Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sportem ku zdraví a ku lásce k sobě samé/mu...

Poslední doba přináší trend vyhublých a vysportovaných lidí (hlavně nyní po Olympiádě dostala většina lidí záchvat sportu), ale nevídám lidi, kteří by si ono sportování opravdu užívali.Spíš se trápí, aby vypadali lépe a byli fit... Ale, o tom to přeci primárně není, ne?

Výhled z Butovického hradištěSabina Sarkisovová

Následující článek obsahuje PP (pro pány - nemíním tím přijatelné porno, ale product placement :))

 

Pod pojmem "sport" si každý představíme něco jiného. Někdo dře v posilovně, jiný zase rád běhá. Ale základní myšlenka je stejná a já mám pocit, že jen málo lidí, kteří sportují, ji chápou. 

"Jo ještě půl hodiny a budu mít spálených dalších 400 kcal, jo, to prostě musím vydržet (ale, co když to nevydržím?), hlavně nepolevit. Wau, tak ta má ale krásnou postavu, tak takhle nikdy vypadat nebudu (povzdech při pozorování slečny, která právě probíhá)". Tak asi nějak takhle mi nedávno popisovala moje kamarádka svoje běhání. Říkala jsem si, OK, syndrom "musím se přizpůsobit dnešnímu trendu a vypadat jak modelka" postihl i jí. Nijak jsem tomu nepřikládala váhu, jenže postupem času se ke mně dostávaly podobné příběhy - ženy, které se trápí svou váhou, sportují, ale mají k tomu totální odpor. Řekla jsem si "a dost, ukážu jim, že jdou na to naprosto špatně"

Osobní zkušenost

"Nejhorší je začít, vše ostatní se postupem času zlomí..."

Dva roky jsem naprosto nesportovala. Směsice lenosti  a dalších okolností (někteří mě určitě chápete). Nastal čas to změnit a již to budou dva měsíce, kdy chodím denně slézat s trekingovými holemi kopce a vrcholy zdejší krajiny. Denně minimálně hodinu. Pro tělo absolutní šok, potom, co bylo jen vykrmováno, ale žádnou energii nevydávalo. Trekingové hole či nordic walking hole doporučuji ženám/mužům, kteří kvůli indispozicím nemohou běhat, ale pouze chodit. 

"Tělo se začne přizpůsobovat, budete překvapeni..."

Začnete zjištovat, že Vaše tělo nevnímá žádné hranice, pokud nevíte, kdy skončíte. Řekla jsem si, že prozkoumám malebnou Prahu (zní to příšerně, ale na konci Vám ukáži fotografii, kterou jsem pořídila na mé denní cestě a budete překvapeni, jak taková krásná místa mohou být právě zde, v matičce všech měst:) ) a tak jsem prostě šla. Do kopce, z kopce, objevila nová zákoutí, lesy a jiné cesty. Uběhly 2 hodiny intenzivní chůze a lezení a moje tělo se chovalo, jak kdybychom společně měli ještě ujít několik desítek kilometrů. To bylo poprvé. Jenže nyní tu trasu chodím denně, a tělo a mozek (jak oba dva - "hajzlové" - tak pěkně spolupracují:)) prostě vnímají, kdy mám za sebou již polovinu cesty či jinou vzdálenost a ke konci začnu trošku polevovat a docházejí mi síly... ale to je holt život a musí se jít dál, i kdybych si "ty nohy měla vzít na ramena :)) "

"Sporttester nejsou jen hezké sportovní hodinky, ale spolehlivý pomocník"

A protože si užívám to, co dělám, tak k tomu patří kvalitní vybavení. Znáte to, kvalitní boty, oblečení, ale taky malý pomocník zvaný sporttester. Výborná věc, pokud chcete vědět, jaký je Váš tep - maximální průměrný, kdy spalujete tuk a kdy jen zvyšujete svou výkonnost. Budete moci ovládat hranici, abyste se zbytečně moc nehonili nebo naopak málo. Úžasné zařízení, u kterého si opět uvědomíte, že se máte rádi, protože jste přidali další prvek, který Vám pomůže, abyste cítili své tělo a vnímali ho. Pokud si nejste jisti, proč si pořizovat spottester nebo jen nevíte, jaký si vybrat, doporučuji obchod http://www.hodinky-sport.cz/. Skvěle Vám poradí, jsou milí a vstřícní, zásilku dostanete do druhého dne od objednání, a tak se můžete pustit do "testování" hranic Vašeho těla...

 

"ZÁKLADNÍ MYŠLENKA : BAVTE SE, O NIČEM JINÉM TO NENÍ!!!!"

To, co děláte Vás musí bavit, jinak je to všechno na nic. Dřít se v posilovně proto, abych měla hezkou postavu. Sice hezká myšlenka, ale je naprosto prázdná, pokud u toho vzdycháte, myslíte na to, abyste byli doma, protože Vás to nebaví (věřte nebo ne, ale mám spoustu známých, kteří to takhle mají).

Nalaďte se!Sport není totiž dřina, ale zábava. S tímhle výrokem musíte vykročit z domova. Musím říct, že já jsem extrémní případ. Jelikož chodím sportovat ven, tak mám ve smyslu uvolnění dost prostoru. Proto se občas nachytám, jak si zpívám nebo, že si prostě "hodím" nějaký taneční krok. A ano, jsem normální, jen to prostě prožívám tak, že mě to naplňuje ve smyslu, že mě to baví až tak, že to vyháním do extrému:) Navíc se celou dobu, co jsem venku a dávám si do těla, usmívám. Neuvěřitelné, ale je to tak :) Denně jsem míjela jednu paní, co běhala. Ona mě jednou zastavila a zeptala se, proč se pořád usmívám, jestli mám něco zábavného ve sluchátkách. Odvětila jsem, že nikoliv, že tam mám jen dobrou hudbu, ale že mám prostě radost ze života a že mě to neskutečně baví, tak proč bych se neusmívala. Jsem od přírody pozitivní člověk, ale pobyt venku a sport mě neskutečně naplňuje a dělá šťastnou. A právě tohle by neměla být žádná výjimka, ale jakási realita. 

To, že chodíte do práce a nebaví Vás to, to nějak přežijete. Ale že děláte něco z vlastní vůle a nebaví Vás to. No, má to pak nějaký smysl? Nemá, protože, když si to neužijete, uvidíte sice výsledky, ale přijdete o spoustu zábavy. Naštěstí jsem naprostou náhodou poznala dva lidi, kteří mi, nezávisle na sobě, když jsem šla sportovat, řekli: "Bav se." A těm za to děkuju, protože právě oni chápou, že jde o zábavu...

Slibovala jsem, že Vám ukáži, že nádherné sportovní zážitky ve formě přírody, můžete zažít i v Praze a své slovo plním... Takže, až se rozhodnete bavit se, budu se na Vás denně těšit v Prokopském a Dalejském údolí. A to si pište, že já tam budu :) 

 

A ještě nakonec, hlavně nezapomeňte sledovat při outdoorových aktivitách okolí, mohlo by Vám ledacos utéct mezi prsty :) Třeba to, že na Vás pomrkávám a sleduji, jestli si to užíváte... :)

Autor: Sabina Sarkisovová | pátek 24.8.2012 9:00 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Sabina Sarkisovová

Ženy a Ježíšek

No. A jak začít? V mém věku by se určitě mělo specifikovat, co znamená„být hodný“. Domnívám se, že nikdo z nás dospělých to totiž netuší. S narůstajícím věkem totiž iluze pohody a bezstarostnosti vyprchávají a narážíme na tvrdou realitu. Ztrácíme tak schopnostbýt hodní. Osobně se to snažím vyrovnávat úsměvy na spolucestující v tramvaji či drobnými dobrými skutky, ale to asi nestačí. A víš proč? Protože jsi mi ještě pod stromeček toho(k sakru)ženicha pořád nepřinesl... A promiň, jestli jsem nepochopila tvé velkorysé gesto na 5. prosince, ale rohatého umouněnce s řetězem, to já nechci. Ano. Vím, žena je nástroj ďáblův, ale i tak mám trošku vyšší preference.

20.12.2014 v 18:30 | Karma: 7,07 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Sabina Sarkisovová

Chilliwoman aneb jak jsem soutěžila v pojídání chilli

Chilli sem, chilli tam, nám už je to všechno jedno. Vím, je to trošku jiná písnička, ale věřte, že tahle má to pravé grády. Ostatně 1. listopadu jsem se o tom přesvědčila sama. Přiznejme si to, některé okamžiky se Vám vryjí do paměti a chcete si je uchovat navždycky. A když díky konzumaci chilli poznáte spoustu skvělých nových lidí, od plic se zasmějete a vypijete litr mléka během jednoho večera na místě, kde se normálně konzumuje ve velkém množství pouze pivo, tak už to stojí za to, ne? Já tomu říkám „žít naplno“. Nelitovat. Pobavit se. A popálit se... a to vše je CHILLIMAN, soutěž v pojídání chilli.

7.11.2014 v 9:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 3165x | Diskuse| Kultura

Sabina Sarkisovová

Coriolanus aneb když Vás divadelní hra vtáhne a nepustí.. na dlouho

William Shakespeare. Opěvovaný dramatik... i když, jak dobře víme, není jisté, jestli všechy ty hry, za které sklízí obdiv i několik set let po smrti, napsal. Ovšem to není předmětem mého dnešního psaní. Za svůj život jsem zatím zhlédla několik her tohoto básníka a dramatika. Všechny mě nadchly svou nadčasovostí, tím, jak dokáží spojovat nespojitelné a tím, že vyvolávají emoce, jak pozitivní, tak negativní. Nikdy se mi ovšem nestalo, abych se u Shakespearovské hry rozplakala. Až do včerejšího večera, do večera, který ve mně zanechal velmi silný emotivní zážitek...

6.2.2014 v 9:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura

Sabina Sarkisovová

Vášnivá endorfinová sprcha... to je Brutal Kruháč

Jestli si myslíte, že máte fyzičku, tak Vám garantuji, že nemáte. Stejné moudro se opakuje i v případě, pokud se domníváte, že Vaše tělo a svaly snesou velkou zátěž, nesnesou. Můžete být smrtelníci, jako já nebo mistři světa v jakémkoliv sportu, ale nic Vás nedokáže připravit na tu bolest a zároveň naprostou euforii v této aktivitě. Ona zábava se nazývá Brutal Kruháč a získala si mé srdce i svaly.

4.9.2013 v 9:00 | Karma: 14,06 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Sport

Sabina Sarkisovová

Chcete zažít adrenalin? Nefunkční spojka v rušné Praze stačí...

Myslíte si, že Vám se to stát přeci nemůže. O auto se zodpovědně staráte, i když s ním jezdíte v podstatě denně... A pak se najednou objeví ta chvíle, kdy Vám zatrne a nezmůžete naprosto nic...

27.8.2012 v 9:00 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1675x
Jsem čím jsem, nejen díky mým přátelům, ale též informacím, které z okolí získávám. Jsem člověk, kterého svět baví. Člověk, který bez kontaktu s jinými neumí žít. Osobnost, která si váží lidí, kteří píší. Jmenuji se Sabina Sarkisovová ("Sabajka") a jsem vděčná za to, co jsem. Jsem sama sebou.