Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stávkou proti obezitě

Pojďte se mnou prozkoumat zákulisí akce, která rozhýbala náš svět. Je vše takové, jak se zdá? Nejsou vláda i odbory pouhými figurkami ve hře skrytých a netušených hybatelů, jejichž záměry se nyní konečně uskutečnily? – Za konspiračně laděným perexem jen ukrývám malý povídkový fejeton.

Česká vláda chystá mnohé změny pomocí svých reforem, které však rozdělily a zejména virtuálně rozhádaly společnost. Za necelý rok svého mandátu se dosud většina změn neprojevila, ale i tak stačila celková atmosféra působení vlády nakrknout masy lidí, které se dnesvčera, v příznačný den narozenin „vládce země“, rozhodly dát najevo svou dlouhodobě pokaženou náladu z televizního zpravodajství, které se nadobro přisálo na Strakovu akademii, aby zásobilo náš lid jistotou, že některé pověstné české vlastnosti neustále bují a docházejí zlatému rozkvětu.

Panují mnohé dohady, kdo tuto akci vedl, kdo ji zorganizoval a komu nejvíce slouží. Zleva i zprava slýcháme různé varianty, nejčastěji se zde objevují pojmy jako např.: odbory, levice, nespokojení občané atd. Ale to přeci není žádná senzace! Je to tak trochu nuda! Věřím, že stejně jako já, tak i vy víte, že svět je mnohem pestřejší a zajímavější. Pročež jsem se rozhodl, že pro vás původce stávky vypátrám, že se s odvahou a tvrdými pěstmi vrhnu do Mínova labyrintu a vytáhnu tajemného minotaura za rohy a předhodím ho vám, abyste ho podrobili nekompromisní kritice!

Netušil jsem však, jak marný boj mě čeká. Mé tvrdé pěsti brzy změkly, kostičky chleba sežraly krysy, provázek vzal po chvíli průvan a má pochodeň, mé průvodní světlo, očekávaje rychlý proces, zhaslo nečekaně brzy, aby mě zanechalo v temnotách slepého, rukama šátrajícího a bezmocně klouzajícího po výkalech, které tu kdosi zanechal. A když už se zdálo, že mé kroky nalezly cestu, že se objevují matné obrysy stěn, a že už zbývá jen několik metrů k tomu, abych dorazil do osvětlené síně a po svém prvotním překvapení svázal a na záda naložil toho tajemného tvora, vynořil jsem se z labyrintu tam, kde jsem do něj pln nadějí prve vkročil…

Jistě chápete mé zklamání a mou následnou apatii, při které jsem se zřekl všech dalších snah a pokusů. Byl jsem přesvědčen, že v onen stávce prodaný den půjdu jako ovce do školy, omrzen neustálými slovními potyčkami a spory zástupců všech možných stran, rozzuřen newspeakem, který zde našel zas svůj zakopaný pramen, a nebudu opět vědět vůbec nic.

A tak nastal ten den a já vykročil s baťohem na zádech, poprvé se chystající zdolat vzdálenost mezi domovem a školou cestou, kterou jsem ještě nikdy neabsolvoval, a způsobem do té doby nemyslitelným, a to pěšky. A byl jsem si také vědom toho, že stejné novoty jako mě čekají i desítky tisíc dalších spoluobčanů, zejména dětí, kteří se, ať s odporem nebo tichým souhlasem, museli vydat do práce a školy na takových dopravních prostředcích, jako jsou kola, inlajny, skejty, nebo nohy.

No, a pak mi to nakonec došlo. Kráčel jsem, stále dál, potkávaje desítky lidí. Ale nebyli to dospělí ani školáci. Byly to malé děti, které podnikaly své první krůčky, objevujíce nový svět! A všichni se usmívali! A já stejně tak, viděl jsem okolo sebe nové věci, například koně a ovce v ohradách, a to prosím vedle dálnice, kterou jsem podcházel, a viděl jsem prosecké skály a podloží, na kterých stojí celá lokalita, a také jsem cítil pach spálených kalorií, které jako usměvavé dušičky stoupaly šťastny k nebi, že se zbavily konečně svého zemského břemena. Mé dojmy mi potvrdili i spolužáci, jedna z nich nadšeně oznamovala, jak si na kole popovídala s neznámými lidmi, jiná zas přijela s tvářemi rudými, kypící zdravím, a nikdo nenadával ani odborům, ani vládě.

A pak jsem si vzpomněl na titulek zprávy, který jsem pár dní předtím viděl na jednom internetovém zpravodajství: České děti zachvátila epidemie obezity. Jistě vám všem teď něco cvrnklo v hlavě a pomalu vám to dochází. Ano, stali jsme se svědky a účastníky dokonalé akce, kterou lze označit jako dosavadní největší úspěch české vlády a současně i všech odborů! Nevím, jaký neuvěřitelný mozek tuto akci vymyslel a jaká zdravotnická organizace za tím je, ale je zcela očividné, že její zástupci museli proniknout hluboko do struktur naší tripartity, vyvolat tuto krizi a teď my všichni vidíme plody, které z oněch semen vyrostly! Přinutili nenásilně desítky tisíc lidí, aby pro sebe něco udělali!

A proto: Zapomeňme na neúspěšné akce, jako jsou různé dny bez MHD, aut a podobně! Nyní je tu Stávka MHD a železnic! Poznáte nepoznané! Zhubnete zadarmo! Seznámíte se s novými lidmi! Uděláte něco pro své zdraví! Nebudete se potit v nacpaných vozech! Budete se usmívat a žádný řidič ani cestující vám nezkazí náladu!

A teď “vážně“: Věřím, že spousta lidí, kteří si prošli tímto experimentem, pozná, co pro ně vláda, odbory a jejich tajemný společný vůdce vykonali, a že si spousta z nich i příště vyjde nebo vyjede do školy či práce či jiných zařízení s vědomím, že bojuje proti obezitě, dělá něco pro životní prostředí, dělá něco pro sebe a koneckonců i pro ostatní. A abych si svou víru potvrdil, i další dny půjdu do školy po svých! Stávkou proti obezitě!

PS.: Pohled na udýchané politiky, odpovídající na otázky novinářům, byl jen třešničkou na dortu :-)

Autor: Martin Rexa | pátek 17.6.2011 20:38 | karma článku: 8,45 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Martin Rexa

Datlík tříprstý a jeho ochrana jako silně ohroženého druhu v ČR

Seminární práce v rámci kurzu Ochrana biodiverzity. Jaký je význam ochrany datlík tříprstého v České republice?

25.4.2018 v 22:45 | Karma: 5,35 | Přečteno: 206x | Věda

Martin Rexa

Putin komunistou?

Na titulní stránce a na stránce s redakčním komentářem v současném Respektu (11/2014) se objevily obrázky ruského prezidenta Putina zobrazeného v rudé barvě, s brežněvovským obočím a s připnutou rudou hvězdou na saku. Čtu Respekt rád, ale zde jsem se musel zarazit a ptát se: Proč je Putin tak okatě zobrazen jako komunista? Odpovídá dnešní situace takovému příměru?

12.3.2014 v 20:51 | Karma: 19,45 | Přečteno: 823x | Diskuse| Politika

Martin Rexa

Byla dohoda mezi koalicí a třemi ex-poslanci korupcí?

"Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." To stojí mimo jiné v poslaneckém slibu. Poslanci dostávají svůj mandát od lidu a zavazují se plnit veřejný zájem podle svého svědomí.

15.6.2013 v 19:10 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika

Martin Rexa

Úvaha o funkci historických okamžiků v sebepochopení člověka

Jsou v životě okamžiky, kdy člověk pocítí spojení s celým světem v celém časovém horizontu.

30.4.2013 v 9:00 | Karma: 9,50 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

Martin Rexa

Kdo na tom vydělal?

Po prvním kole prezidentské volby je dobré ptát se, jaká z velkých stran na nastálé situaci nejvíce vydělala, či alespoň která neztratila. Jak se mně zdá, zjistíme, že situace není nepodobná mnoha letům minulým, kdy KSČM díky neustálé opozici a nezapojování do vládnutí u mnoha lidí získala jakýsi status „jediná čistá strana“ a dnes se to jasně odráží na jejích rostoucích volebních preferencích.

16.1.2013 v 11:15 | Karma: 9,14 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 820x
V současnosti student politologie a filozofie na FFUK. Těším se na kritiku, nečiním si nárok na pravdu.

Seznam rubrik