Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Loft

Malý podzemní podnik, který probudil mou přítomnost. Mnohokrát jsem si říkal, že bych zašel do nějaké hospůdku a nasál atmosféru.

To ale není pravý důvod, proč jsem přišel. Chtěl bych se věnovat sám sobě. Rád bych se lépe poznal. Je příjemné, že si můžu kdekoliv vytáhnout mobil a připojit malou bezdrátovou klávesnici. Nerad píši ručně, protože to nemůžu přečíst. Pro publikování je mnohem výhodnější psát rovnou elektronicky.

Je fajn objednat si espreso a poslouchat příjemnou hudbu. Zrovna je tu instalovaná výstava jedné zajímavé fotografky.
Jen tak se zastavit, zpomalit, podívat se kolem sebe. Svítí slunce. Město žije poledním klidem.
Už jsem absolvoval podobné psaní v brně. V jedné kavárně jsem si dal čaj.
Někdy se ptám, kolik lidí si najde čas, jen tak posedět se sebou samým. Ani já nejsem nijak věrný klidu a pohodě. Jsem člověk plný barevných kontrastů a jen s těží představitelných paradoxů. Psaní při podobné atmosféře mě uvolňuje. Jsem sám v klidné hospůdce a popíjím kávu. Jen já a poje káva.
Zlín pro mě přestavuje spojení s rušnější civilizací a městským duchem, který ve Vizovicích mnohem více propadá okolním lesům.
Těžko se mi přemítá nad mou budoucností, protože vím, že ji mám ve svých rukou. Mnohokrát jsem si ublížil, díky tomu se těžko vracím na stále stejná místa v mých vzpomínkách. Kdysi pro mě byla minulost nechtěnou představou o něčem, co už se více krát nesmí opakovat. Jen budoucnost měla výsadní právo příjemných pocitů a nikdy jinak. Až později jsem našel jedinou útěchu, protože se budoucnost se zahalila mračnem.
A takhle to prostě někdy chodí. To co pro mě bylo dříve útěchou se stalo mým nepřítelem. Podobně jako denní snění, které mi umožnilo prožít krásné chvíle, přestože jsem byl osamocený ve svém vlastím světě.
Strach, pohodlnost, neutuchající lenost. Tyto atributy mnohokrát rozhodly o mých činech. Ne to já jsem rozhodl. Já jsem stál u kormidla.
I kdyby nic z toho co píšu, nebyla pravda, nemyslím si, že by to bylo podstatné. Moje osobnost podobně jako každá jiná je tvořená prchlivou hmotou. Někdo by mohl říct, že snad živou. Proč ne. Mě spíš připadá, že se jedná jen o obrovské seskupení informací, které se neustále vyvíjí. Stále se něco stráví a stále něco přibývá. Je to nekonečný proces, až dokut srdce neutichne. Zajímavé je, že se mohu zastavit ve své každodennosti a popřemýšlet. Navíc to mohu sdílet, přes internetový blok. I když ne každému mám co říct. To ani nemohu, protože by to nebyl „fér“ vůči ostatním, kteří se také snaží, něco sdělit.

Někdo by mohl říct, že se jenom přetvařuji, že ze sebe dělám něco, co nejsem. Možné to je. Třeba v psaní jsem se inspiroval seriálem Californication. Spíš jen tak zkouším dokud, ještě mohu, anebo dokut chci. Původně jsem chtěl zkusit úplně všechno. Chtěl jsem být jako kdokoliv, na koho jsem si jen ukázal. Myslel jsem si, že každý může být kýmkoliv. Rozhlašoval jsem, že stačí chtít. Asi jsem se jen šeredně zmýlil, ale dnes o proti tomu věřím, že každý dokáže být sám sebou. Tou neuchopitelnou v čase proměnnou osobností. Vidím kolem sebe spoustu výroků typu. Buď sám sebou. Najdi sám sebe a podobné sračky. Něco takového chce ohromnou odvahu. A někdo to nedokáže celý život. Možná stačí jen být sám se sebou spokojený. Já jsem neurotik, který se teprve léčí. Cesta, kterou procházím, není snadná a především se téměř nic neděje ze dne na den. Mnoho let mi trvalo, než jsem si vůbec připustil, že by snad mohlo být něco špatně. Ale to nestačilo, protože dalších pár let trvalo, než moje situace došla do extrému, ve kterém jsem už téměř nebyl ochoten dál žít. Teprve poté jsem se rozhodl, že překopu své dosavadní myšlení. Prakticky ze mě zůstala jsem kostra se jménem. A právě tato fáze stále trvá pro změnu opět už nějaký ten rok.
Možná je lepší zastávat postupný v podstatě velmi konzervativní přístup, který zabraňuje extrémním změnám. Není však pravda, že mě občas sem tam nějaká ta krvavá revoluce nepostihla.
V přírodě můžeme pozorovat postupnou evoluci, která může trvat miliony let. Přesto můžeme být svědky vymírání, což bychom mohly nazvat spíše revolucí. Mě spíš připadá, že dlouhodobá evoluce prožije, mnoho velmi krátkých zvratů, kterým se jen těžko dá přizpůsobit. A proto to bolí.

Autor: Martin Schreiber | čtvrtek 3.7.2014 17:29 | karma článku: 4,54 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Martin Schreiber

Nemůžeš se znovu narodit, ale odpustit ano

Vypadá to, že znovu a znovu opakuji své myšlenky. Nelze se dostat dál než před práh obávaných futer pravdy. Dveře tam nejsou. Byly dávno vykopnuty, protože jsem neměl pokoru vzít za kliku a spořádaně otevřít a říct dobrý den.

17.1.2015 v 21:15 | Karma: 7,01 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Parketa

Nemám příliš mnoho možností. Snad jen volný tok myšlenek. Mohu psát na klávesnici, toužit po slávě uznání, respektu. Cokoliv co bych si mohl přát se mi ztrácí. Mám mnoho představ a cílů. Většina z nich nevychází z mého nitra. Nic z toho nesouvisí s mými pocity. Hledám jednoduchá řešení, která by mi mohla rychle pomoci. Je to však jen moje iluze. Nic víc než strach.

23.10.2014 v 16:59 | Karma: 3,76 | Přečteno: 197x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Mylná představa

Čas od času si připadám, jako pouhá existence. Nicotná tečka připojená k mnoha nepřeberným přístrojům a jiným zařízením. Všechno kolem pípá, sviští, řinčí a čeká, až někdo přijde a dotkne se tlačítka - vyhodnotit. Pro všechny ty záznamy existují mnohá vysvětlení a většinou se s nimi lze ztotožnit a můžeme je prohlásit za probádané. Není čas. Přicházejí nové a nové údaje. Důležitá je aktuálnost.

1.10.2014 v 19:59 | Karma: 7,06 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Martin Schreiber

Znovu studentem

Letošní školní rok pro mě znamená mnohé. Nejen že mě čeká dosud nejrozsáhlejší zkouška v podobě maturitního testu, ale především volba dalšího životního směřování. S gymnáziem na krku bych bez vysoké školy, měl jen příliš mnoho možností, které by se mi pravděpodobně nikdy nesplnily. Stal bych se totiž univerzální „chytrolínem“ na lavičce úřadu práce. Okusoval bych zdi v naději, že si mě jednoho dne někdo všimne.

6.9.2014 v 22:53 | Karma: 4,74 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Nechci dospět. Chci stále zůstat naivní a krásný!

Chtěl bych zase znovu vrátit do věku, kdy mi bylo tak šest nebo sedm. Postavil bych si nějaké hrady na pískovišti. Podíval bych se v sobotu ráno na pohádky a měl bych to v piči. Byl bych spokojený sám ze sebou a byl bych šťastný.

27.8.2014 v 23:14 | Karma: 8,68 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 270x
Každý občas narazí, ale jde o to jakou rychlostí a s kým.  

Seznam rubrik