prostě zjistilo by se konečně, že z 7% českého HDP se to slibované nedá zaplatit ani náhodou. Jeden dobrý pokus už lékařská komora udělala, ale ukázalo se, že je z hlediska práva v naší republice lehce eliminovatelný - důvod- kartelová dohoda.

Překážkou ke stanovení cen je také snaha části odborníků, stanovit cenu co nejvýše a vymáhat ji pak od státu, pojišťoven a ono se to kupodivu občas také dařilo. Možná se také bojí, že jejich „reálná cena“ by byla nižší, než si vymůžou u pojišťoven. Východisko je asi jiné než škemrat o plnou úhradu celého švédského stolu možností ve zdravotnictví. Cestou je mít zásadní vliv na cenu výkonů, ta by se měla pojmout jako minimální nepodkročitelná. Současně s tím by ale bylo potřeba získat svobodu v individuálním nastavení ceny za výkon každým subjektem na trhu. Ač se to popírá a lecjak zdůvodňuje, pohybujeme se v kapitalismu a i zdravotnické služby jsou trhem.

Další otázka je, kdo by takovou cenu hradil. A to bych viděl opět velmi jednoduše v rámci boje o svobodu. Není to náš problém. Ať si rozhodnou pojišťovny (stát), co chtějí platit plně a co třeba jinak. My přeci nejsme koncoví uživatelé, to jsou občané. My přece nejsme rozhodující v tom, co chce stát platit plně a jak a co chce platit částečně nebo vůbec. My neorganizujeme standardy (jak je nastavit proboha? Lze přeci velmi různě) a rozhodně nefinancujeme zdravotnictví.

Jak se dostat k minimální ceně, tak aby se dala označit za nepodkročitelnou? No máme přeci na každý výkon velmi podrobný soupis materiálního a personálního vybavení, není problém zjistit časovou náročnost a je docela přesně definováno, co jsou minimální forenzní, hygienické a provozní podmínky k tomu, aby se výkon provozoval lege artis. Přepočítáním cenařů těchto faktorů i třeba s využitím průměrných mezd v současnosti se dostaneme k nějaké ceně za výkon, který, pokud tak provozovaný, je ještě lege artis.  V současném cenovém marasmu by i tak byla zřejmě většina cen nad dnešní úrovní.

Od toho se dá jistě odpíchnout vytvoření ceníku za výkony. Nejde o kartel, protože ať si každé ZZ nacení svoje výkony jak chce, jak si troufne, jak si svým klientům zdůvodní. Jde o přepočet nám státem, pojišťovnami (a jejich organizacemi) přikázaných podmínek k provozování léčebné činnosti. Ty podmínky přece nenařizuje LK, odborné společnosti …. Ale stát, státní organizace. A LK, odborné společnosti přece mají právo nařízené podmínky přepočítat v tom kterém roce do reálné ceny. To jistě jde komunikovat, to přece nemá charakter kartelu, to je jistě prezentované jako zájem pacientů (ekonomické zajištění lege artis). Tyto minimální ceny pro lege artis výkony pravděpodobně jdou také vymáhat soudně. Sice dlouhá cesta, ale někam.

Jistě se najde mnoho kolegů a ZZ, kteří takový postup odmítnou. Třeba s námitkou, že se dostaneme na nežádoucí úroveň cen. Osobně si myslím, že tato úroveň pro většinu ZZ tady již dnes je a že náš zájem by měl být v tom, abychom v péči o blaho občanů, nebo menší skupinky zdravotníků a jejich manažerů neopomněli svoje zásadní zájmy a potřeby. Ostatně viz můj článek http://selucky.blog.idnes.cz/c/319895/Deficity-zdravotnictvi-v-Cechach-z-pohledu-svobody-obcana.html#t2 ).

Nevím, jestli tato cesta někam vede v ČR. Vím, že je jistě průchozí mimo naši zem, i když metody a postupy dohadování cen jsou velmi různé, takový „nedostatek vlivu“  na stanovení cen, jako je v ČR  je snad jenom v diktaturách. Myslím si, že bychom ale rozhodně měli opustit postupy, které používáme dnes a hledat cesty, jak se dobrat nějakého výsledku v reálném čase.  Dvacet let na vyhodnocení stávajících metod by mohlo stačit. Výsledek je zjevný.

Filmová reminiscence na závěr, vypůjčím si z diskuze na Medical tribune.  Sedm statečných. Vesnice pravidelně vylupována bandity. Vesničané trpí, ale mají dojem, že jim nic jiného nezbývá. Situaci změní příchod několika znalých. Nastane dilema – poprosíme Calveru, aby nám nechával víc, nebo budeme bojovat? Jak se rozhodli a jak to dopadlo je filmová klasika. Náš stav nejvíc připomíná ty vesničany. Necháváme se olupovat stále víc, svoboda je stále menší, šrouby se utahují. My ale zatím trpíme, protestujeme, prosíme, škemráme, ale necháváme se olupovat, propadáme beznaději a čekáme na zázrak. Asi bude muset přijít, nebo se vynořit několik statečných a znalých, schopných najít řešení, společný cíl a zorganizovat společný odpor. Oni ani v tom filmu to ti vesničani nezvládli sami. Ani by se do ničeho nepustili, kdyby neměli cíl a naději, obecně přijatelné a společné. Taky by se nezorganizovali a špatně by to dopadlo, kdyby jim nepomohl někdo znalý v bojích.

Věřím, že mezi námi je dost znalých a statečných. Možná by jim naše organizace měly cíleně pomoci najít cestu do čela.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | sobota 2.2.2013 21:20 | karma článku: 4,29 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci a při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik