Zabte bobra, zachráníte strom

Předem bych rád upozornil, že ačkoli jsem použil tento nadpis, já hlasuji pro bobry. Ale v našem státě už to tak nějak chodí. Jen nejdříve nad příchodem bobrů, kteří v naší krajině volně nežili snad sto let a tu se konečně vrací, nadšeně jásáme, máváme mávátky, fotíme si je a natáčíme filmy o tom, jak ten šikovný bobřík umí stavět přehrady. To je ale šikulka. Jenže pak náhodou někde bobři postaví hráz a voda zaplaví odlehlou pastoušku. Tu se náhle zvedne varovný prst a začne se proti kampaň.  Často mnohem razantnější, než bylo vítání. Zbraně řinčí. Novináři se rozeběhnou do přírody a natáčejí pohromy, které bobři svým působením způsobili. A už se jim hlásí zahrádkáři, lesníci a správci povodí a vyžadují po státě náhrady škod za toho uličníka bobra, který svou bezohledností ničí ráz přírody. Náhle jako by bobr nebyl součástí přírody.  Navíc škody jím způsobené se vyčíslují v miliónech korun. Zase chudák stát, který musí škody za bobra zaplatit. Navrhuji bobra zavřít a na nucené práce s ním. Ať si to odpracuje.

ilustrační fotozdroj: iDnes

No a co takoví vlci. Desítky let u nás nežili a jen pamětníci vzpomínali, když ještě potkali volně žijícího vlka na Šumavě, nebo v Beskydech. Pak se jich k nám pár zatoulalo. A opět nadšení nad tím, jak jsme v poslední době vyčistili přírodu, že se k nám vracejí druhy zvířat, která tu léta nežila. Jenže vlci si neváží naší pohostinnosti a odmítají přejít na vegetariánskou stravu. Pak dokonce i něco uloví. Nejdříve jsou zděšeni myslivci a lesníci. Ta strašná zpráva opět obíhá média. Vlci vraždí ostatní zvířata. Hon na vlky začíná. Už nikdo nejásá nad jejich návratem do volné přírody České republiky. Náhle jsou tu zrůdy. Připomeňme si pohádku o Karkulce, nebo o kůzlátkách. Ne, vlci jsou nepoučitelní.  A opět se sčítají miliónové škody. Hlásí se chovatelé ovcí, slepic a kdoví čeho ještě. Na vlka se vypisují odměny. Bude-li mít štěstí, tak půjde jen do vyhnanství, ale někteří možná budou zastřeleni na útěku. Možná pak přehodnotí své rozhodnutí se vrátit do země svých předků.

Nedávno byla dcera se školou na přírodovědecké vycházce. Byli se podívat na hnízdění kormoránů. Jaký zázrak, že vůbec přezimují u nás. Není to úžasné. Nějaké články o tom také byly. Samozřejmě dokumentární filmy. Ale jen do doby, a shodou okolností jen pár dní po to, co dcera připravovala o kormoránech referát, než se začali bouřit rybáři a požadovat odškodnění za několik tun ryb, které jim kormoráni sežrali, aniž by se dovolili, ale hlavně zaplatili. Zase létaly milióny korun. A opět se vymýšlelo jak na ně, na nezdvořáky. My jim tu dovolíme zimovat a oni? No to si představte. Oni jedí ryby. No to je opravdu na pováženou. To už je příště nepozveme. Možná až poletí na zimu k nám, nasadíme na hranice dravce, kteří je zase odeženou. Jen si musí dravci dát pozor, aby se zloba neobrátila na ně. To kdyby náhodou ulovili omylem holuba a ozval se chovatel, kterému zadávili dravci už tisíce a tisíce holubů za několik miliónů korun.

 

No a co když se v Beskydech objevil roztomilý medvídek. To bylo úžasu. Už se k nám vracejí i medvědi. Naše příroda se vrací do starých dobrých kolejí. Jenže to ten méďa neměl dělat. Kdyby byl seberoztomilejší. Měl si uvědomit, že bude chtít také něco jíst. Měl si vzít jídlo sebou, když už jde na návštěvu. A pokud tady chtěl bydlet, měl nejdřív vyhledat sousedy a laskavě se s nimi dohodnout na podmínkách, za jakých se tam může usadit. Možná měl chodit žebrat do města, než aby se snažil uživit sám. Pak by se mu nic nestalo. A v zimě, pokud by nespal, tak by ho určitě přišel i nějaký politik nakrmit, aby neumřel hlady a možná by mu i postavili stan, aby nezmrzl. No jo, jenže on se chtěl postarat sám o sebe a tak ho stihl spravedlivý trest. Aby někoho nenapadl, tak ho raději v sebeobraně zastřelili. Nevím tedy, jestli medvědův útok trval a jestli se skutečně jednalo o nutnou obranu, ale to už nikdo neřešil. Do zpráv najdeme jinou senzaci.

No, a když se zrovna nic neděje, tak začneme na Moravě lovit rysa. Ne rysa ne, to by bylo málo atraktivní. Co třeba pumu. To je senzace. Americkou pumu. Televizní noviny nám několik dní ukazují obrázky lesa na Moravě. Bez pumy. A pak obrázky pumy, aby všichni věděli, jak vypadá. Pak několik historek o tom jak je nebezpečná. Po týdnech pátrání po pumě se zjistí, že celá národní bezpečnost, která byla připravena zasáhnout proti nebezpečnému kočkovitému predátorovi, se může uklidnit. Z pumy se vyklubal jen velký tlustý kocour. Chudák ani netušil, co se na něj všechno chystá. No ale hlavně, že byla senzace.

A takhle to tu chodí. Vzpomínám si na film „Srdečný pozdrav ze zeměkoule“, kde Jiří Lábus v roli zřízence v rezervaci říká: „dřív králíci žrali trávu, lišky žrali zajíce a medvědi…, ti sežrali, na co přišli, ale teď už je tady pořádek,“ a kamera zabere frontu zajíců, lišek a medvědů, jak s ešusem čekají ve frontě na oběd. Možná si někdo představuje, že taková příroda by byla ideální a hlavně pod kontrolou.  Možná by se mohli do přírody vysadit plyšáci. Ty nic nesežerou a nezničí. Roztomilí jsou také. Jen mají takovou malinkou vadu. Nejsou živí. No, ale nic nesežerou a nezničí, ne? Ale to snad ještě nějakou dobu nehrozí. Ono i chránit přírodu se musí s rozumem. A tak držme palce zvířatům, ať to tu s námi ještě zkusí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Samiec | neděle 4.3.2012 6:55 | karma článku: 41,18 | přečteno: 6137x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

V Brně, v bazénu

Stalo se ve městě Brně, kde o neobvyklé příběhy není nouze. Dalo by se říci, že to město se zajímavými příběhy jen hemží. Vždyť je to město, které se může pyšnit svým brněnským drakem...

7.5.2024 v 13:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 376x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 21,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,15 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 932x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1272x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/