Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Utáhnout na vařené nudli...

Nemůžu si pomoct, ale vaření mě nabíjí energií. V pondělí jsem se z práce domů sotva doplazila, ale sotva jsem se postavila ke sporáku všechna únava byla pryč. V neděli jsem totiž viděla pořad "S Jamiem Oliverem v Itálii" a od té doby měla hroznou chuť na ragú s domácíma těstovinama. Mleté hovězí, krájená rajčata, vajíčka, mouku, kořenovou zeleninu a trochu v láhvi vína jsem doma měla, takže jsem se mohla pustit do díla.


 

Když si chcete dělat domácí těstoviny, je ideální mít těstovinový strojek. Ten můj  dělá sice jen polévkové nudle a širší nudle a la tagliatele, ale funguje bez problémů. A taky není vůbec drahý. Samozřejmě Jamie Oliver by dokázal nakrájet tagliatele pomocí ostrého nože, ale to je pro mě moc složité.

 Receptů na čerstvou pastu je spousta. Někdo je dělá z hladké, nekdo ze směsi mouky a semoliny. Já  jsem použila obyčejnou polohrubou mouku a nestydím se za to. Poměry jsou surovin nejsou úplně přesné, každá mouka jinak saje.

 200 g polohrubé mouky

1 velké nebo dvě malé vejce¨

sůl

olivový olej

 Mouku vysypu na pracovní desku nebo na vál. V hromádce udělám díru jako jícen sopky a do ní rozklepnu vajíčko, vidličkou zpracovávám, pokud je těsto příliš mokré přidávám mouku, v opačném případě se nic nezkazí olivovým olejem. Když už je jakž tak kompaktní hmota, tak jí osolím a rukou zpracovám do konzistence modelíny. Když je hladká hmota (zatím není příliš pružná) zabalím jí do fólie a nechám alespoň dvacet minut chladit v lednici. Nezapomeňte přidat do těsta alespoň lžičku olivového oleje, později Vám prokáže užitečnou službu.

 Pak si jí pomocí strojku vyválím. Zhruba pětinu těsta rozplácnu a projedu strojkem na nejširší možné nastavení. Pak postupně zmenšuju a zmenšuju. Autority radí prosypávat v těchto momentech moukou, ale já jsem zjistila, že pokud je v těstě dostatek olivového oleje, těsto se nelepí a těstoviny jsou krásně hladké. Když už mám těsto na úplně nejměnší šířku, ve strojku jej na krájím. Protože se těstoviny dělají postupně je dobré je někam rozvěsit. Při troše kreativity to zvládnete i bez sušáku.

 Vaříme v horké pořádně osolené vodě mnohem kratší dobu než sušené těstoviny, zhruba čtyři minuty.

V době, kdy jsem vyráběla těstoviny se mi už na plotně dusilo ragú. Pro dvě osoby je potřeba:

 

250 g mletého hovězího

1 plechovka krájených rajčat

2 mrkve

1 kořenová petržel

2 řapíky nebo plátek celeru

2 menší cibule

stroužek česneku

2 -3 deci vína (klasici říkají červené, ale zrovna Jamie ve svém pořadu použil bílé)

provensálské bylinky

špetka skořice nebo koření "sedm koření"

hrstička hladkolisté petržele nebo alespoň kudrnky

 

Zeleninu(petržel, mrkev, celer) jsem si nakrájela na menší kostičky a spolu s cibulí na olivém oleji zprudka opekla. Poté jsem přidala rozdrobené mleté maso a chvilku smažila. Zalila jsem vínem a přidala provensálské bylinky a ztlumila. Mezitím jsem si ponorným mixérem rozmixovala plechovku rajčat a přidala k masu. Lehce jsem osolila a opepřila (ragú se bude redukovat, radši ho solím až v závěru), ztlumila jsem plyn na minimum a šla se dívat na Star Trek. :) (miluju kapitána Picarda). Ragú jsem na minimum dusila asi dvě hodinky, ale klidně by sneslo i o trochu víc.

 

Nakonec ragú dosolila a dopepřila a smíchala s uvařenými těstovinami. V chuti mi něco chybělo, tak jsem tam přidala polévkovou lžící nadrobno nasekané listové petrželky. My co držíme kašrut si musíme k tomuto jídlo odpustit parmazán, ale to nevadí. Ragú je i tak moc dobré.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana Schreiberová | středa 24.11.2010 12:42 | karma článku: 10,29 | přečteno: 2104x
  • Další články autora

Zuzana Schreiberová

Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!

Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”

16.3.2016 v 20:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 4014x | Diskuse| Občanské aktivity

Zuzana Schreiberová

Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!

Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!

2.11.2015 v 13:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 13560x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Podívejte se, jak vypadá uprchlík!

Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.

24.9.2015 v 11:33 | Karma: 36,98 | Přečteno: 26205x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?

Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.

20.1.2014 v 15:33 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie

Když jsem napsala postup na přípravu goldene joich, tradičního židovského kuřecího vývaru, měla jsem pocit, že to byl jeden z nejdelších a nejpodrobnějších receptů, co jsem kdy napsala. Goldene joich je tradiční polévka, která se často připravuje na židovské svatby. Zlatou barvu jí dodával kromě dole popsaných ingrediencí i šafrán. Šafrán byla (a stále je) poměrně nákladná záležitost, takže "trocha šafránu na svatební polévku" byl svého času vysoce ceněný dárek pro nastávající nevěstu či mladé děvče pomýšlející na vdavky.

8.12.2011 v 11:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6045x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik