Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
X-V1

xxx! - verze 1.1

12. 3. 2012 6:16
dokonale napsáno

.. tak to prostě v ČR chodí :-(

0 0
možnosti
JJ

1888

5. 3. 2012 9:08
Prirodu ridi politici

nebot rozhoduji kolik na ni daji a kterym odbornikum. Odbornici totis nejsou zajedno. Nejlepsi by bylo rozdelovat penize podle mineni velkych novin, serverua jejich zamestnancu, kteri vzdy vi vse nejlepe.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

4. 3. 2012 21:34
Nějak jsem nepochopil, co chtěl básník říct

Určité myšlení ilustroval, když bobr staví přehradu, která způsobí malé lokální záplavy, je to v naprostém pořádku. Bobr je totiž příroda. Člověk ale příroda není? Povězme si, taková pole nejsou vůbec žádná příroda. Dřív tam byl les či prales, možná snad i step. Pole je cizorodý prvek. A to nemluvím o městech, vesnicích a další zástavbě. Lesy jsme zčásti vykáceli, asi z dosti velké části, takže většinu krajiny nyní nepokrývají. Nestojíme o blízké soužití s medvědy ani vlky, ve městech či obcích vůbec a jinde taky zas tak moc ne.

Když se medvět setká s člověkem, tak nějak nedumá co s ním a nebere ohledy. Někdy člověka nechá být, ale někdy zaútočí. Útok bývá brutální, medvěd podobně jako vlči u slabší kořisti nedělá, že by ji nedřív zabil a pak si teprve ukusoval maso. Rve maso zaživa. Já myslím, že je zcela v pořádku, když člověk z některých oblastí medvěda nebo vlka prostě vytlačí pryč. A nejde jen o městské parky, kde o medvěda nestojíme.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

4. 3. 2012 21:41
Re: Nějak jsem nepochopil, co chtěl básník říct

V přírodě, chcete-li v džungli, tam platí právo silnějšího. Bohužel, medvěd, tygr, lev, vlci apod. to nejsou zvířata, s kterými by šlo volně koexistovat. Na svém území zlikvidují vetřelce, člověka vnímají jako kořist. Jsou tu dvě možnosti, buď tyto šelmy zlikviduje člověk, nebo oni zlikvidují jeho v případě kontaktu.

Celkem jsem pro velké ohledy pro divoká zvířata, např. problém dravých ptáků a drátů s vysokým napětím, to vnímám. Zvířatům jistě maximálně vstříc, nakolik to je možné. Někde to ale bohužel nejde.

Podobně bych likvidoval myši, které jsou možná původní, ale působí hospodářské škody. A takoví potkani, ti vůbec původní nejsou, ty bych bez milosti zcela vyhubil, pokud by to šlo.

0 0
možnosti
MV

Old Nord

4. 3. 2012 21:09
Ak chcete pobaviť

"Chtěl bych psát o všem co mne zajímá, ale hlavně chci čtenáře pobavit" ako uvádzate, podarilo sa.

Pobavil ste. Aj záver dobrý: "Ono i chránit přírodu se musí s rozumem".

Rozumným prenechajme riešenia, najlepšie nestranným odborníkom - vedcom. Určite nie ideológom či politikom (rozkážeme dažďu, rozkážeme vetru).

1 0
možnosti
MC

greybeard-

4. 3. 2012 16:48
"Bobra", nemám rád!

0 0
možnosti
A

aharp

4. 3. 2012 20:52
Re:

To ses peknej blb. Bobr je bezvadnej i kdyz je malinko zastrizenej!

2 0
možnosti
I

Inzheim

4. 3. 2012 16:02
Samozřejmě

všichni tvorové mají právo žít. ale v přiměřeném množství, stoupneli nad míru, stává se objektivním škůdcem. 100% škod od vlků je nesmysl, vždy likvidují ovce divocí psi. Bobři likvidují hráze, které mají chránit obec před záplavou. Kormoráni do středu Evropy vůbec nepatří. Medvědi jsou velcí chudáci, protože vysokou vystřílí pilní a nepronásledovaní pytláci.

Česká manie střílet a vraždit zlikvidovala většinu ptáků--dravců. I počet lidí je příliš vysoký, místo 2 miliard už 7 a půl, ten stoh výkalů musí z vesmíru Ufony jen děsit, i proto zřejmě omezili návštěvy naší nemocné planety.

1 0
možnosti

pilinazlenina

4. 3. 2012 16:24
"všichni tvorové mají právo žít. ale v přiměřeném množství"

předpokládám, že to spravedlivě a objektivně hodláte aplikovat i na lidi. :-)

1 0
možnosti
JM

Slaimer

4. 3. 2012 14:43
...

A ti kormoráni? Zimující nejsou vůbec problém (i když i ti žerou ryby). Problém jsou desetitisíce, které v hejnech táhnou přes ČR. Ale to už člověk bez informací není schopný rozlišovat. V médiích je hromada nepravd, podle kterých se řídí veřejné mínění a podle toho to taky vypadá...

0 0
možnosti
JM

Slaimer

4. 3. 2012 14:41
Nechci vypadat jako hnidopich...

Přemnožený bobr je zajímavá představa. Ale to by nejdřív někdo musel říct, co znamená přemnožený. Bobr sám se z podstaty svého bytí přemnožit nemůže (teritoriální zvíře, rozmnožování 1x ročně, limitovaný počet mláďat, nutnost vhodného prostředí). Může se "přemnožit" jen z pohledu člověka. A tam je hranice "přemnožení" čistě subjektivní. Pokud mi bobr skácí oblíbený strom, je pro mne přemnožený a hotovo.

Pro někoho v Beskydech, komu vlci sežerou jeho 4 ovce jsou vlci obrovský problém. Ale znamená dejme tomu 10 vlků na celé Beskydy, že jsou přemnožení? Z pohledu drtivé většiny lidí nejsou vlci problém (ne dle toho, co řeknou podle médií, ale z toho, jestli jim vlci způsobili nějakou škodu). Celé je to o tom, že se společnost musí rozhodnout, jestli tady ty zvířata chce, nebo ne.

Pokud je tady chce, tak musí postiženým kompenzovat případné škody, pokud je tady nechce, tak ať pak nebrečí nad ztrátou diverzity. Víte třeba, že u bobrů může být klíč k lékům na rakovinu?

2 0
možnosti
JK

optimi

4. 3. 2012 12:52
Vše je relativní.

Dělala u mne jedna rumunská Češka z Banátu. Když jsme jednou jeli na cizineckou policii, tak jsme se bavili a ona říkala : Medvědi tam jsou, ale neviděla jsem je, zato vlci to jsou potvory, kolikrát se ani klackem nedali odehnat!!

2 0
možnosti
MZH

Martin z HK

4. 3. 2012 10:44
Karma

R^. Ještě bych doplnil vydru, ta to chudinka také nemá lehké.

2 0
možnosti
B

Boridoj

4. 3. 2012 13:31
Re: Karma

A co takhle hraboše polní, ty byste nedoplnil? Vždyť jsou to taková milá zvířátka a tolik jim chutná obilí. Ti přece také mají právo na život a my je přitom hubíme jak se dá. A ještě chráníme a vypouštíme dravé ptáky, aby těch chudinek ulovili co nejvíc.

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1272x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/