Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se ovlivňuje veřejné mínění

Stránky novin a vysílací časy zaplňují prohlášení vládních a opozičních politiků. Strany, které nemají alespoň jednoho poslance (nebo že by významnějšího sponzora či kmotra), jsou mediálně neviditelné. Co kdyby si jich náhodou všiml nějaký volič a nedej bože by v příštích volbách hlasoval pro stranu, která není řízena těmi správnými ekonomickými zájmy.

Tomuto neutuchajícímu ostentativnímu mediálnímu nezájmu se těší i strany, které mají reálnou šanci promluvit do budoucí politiky, ať jsou to Suverenita, Strana svobodných občanů, SPOZ, ale i Strana zelených nebo KDU-ČSL.

Ukázkovým příkladem je velmi důležitá tisková zpráva Strany zelených k důchodové reformě, po které kromě spřátelených webů neštěkl ani pes.

http://www.zeleni.cz/media/aktuality/privatizace-duchodu-je-nezodpovedny-risk-poskodi-rodiny-a-mene-majetne/

Kromě již standardní a oprávněné kritiky postupu současné vlády, která problém průběžného systému výrazně prohlubuje, je součástí tiskové zprávy i základní ideový směr reformy průběžného důchodového systému podle Strany zelených, který lze vyčíst z věty:

"Dále navrhujeme diferencované odvody na důchodové pojištění v závislosti na počtu vychovávaných dětí a zohlednění počtu vychovaných dětí při výpočtu starobního důchodu."

Jedná se o zcela zásadní programový obrat. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 nabízela Strana zelených v reformě důchodového systému opt-out (tj. dobrovolné vyvedení části odvodů z průběžného pilíře na vlastní kapitálový účet) s vlastním stejně velkým příspěvkem a úměrným krácením důchodu z průběžného pilíře, prodlužování doby odchodu do důchodu úměrně rostoucí době dožití. To je v podstatě přesně systém, který současná vláda zavedla!

Jak je možné, že Strana zelených tak dramaticky změnila svůj přístup? A to velmi pozitivně! Kdo stál za jejich původním ekonomickým programem? Překvapivě jsou to členové NERVu, poradního nebo spíše zájmového orgánu vlády. Je skutečně nátlaková skupina finančních lobby tak prohnaná, že infiltruje do relevantních politických stran k prosazení svých zájmů i v jejich programech? Dokázali ovlivnit program téměř všech původních parlamentních stran a na poslední chvíli se to pokoušeli zachránit i v tehdy nečekaně perspektivních Věcech veřejných.

Je vidět, že pokud není strana v hledáčku lobbistických skupin, jakmile je těmito skupinami strana odsouzena do politického propadliště (odstřižením od finančních zdrojů a mediální prezentace), dokáží přijít i s překvapivě kvalitními řešeními. Jako je toto řešení důchodové reformy z úst Ondřeje Lišky.

Toto řešení dokáže uvolnit ekonomické sevření rodin, může přispět ke snížení ekonomické bariéry pro rozhodování o založení rodiny nebo početí 2. či 3. dítěte, navíc díky různé výši důchodu pro lidi s dětmi a bez dětí dokáže snížit finanční nároky na průběžný systém v době, až bude v důchodu generace, která měla dětí málo. I bez těchto zcela pragmatických dopadů je řešení kvalitní, protože promítá klíčovou zásluhu o průběžný systém (výchovu nové generace) do ekonomických principů jeho fungování.

Toto řešení je zatím to nejzdařilejší, co jednotlivé politické strany předložily. Předčilo i záměr KDU-ČSL stanovit výši sociálního odvodu podle počtu vychovávaných dětí, protože k němu přidalo druhou podstatnou část, a to zohlednění dětí i ve výměře důchodu.

Proč média takové povedené řešení ale vůbec nezajímá? Kdo má zájem nenarušovat úspěšně nastoupený proces privatizace penzí? Kdo ovlivňuje veřejné mínění výběrem správných a nesprávných, tudíž publikovatelných a nepublikovatelných informací?

 

Autor: Pavel Rusý | středa 14.9.2011 21:10 | karma článku: 22,77 | přečteno: 1670x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,73 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,74 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

"Kreativita" soudů při stanovování vyživovací povinnosti je bezbřehá, výživné je často směšně nízké, jindy ekonomicky likvidační. Ani pokus bývalé ministryně Kovářové nepřinesl zlepšení. Tento článek nabízí postup, který by při závaznosti zvýšil předvídatelnost a spravedlnost při určování výživného.

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15 | Přečteno: 3036x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

Varování: Nevhodné pro muže, kteří chtějí mít dítě. Výživné na děti po rozpadu vztahů je jedním z vážných problémů, který současná Sněmovna ani Nečasova vláda absolutně neřešily. Pokud skutečně pan Nečas byl tak poctivý, že nemá vytvořeny finanční rezervy, může se mu po ztrátě premiérského platu a při předčasných volbách i poslaneckého platu stát osudným zhovadilá justičně-exekuční praxe při stanovování a vymáhání výživného.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2649x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.