Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čest a úctu Milanu Kunderovi!

Před několika dny jsem se na těchto stránkách zamýšlel nad tím, co v nás zanechal sedmnáctý listopad a jak jsme si poradili či neporadili se znovunabytou svobodou. Nyní bych se rád zabýval jednou naší nepříliš dobrou národní vlastností, na kterou, zdá se, dvacetiletí svobody žádný vliv nemělo.

Ne, nebudu mluvit o závisti – byť se jí tato vlastnost poněkud podobá. Závist totiž, navzdory opakovanému ujišťování některých našich spoluobčanů, k povaze Čechů a Moravanů nepatří. Či přesněji řečeno, závist v nás není zakořeněna o nic více než u jiných národů. Stačí si jenom připomenout vynikající film Olivera Stonea Wall Street s neméně vynikajícím Michaelem Douglasem v roli cynického a závistivého finančníka. 

Tou vlastností, o které bych rád hovořil, je jakási naše neúcta k velikánům a vynikajícím příslušníkům našeho národa. To je jinde na světě věcí opravdu málo vídanou. Tento národ, jak nedávno říkal písničkář Vladimír Merta, nesmírně rychle staví pomníky a ještě rychleji je bourá. A nejen to. Například prakticky každá generace narozená ve dvacátém století se učila ve škole o prezidentu Masarykovi něco úplně jiného. 

Ale tato neúcta má ještě jinou podobu. Naše země byla vždy doslova líhní talentovaných spisovatelů. Vzpomeňme například na Ladislava Fukse, Jana Zábranu, Vladislava Vančuru, Jana Trefulku či Ludvíka Součka – a desítky dalších, jejichž seznam by byl delší než tento článek. Do povědomí celého světa však vstoupili „jen“ čtyři. Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Bohumil Hrabal a Milan Kundera. Uznejme, že čtyři literáti celosvětového významu jsou na tak malý národ obdivuhodný výkon, na který bychom měli být patřičně hrdí. 

Ale nejsme. Jakkoliv je v jistých kruzích „in“ pohrdat Haškem či Hrabalem, nejvíc bylo v této souvislosti slyšet o Milanu Kunderovi. Jeho kritiky nezajímalo, že román Žert přišel ve své době jako zjevení a mezi intelektuály zapůsobil jako pomyslná tečka za desetiletím dnes tak nepochopitelného budovatelského nadšení a nekritické víry ve světlé zítřky, kterým podlehla značná část tehdejší elity. 

Stejně tak je nezajímá, že Žert nezestárnul a i dnes skvěle funguje jako odpověď zvědavému mladému člověku, který se ptá: „Co to byla padesátá léta?“ Tady mi přitom nezbývá než být trochu osobní. Byl to totiž právě Kunderův Žert a Jasného film Všichni dobří rodáci, díky nimž jsem si vytvořil názor na onu dnes tak bizardní dobu pouhých patnáct let před mým narozením. To, že Milan Kundera odešel, respektive byl režimem odejit do Francie, kde udělal velkolepou akademickou a literární kariéru, berou tito kritici spíše jako přítěž. Vždyť to není vlastně už ani český spisovatel… Když se ovšem objeví kontroverzní téma z Kunderova mládí, jde celonárodní záležitost okupující první stránky novin. 

Milan Kundera je od nás, z Brna. Tady se narodil a prožíval své první lásky, studia i literární pokusy, které se záhy změnily ve skutečné romány. Já jako primátor města Brna i jako člověk chci s tím, co jsem nyní popsal, svést boj. Napadlo mě (a spolu se mnou i kolegy radní) tento „boj“ spojit právě s tím, že Brno dosud svému nejslavnějšímu žijícímu rodákovi mnohé dluží. A proto rada města navrhla zastupitelům, aby bylo panu profesoru Milanu Kunderovi uděleno čestné občanství města Brna. Berte to prosím jako náš nanejvýš skromný příspěvek k tomu, abychom si my Češi a Moravané konečně začali vážit svých velikánů.  

Váš Roman Onderka

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Onderka | úterý 24.11.2009 8:59 | karma článku: 11,25 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je stále v ohrožení života, komunikovat dokáže jen omezeně

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Výcvik v Rusku a citáty Štúra. Juraja C. fascinovali padlí Slovenští branci

16. května 2024  15:27

Premium Jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C., který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  15:26

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

Zabíjejí ve Vovčansku civilisty, nahánějí je do sklepů, viní Rusy Kyjev

16. května 2024  15:21

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko obvinil ruské invazní síly ze zadržování a zabíjení...

Muž onanoval před ženou na sídlišti, chytli ho strážníci. Léčbu zanedbával

16. května 2024  15:15

Na jednom ze sídlišť v Hradci Králové se před procházející mladou ženou uspokojoval muž. Přivolaná...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik