Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem potěšen, že si ODS všimla

ODS zahájila volební kampaň a představila občanům imaginárního pana Dobráka a paní Slušnou. Povedená kresba z dílny mého oblíbeného autora vyvolala pozitivní náladu a já čekal, co se dozvím od politiků ODS, od těch, kteří od roku 2006 vládli a nesli odpovědnost za naši zem. A musím říci, že jsem byl překvapený. Prvním tématem, jehož řešením chce ODS oslovit paní Slušnou a pana Dobráka, byla totiž nezaměstnanost. Strana, která razantně popírala existenci hospodářské krize ve světě a zpočátku bagatelizovala možné dopady na naši ekonomiku, téměř nereagovala na demografický vývoj v podobě baby boomu, najednou stojí před národem a  jako první pilíř své volební kampaně představuje svoje případná opatření v problematice nezaměstnanosti. Hurá, všimli si! I tento postoj pravicové strany totiž dle mého názorně ukazuje, že naše země má po více než deseti letech vážný problém. Nezaměstnanost dosáhla v únoru letošního roku 9,9 % a atakuje psychologickou hranici 10 %. Bez práce je už více než 580 tisíc lidí. Nejhůře je na tom okres Jeseník (Moravskoslezský kraj) s 19,4 %, v řadě dalších okresů (Most, Děčín, Šumperk) překročila míra nezaměstnanosti 15 %. U nás v Brně je pak 8,6 % nezaměstnaných.

Keynesovo reseni ekonomicke krize zachrani pracovni mista i panu Dobrakovi a pani Slusne.Wikipedia

 

Ekonomové a sociologové se přitom vesměs shodují, že existuje cosi jako „přirozená nezaměstnanost“, která dosahuje cca do 5 %. Sociálně neúnosná ovšem začíná být situace, kdy je bez práce více než 10 % obyvatelstva. A stav v Jeseníku už lze považovat za alarmující.

Blog je již ze své podstaty spíše než pro statistické údaje místem pro lehčí tón. V tomto případě však nic takového nepřipadá v úvahu. Za těmito čísly se totiž skrývají konkrétní příběhy konkrétních lidí. Příběhy, které začínají tu překvapivou, tu naopak očekávanou výpovědí z práce. Pokračují hledáním nového místa, které začíná nejprve optimismem a přesvědčením, že se slušný a šikovný člověk uživí vždycky. To se postupně mění v noční můru a kolotoč pohovorů, telefonátů, často vedoucí k rezignaci a v krajních případech i k lidské tragédii. Lidé, kteří by společnosti mohli dávat, od ní naopak berou – prodělávají na tom přitom jak nezaměstnaní, kteří se cítí občany druhé kategorie, tak stát.

Povinností všech politiků „od městského radního nahoru“ je tuto situaci řešit. Je to tedy i mojí povinností, a já se k ní hlásím. Nemůžeme si dovolit čekat, až nezaměstnanost vyřeší trh, či až někdo z venku přijde s nějakým zázračným nápadem. Způsoby, jak bojovat s nezaměstnaností, jsou hned dva – a oba se dají aplikovat již na komunální úrovni.

Vynálezcem toho prvního není nikdo menší než slovutný ekonom a profesor na univerzitě v Cambridge baron John Maynard Keynes (1883–1946). V život jej uvedl Keynesův neméně slavný součastník, americký prezident Franklin Delano Roosevelt (1882–1945). Tento program vstoupil do dějin pod názvem New Deal a díky němu byla vyřešena Velká hospodářská krize, která sužovala svět od roku 1929 až do poloviny třicátých let.

Mnozí z nás mají pošetilý zvyk považovat vše, co je pouhých několik let staré, za beznadějně nemoderní a dávno překonané. Ale například právě New Deal ukazuje, že se stále můžeme poučit v minulosti. Jeho základním principem jsou velké státní zakázky, jako je stavba dálnic, železnic, rekonstrukce mostů či stávající silniční sítě. Takových investic je přitom řada i u nás v Brně. Namátkou přesun vlakového nádraží, dobudování kampusu či výstavba odstavného nádraží. Musíme proto pokračovat v práci na těchto projektech, které současně představují kroky pro boj s nezaměstnaností i investice do vzdělání a infrastruktury.

Druhým krokem je pak lepší čerpání prostředků EU. Česká republika má do roku 2013 unikátní možnost využít více než 700 miliard korun z evropských fondů. Tyto peníze přitom pomohou jak financovat výše uvedené velké investice, tak rozjet řadu dalších projektů na podporu rekvalifikace, vzdělávání, či tvorby nových pracovních míst v „zelené“ ekonomice. Stejně tak mohou jít na podporu malých a středních firem.

Oprávněně by na tomto místě měla následovat kritika ODS, jejíž vláda čerpání těchto prostředků opravdu příliš nezvládla. Jenomže to neudělám – nebudu  využívat jimi zvolenou metodu bezbřehé kritiky, kterou nadužívají v posledních dnech na adresu programu ČSSD. V momentě, kdy nezaměstnanost atakuje 10 %, občané od nás politiků očekávají, že navrhneme řešení a začneme problém řešit.

A nechť si občan vyhodnotí, která koncepce které politické strany je lepší a ve volbách svým hlasem rozhodne. Musím se přiznat, že jsem hrdý na to, že jsem sociální demokrat. V případě, že bych byl tím občanským, musel bych svému švagrovi – drobnému živnostníkovi, umět vysvětlit, že roční sleva 3600,- Kč na sociálním pojištění má být jeho motivací pro vytvoření nového pracovního místa s minimálním nákladem čtvrt milionu ročně a to by mi bylo stydno.

Váš Roman Onderka

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Onderka | pátek 19.3.2010 6:55 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1584x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Policisté i hasiči zasahují v budově BIS. Prověřují podezřelou zásilku

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  15:50

Aktualizujeme V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) zasahují policisté a hasiči kvůli podezřelé zásilce....

Zastoupení žen na kandidátkách se zvýšilo, dámská jízda to ale nebude

16. května 2024  15:40

Zastoupení žen na kandidátních listinách pro letošní volby do Evropského parlamentu je nejvyšší za...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Výcvik v Rusku a citáty Štúra. Juraje C. fascinovali padlí Slovenští branci

16. května 2024  15:27

Premium Jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C., který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik