- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Když si chcete dělat domácí těstoviny, je ideální mít těstovinový strojek. Ten můj dělá sice jen polévkové nudle a širší nudle a la tagliatele, ale funguje bez problémů. A taky není vůbec drahý. Samozřejmě Jamie Oliver by dokázal nakrájet tagliatele pomocí ostrého nože, ale to je pro mě moc složité.
Receptů na čerstvou pastu je spousta. Někdo je dělá z hladké, nekdo ze směsi mouky a semoliny. Já jsem použila obyčejnou polohrubou mouku a nestydím se za to. Poměry jsou surovin nejsou úplně přesné, každá mouka jinak saje.
200 g polohrubé mouky
1 velké nebo dvě malé vejce¨
sůl
olivový olej
Mouku vysypu na pracovní desku nebo na vál. V hromádce udělám díru jako jícen sopky a do ní rozklepnu vajíčko, vidličkou zpracovávám, pokud je těsto příliš mokré přidávám mouku, v opačném případě se nic nezkazí olivovým olejem. Když už je jakž tak kompaktní hmota, tak jí osolím a rukou zpracovám do konzistence modelíny. Když je hladká hmota (zatím není příliš pružná) zabalím jí do fólie a nechám alespoň dvacet minut chladit v lednici. Nezapomeňte přidat do těsta alespoň lžičku olivového oleje, později Vám prokáže užitečnou službu.
Pak si jí pomocí strojku vyválím. Zhruba pětinu těsta rozplácnu a projedu strojkem na nejširší možné nastavení. Pak postupně zmenšuju a zmenšuju. Autority radí prosypávat v těchto momentech moukou, ale já jsem zjistila, že pokud je v těstě dostatek olivového oleje, těsto se nelepí a těstoviny jsou krásně hladké. Když už mám těsto na úplně nejměnší šířku, ve strojku jej na krájím. Protože se těstoviny dělají postupně je dobré je někam rozvěsit. Při troše kreativity to zvládnete i bez sušáku.
Vaříme v horké pořádně osolené vodě mnohem kratší dobu než sušené těstoviny, zhruba čtyři minuty.
V době, kdy jsem vyráběla těstoviny se mi už na plotně dusilo ragú. Pro dvě osoby je potřeba:
250 g mletého hovězího
1 plechovka krájených rajčat
2 mrkve
1 kořenová petržel
2 řapíky nebo plátek celeru
2 menší cibule
stroužek česneku
2 -3 deci vína (klasici říkají červené, ale zrovna Jamie ve svém pořadu použil bílé)
provensálské bylinky
špetka skořice nebo koření "sedm koření"
hrstička hladkolisté petržele nebo alespoň kudrnky
Zeleninu(petržel, mrkev, celer) jsem si nakrájela na menší kostičky a spolu s cibulí na olivém oleji zprudka opekla. Poté jsem přidala rozdrobené mleté maso a chvilku smažila. Zalila jsem vínem a přidala provensálské bylinky a ztlumila. Mezitím jsem si ponorným mixérem rozmixovala plechovku rajčat a přidala k masu. Lehce jsem osolila a opepřila (ragú se bude redukovat, radši ho solím až v závěru), ztlumila jsem plyn na minimum a šla se dívat na Star Trek. :) (miluju kapitána Picarda). Ragú jsem na minimum dusila asi dvě hodinky, ale klidně by sneslo i o trochu víc.
Nakonec ragú dosolila a dopepřila a smíchala s uvařenými těstovinami. V chuti mi něco chybělo, tak jsem tam přidala polévkovou lžící nadrobno nasekané listové petrželky. My co držíme kašrut si musíme k tomuto jídlo odpustit parmazán, ale to nevadí. Ragú je i tak moc dobré.
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...