Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Lisinha

24. 11. 2009 11:56
A co jako?

Nevšimla jsem si, že by se nějak zásadně někdo navážel do Kunderova díla s výjimkou literární kritiky - kde jest podle vás toto dílo nějak shazováno nebo znevažováno, jak z vašeho článku vyplývá?

No, a jestli byl Kundera udavač, tak je to holt pro tisk i tlač zajímavější, než Venca Nováček, pomocný dělník a udavač.

0 0
možnosti
MBI

nebolševik

24. 11. 2009 9:57
mé nadšení je poněkud vlažnější

protože mám a jako "účastník" let padesátých i pozdějších musím mít výhrady k lidem, kteří onen bolševický zázrak nejen podporovali, ale také aktivně tvořili. To, že  potom přišli k rozumu a obrátili se jako Ferdyš Pištora je věc jiná. Člověk, který byl aktivním komunistou je doživotně poznamenán, víra bolševického typu je svého druhu duševní porucha. A obrácený či "napravený" komunista je cosi jako na blond odbarvený, vymydlený a navoněný čert. Velikán nevelikán.

0 0
možnosti
L

lesicatko

24. 11. 2009 9:52
Miešaš pojmy

Umelci môžu byť vynikajúci vo svojom diele ale nanič ľudia - a treba to vedieť oddeliť. Samozrejme, najlepšie by bolo, ak by to boli vynikajúci umelci a súčasne vynikajúci ĺudia - ale to nemusia.. Takže taký Miroslav Válek ako básnik je uznávaný , ale Miroslav Válek ako prednovemrový minister, ktorý sa prizeral na sviečkovej demonštrácii ako rozháńajú vodnými delami aj jeho bývalých kamarátov...

a vraj to bola inteligentná sviňa, žiadny zakomplexovaný komunista.

Detto Rúfus, básnik, uznávaný za vskutku nádhernú poeziu, ale ktorý mlčal, keď jeho kamarátov ŠTB mučila. V ČR Nohavica, ktorý ako pesničkár je vynikajúci, ale ako človek, ktorý o svojej minulosti mlčal aj po novembri 89 bohužial pokrytec.

Pritom pozor, pokrytec  preto, lebo mlčal aj po novembri, nie preto, že sa zaplietol s ŠTB. Druhá vec je, že ĺudia potrebujú nejaké ideály, dokonca jedna z najlepších charakteristík súčasnej doby / nie moja / je, že nie je zlé, že máme negatívne vzory. Zlé je, že nemáme pozitívne. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik