Mám pochválit ministra Kalouska?

Překvapením pro mě bylo prohlášení ministra Kalouska, že chce omezit výdajové paušály pro podnikatele. Že by konečně začal řešit skutečné problémy a ne je prohluboval jako dosud?

Omezení výdajových paušálů rozhodně není krok proti podnikatelům, naopak sblíží podmínky skutečných podnikatelů účtujících náklady s těmi, kteří využívají výdajový paušál. Největší dopad by tato úprava měla mít na tzv. švarcky, které ve skutečnosti žádné náklady nemají a přesto si mohou 60% nebo 80% výdělku užívat jako příjem osvobozený od sociálních a zdravotních odvodů a daně. Zároveň by taková úprava pomohla poctivým skutečným zaměstnavatelům lidí a ne najímačům švarcek, kteří tímto do značné míry nekalým jednáním získávají konkurenční výhodu a deformují trh.

Bohužel v kombinaci s dalším opatřením navrhovaným ministrem Kalouskem, a to snížením odvodů na sociální a zdravotní pojištění se pozitivní efekt případného omezení paušálů na příjmy státního rozpočtu zruší. Což je i v souladu s jeho proklamací, že složená daňová kvóta OSVČ se nezmění. Jaký tedy bude výsledek součtu obou operací?

Nedojde ke zvýšení odvodové povinnosti, ale k přeskupení odvodů OSVČ, tedy ke snížení odvodů do solidárních systémů a zvýšení daní. Výsledkem tedy je snížení příjmů důchodového účtu a zdravotnictví a zvýšení objemu velké černé díry daňových výnosů, které slouží ve velké míře ke krytí veřejných zakázek. Cílem tedy evidentně je podvázat příjem solidárních systémů a zvýšit tlak na nutnost zvyšování DPH kvůli výpadku na důchodovém účtu a zvyšování spoluúčasti na zdravotní péči se současným snížením důchodových nároků OSVČ. Takže se jedná o další krok ve směru privatizace zisku a socializace nákladů.

Pokud bych měl za něco ministra Kalouska pochválit, tak pak snad jedině za prohnanost, s jakou v tomto návrhu maskuje hlavní cíl své vlády - destrukci služeb poskytovaných státem se současným zvýšeným výběrem daní jako zdroje pro firmy a jednotlivce přisáté na státní rozpočet.

Autor: Pavel Rusý | úterý 26.7.2011 11:00 | karma článku: 20,39 | přečteno: 1219x