Kalouskova universita demagogie

Kolik platí zaměstnanec na sociální zabezpečení? 6,5% nebo 28%? No to přece záleží na tom, jak se to ministru Kalouskovi hodí. To byla velmi zajímavá početní ekvilibristika v Partii na Primě. 

Když potřebuje obhájit, že snižuje sazbu odvodu OSVČ ze 14% na 6,5% (slušný bonus), tak divákům vysvětluje, že zaměstnanci odvádějí taky jen 6,5%.

Jakmile se ale řeč stočí na velikost opt-outu, najednou zaměstnanec odvádí 28% (to už se hodí připočítat odvody zaměstnavatele) a opt-out jsou pouhá 3%. Proto chce ministr Kalousek opustit koncept superhrubé mzdy - při té by takového kousky s procenty nebyly tak snadné.

Smutné je, že jeho oponent z KSČM Dolejš nedokázal na jeho demagogii dostatečně reagovat.

Na jeho místě bych se zeptal: "A pane ministře, když ty OSVČ budou mít místo 14% odvodu nově jen 6,5%, z toho by na starobní penze mělo jít cca 4,8% (zbytek na invalidní a pozůstalostní), z toho si OSVČ udělá opt-out 3% na svůj účet u Penzijního fondu a pak pošle rodičům 1%, takže do průběžného systému bude platit 0,8%?

OSVČ s hrubým ziskem 250 tis. měsíčně bude platit 2000 Kč na důchod do průběžného systému? Tj. stejně jako zaměstnanec se mzdou 11800 Kč, který rovněž využije opt-out a příspěvek rodičům, tj. stejně jako člověk s více než 20x menší mzdou? Nemáte tam někde chybu, pane Kalousku?

A jak je to tedy s tím opt-outem? V novinách psali, že se sníží důchod z průběžného systému o v průměru 15% (formou 20% redukce procentní výměry). Což zdůvodňujete tím, že 3% (procentní body) jsou oněch 15% ze 20% (procentních bodů), připadajících zhruba na starobní důchod z celkových 28% sociálního odvodu. Takže u zaměstnanců chápu, ale co u OSVČ? U nich jsou ta 3% (procentní body) 60% toho, co odvádí do průběžného systému. Takže rozumím tomu dobře, že zaměstnanec si sníží odvod do průběžného systému o 15% a o 15% se mu sníží výměra důchodu, kdežto OSVČ si opt-outem sníží odvod do průběžného systému o 60% a důchod mu poklesne jen o 15%?

Měl byste nám v těch procentech udělat trochu jasno, pane ministře. Jinak se těžko ubráním dojmu, že jste vymysleli pěknou ptákovinu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Rusý | pondělí 12.9.2011 8:17 | karma článku: 25,38 | přečteno: 1608x