Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úvaha o funkci historických okamžiků v sebepochopení člověka

Jsou v životě okamžiky, kdy člověk pocítí spojení s celým světem v celém časovém horizontu.

Hans Scholl, Sophie Scholl, Christopher Probst

Nemyslím tím, že by člověk v jeden okamžik pojal celou historii a všechny její činitele najednou a sebe pochopil jako jedno z nekonečna stále se aktualizujících zakončení a pokračování. Myslím tím zjevení se jediného historického obrazu, který se člověku vyjeví v celé své tehdy aktuální šíři a který člověkem až existenciálně otřese, jelikož si takový obraz činí obrovský nárok na omezené vědomí člověka. Obyčejně se vědomí zabývá současností, stále novým okamžikem, kterému je třeba se věnovat. V takovém chvatu se často člověk ani nesnaží vnímat svět v celém obsahu. To ale neznamená, že by někdy svět v celém obsahu vnímat mohl – obraz, o kterém píšu (Obraz je možná nevhodné slovo – evokuje pocit něčeho umělého. Jde mi ale právě o něco, co bylo kdysi pravdivě skutečné), ale právě tento nárok na člověka klade. Z toho ale nutně vzniká hluboké napětí, jelikož člověk se s takovým nárokem nemůže zcela vyrovnat, není k tomu uzpůsobilý, ačkoli se mu to tak často zdá, a o to víc se snaží. Nemůže tedy pochopit celý svět v celém obsahu, přeci ale cítí onen nárok – myslím, že právě tento nárok je tím pocitem spojení, kdy člověk uvidí okamžik dějin v takové perspektivě, že si uvědomí otázky, které z něho nutně plynou pro jeho život, a to tak, že cítí existenční potřebu na ně zodpovědět.

 

Pro mě jedním z takových okamžiků bylo seznámení se s historií a osudem skupiny studentů (a jednoho profesora filosofie) okolo Mnichovské univerzity, která v letech 1941-43 v nacistickém Německu nenásilně bojovala proti nacismu a válce pomocí letáků, které sami psali a distribuovali, a které měli pomoci uvědomit a aktivizovat německý národ. Říkali si „die Weiβe Rose“. Při distribuci šestého letáku na univerzitě byli sourozenci Hans a Sophie Schollovi odhaleni a zatčeni a skupina postupně zlikvidována. Sedm účastníků bylo sťato, další tvrdě potrestáni.

 

To, že to byli studenti v mém věku, mně samozřejmě nároku silně přibližuje. Kladením sebe do historických okamžiků, pokud se sám sobě nesnažím při zkoumání nic zakrývat, se mohu lépe pochopit, ačkoli to často nemusí být odhalení příjemné. Ale to k věci patří; proč bych si měl něco nalhávat? A jak jinak bych se poté mohl pokoušet o změnu, kdybych neměl z čeho vycházet? Tím samozřejmě neříkám, že je toto jediný zdroj sebepochopení, ale věřím, že je to jeden z těch zásadních. Pominu-li námitku, že v jiné době bych se vyvíjel úplně jinak (předpokládám jakousi svou stejnou „podstatu“), a představím-li si sebe v podobné situaci, jako byla Bílá růže, mohu se dostat do nepříjemného tlaku myšlenek, které mi mohou odhalit slabosti, které bych si jinak neměl šanci uvědomit. Jakou hodnotou by pro mě byl národ? Jak bych vnímal Hitlera? Atd. Takové otázky nejsou možná ty hlavní a z dnešní perspektivy se zdají zcela jasné, ale pokud chce k sobě člověk být upřímný, nemůže nad tím jen tak kývnout hlavou. Nicméně se ale ukazují mnohem aktuálnější a zásadnější otázky. Dokázal bych svůj případný odpor přeměnit v činy? Nežil bych v nějakém svém relativismu? V případě skutečného odporu, mohl bych vůbec vydržet ten tlak? Nezradil bych? atd. To už jsou otázky, které stojí v pozadí každého i současného okamžiku a světa. Jsou mnohem obecnější, nárokují si realistický pohled na charakter člověka v momentu skutečného ohrožení, které může kdykoli přijít, v momentu střetu s tvrdou realitou, kdy člověk nemůže jen teoretizovat, ale musí se postavit čelem tomu, co skutečně přijde a co skutečně člověka staví na křižovatku, na které nemůže zůstat čekat.

 

Jak jsem psal výše, myslím, že při uvědomění si takových otázek nemůže člověk zůstat netečný, ale naopak. Takové otázky člověkem rezonují a vlastně ani nikdy nemusí odeznít. Do zcela stejné situace se člověk nikdy nedostane a nemůže ani posuzovat, zda-li jedna byla těžší či lehčí, kvůli omezené subjektivní perspektivě v daném čase a místě, z které se zcela vymanit nemůže. Ale o to tolik nejde; hlavní je, že člověk díky tomu může zůstat „ve střehu“, nemůže spočinout v klidu a nutí ho to přemýšlet o své době v tom smyslu, zda mu neuniká něco podstatného, zda by se už třeba nyní neměl nějak chovat, zda si o své době něco nenalhává atd. V tom vidím hlavní smysl onoho spojení se světem – nenechat se ukolébat v dynamickém světě, který při pozornějším sledování odhaluje mnohé stránky, které nejsou pouhými fakty světa, ale jsou to otázky pro každého jednotlivého člověka. Jsou to otázky, které si žádají odpovědí. A aby se člověk mohl takové otázky zodpovědět, musí znát lépe sama sebe.

Autor: Martin Rexa | úterý 30.4.2013 9:00 | karma článku: 9,50 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Martin Rexa

Datlík tříprstý a jeho ochrana jako silně ohroženého druhu v ČR

Seminární práce v rámci kurzu Ochrana biodiverzity. Jaký je význam ochrany datlík tříprstého v České republice?

25.4.2018 v 22:45 | Karma: 5,35 | Přečteno: 206x | Věda

Martin Rexa

Putin komunistou?

Na titulní stránce a na stránce s redakčním komentářem v současném Respektu (11/2014) se objevily obrázky ruského prezidenta Putina zobrazeného v rudé barvě, s brežněvovským obočím a s připnutou rudou hvězdou na saku. Čtu Respekt rád, ale zde jsem se musel zarazit a ptát se: Proč je Putin tak okatě zobrazen jako komunista? Odpovídá dnešní situace takovému příměru?

12.3.2014 v 20:51 | Karma: 19,45 | Přečteno: 823x | Diskuse| Politika

Martin Rexa

Byla dohoda mezi koalicí a třemi ex-poslanci korupcí?

"Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." To stojí mimo jiné v poslaneckém slibu. Poslanci dostávají svůj mandát od lidu a zavazují se plnit veřejný zájem podle svého svědomí.

15.6.2013 v 19:10 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Politika

Martin Rexa

Kdo na tom vydělal?

Po prvním kole prezidentské volby je dobré ptát se, jaká z velkých stran na nastálé situaci nejvíce vydělala, či alespoň která neztratila. Jak se mně zdá, zjistíme, že situace není nepodobná mnoha letům minulým, kdy KSČM díky neustálé opozici a nezapojování do vládnutí u mnoha lidí získala jakýsi status „jediná čistá strana“ a dnes se to jasně odráží na jejích rostoucích volebních preferencích.

16.1.2013 v 11:15 | Karma: 9,14 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Martin Rexa

Celoživotní vzdělávání sociálních pracovníků - Radmila Kopecká

---------------- Uveřejňuju na požádání, nejedná se o můj článek. ----------------

5.6.2012 v 18:06 | Karma: 6,03 | Přečteno: 614x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 820x
V současnosti student politologie a filozofie na FFUK. Těším se na kritiku, nečiním si nárok na pravdu.

Seznam rubrik