Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demonstrace bezmozků (a nejen těch sportovních)

To, co předvedli na Staroměstském náměstí "příznivci" fotbalových klubů, netřeba asi komentovat. Co je ale důležitější, aby se za tímto násilím neschovala nezměrná hloupost těch dalších 90% lidí, kteří na náměstí dorazili.

Předváděčka fotbalových ultras nemohla překvapit nikoho. Jednalo se o standardní přehlídku odpovídající IQ a duševnímu rozpoložení dané skupiny lidí. Předpokládám, že pokud byste se jich zeptali, za co vlastně přijeli demonstrovat, většina z nich by nedokázala věcně odpovědět, případně by opakovala pár naučených frází. Tak se nám předvedli, zahajlovali si vedle státní vlajky, poslali člověka do plynu a provolali několik frází, o jejichž hlubším významu nemají ani ponětí. Policie nato zasáhla profesionálně, i když na můj vkus pozdě a poměrně mírně. Mimochodem, názory, že policie sama rozdmychává násilí a používá nastrčené provokatéry, aby měla důvod zasáhnout, je (podle povahy jednotlivce) k smíchu nebo pláči. Policisté jsou lidé, kteří mají svoje rodiny, koníčky a stovky lepších možností, jak trávit nedělní odpoledne. Stát v plné polní několik hodin a čekat, jestli se ve zdraví vrátí domů, a to všechno za pár šupů, skutečně není jejich přáním.

Co mě šokovalo mnohem více, byly davy obyčejných lidí, které na náměstí také dorazily. Předně - nejsem žádným obhájcem současného stavu ani vlády. Některá opatření mi přijdou přitažená za vlasy, jiná naopak nedomyšlená. Z roušek žádnou radost nemám a nosím je jen tam, kde musím. Osobně je považují pouze za podpůrné řešení hlavně v krátkodobých situacích, kde dochází ke statické kumulaci lidí (např. MHD, čekárny v nemocnicích). Nemyslím si ale, že je to naše největší (a už vůbec ne jediná) zbraň s covidem. Hygiena a sociální distanc jsou prostředky mnohem důležitější a účinnější. Bohužel, o hygieně velké části české populace iluze nemám, a sociální distanc, byť jen na pár dnů či týdnů, je nám evidentně také proti srsti.

Můžeme si o covidu myslet cokoliv, ale ta nemoc tu je. Zatěžuje zdravotnický systém, a třebaže pro většinu populace bude představovat žádnou nebo jen minimální zátěž, je spousta lidí, kteří si ji protrpěli, budou mít trvalé následky, a někteří i bohužel zemřeli. Velice trefně komentoval včerejší demonstraci jeden zdravotník: "Místo toho, abyste šli na Staromák, mohli jste přijít za svým doktorem, sundat roušku a plivnout mu do obličeje. Výsledek by byl prakticky stejný..." Co jste si vy všichni, kteří jste na to náměstí museli tak nutně jít, proboha mysleli? Že něco vyřešíte? Že tím kolektivním vědomím najednou přijdete na nějaký plán, který celou situaci lusknutím prstu uzdraví? Nebo jste si prostě jen potřebovali vylít vztek a frustraci?

Vážení demonstrující, všichni do jednoho, co jste tam byli - uvědomte si, že základním kamenem fungující demokracie nejsou práva a svobody, ale odpovědnost. Odpovědnost nejen jedince vůči druhému člověku, ale i vůči skupinám lidí nebo vůči celému národu, stejně jako odpovědnost jednotlivých skupin a odpovědnost celého národa. Až z této odpovědnosti mohou vyplývat svobody a práva lidí. Bez odpovědnosti jsou moje vlastní svoboda a práva jen usurpací svobod a práv druhých lidí. To je úhelný kámen demokracie od jejího vzniku. Cicero ve starověkém Římě říkal: "Jsme služebníky zákonů, abychom mohli být svobodní." Ale nejde zdaleka jen o zákonnou odpovědnost, ale také (a možná hlavě) o odpovědnost morální, kterou musejí mít jedinec i společnost nastavenou sami.

A já se ptám - kde byla vaše odpovědnost, když jste šli na Staroměstské náměstí s nataženou rukou křičet o svá práva a svobody? Kde byl respekt a podpora těm, kteří bojují o naše zdraví a životy? Vezměte si své boty, ve kterých jste včera protestovali, a podívejte se na jejich podrážky - tam tu odpovědnost po včerejšku najdete. Ale aby se vám jednou nestalo, že tam najdete i ta svá práva a svobody.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Krejčí | pondělí 19.10.2020 13:47 | karma článku: 37,42 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Kdo je vítězem krajských voleb? Rozhodně ne hnutí ANO

Volební výsledky krajských voleb předsedovi hnutí ANO moc radosti nepřinesly, třebaže se je snažil prezentovat jako velké vítězství. Ono to na první pohled může tak vypadat, ale už na ten druhý je vidět, že věc je složitější...

6.10.2020 v 9:47 | Karma: 43,81 | Přečteno: 7757x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Bitva o Taiwan

Znovu příběh, který neuvěřitelně ostře dělí českou společnost, jako mnoho dalších milníků z minulosti i současnosti. Polarizace a vzájemná neochota k dialogu na těmito tématy jsou naším dědictvím, které asi ještě dlouho přetrvá...

14.9.2020 v 13:31 | Karma: 21,12 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Pásmo Gazy - zapomenuté peklo na zemi

Třebaže se situace ve státech Blízkého východu vyvíjí dynamicky a progresivně, jedna malá oblast již po desetiletí stagnuje. Pásmo Gazy, formálně pod územní správou Palestinské autonomie, je uzamčeno ve spirále chudoby a násilí.

2.9.2020 v 13:10 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Bezpečná dětská hřiště aneb Pamatujete, kde jsme si hráli my?

Pomaleji, níže, měkčeji. Tak by se dalo parafrázovat olympijské heslo pro označení moderních dětských hřišť. Ale nedopadne to nakonec tak, že to nejbezpečnější hřiště pro naše děti bude žádné hřiště?

24.8.2020 v 12:57 | Karma: 38,77 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Proč se černoši v USA bouří? A co vlastně chtějí?

Druhá otázka je vlastně důležitější než první. Důvod či záminka k nepokojům se najde vždy celkem snadno, ale najít hlubší myšlenku, nebo konkrétní cíl, ke kterému nepokoje směřují, v tom nemají často jasno ani samotní aktéři.

17.8.2020 v 13:00 | Karma: 42,43 | Přečteno: 2519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik