Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přechodné bydliště - Izrael (4. část) - čtyři moře?

V některých materiálech se lze dočíst, že Izrael je státem čtyř moří. O tom by se dalo silně polemizovat. Ale ... je tu velké ALE :)

Je nezpochybnitelné, že Izrael leží na břehu Středozemního moře. A troufám si tvrdit, že na jeho uzemí jsou jedny z nejhezčích písečných pláží tohoto moře. Vzpomínám si, jak jsem byla fascinovaná, když jsem poprvé projížděla autem kolem pláže v Tel Avivu. Jak je dlouhá, jak je široká, jak je plná života. Můžete si zde půjčit kolo a projet se 14 km podél moře. Nejfrekventovanější část od mariny až ke starému přístavu Jaffa je dlouhá cirka 3 km a je celá veřejnosti přístupná. Žádné rozparcelované hotelové úseky.

Najdete zde dětská hřiště, přístřešky, sprchy, toalety, i místo pro koupání psů.

Velkým hitem je zde matkot - speciální verze plážového tenisu. Hraje se s raketami bez výpletu a malým těžším míčkem, který vítr neodfoukne a který plave na vodě. Místy není ani kudy po pláži projít, kolik je zde hráčů a vzduchem se nese specifický "pinkavý" zvuk. Matkot je "in" převážně u mladých, pro které je to jedinečná příležitost, jak ukázat své opálené, vypracované tělo. Čehož hojně využívají ;-)

Další krásná pláž u Středozemního moře je v městečku Herzliya, pár minut autem severně od Tel Avivu. Pláž je písečná a čistá, neboť každý den brzy ráno vyjíždějí traktory se síty a čistí pláž od jinak všudypřítomných odpadků. Živě si vybavuji, jak mi tyto traktory lezly na nervy, když mě nenechaly při mých minulých pobytech ráno dospat. Nicméně díky čistotě je tato pláž jednou z nejoblíbenějších, převážně o víkendech. V minulosti se zde platil poplatek za vstup, ale místní se vzbouřili a tak se poplatek za vstup na pláž zrušil. Místo toho se zde vybudovalo placené parkoviště. Pláž je dlouhá asi 2 km a ráno na ní potkáte mnoho běžců, rychlochodců a jinak se pohybujících lidí.

My jsme zde měli jedno odpoledne piknik s přáteli. To se celé odpoledne nejí a pak jak na povel se na dece rozloží vše, co kdo donesl a hoduje se. Dá se zde být dlouho do večera, protože noci jsou stále teplé a pláž osvětlují místní bary a restaurace.

Nedoceněnou pláží je méně navštěvovaná pláž u moderního městečka Netanya. Když jsme zde byli v pracovní den, připadali jsme si jak na pustém ostrově. Se soukromým plavčíkem :) Až jsem přemýšlela, jestli v tom není nějaký háček ... Ale nebyl.

Své kouzlo má rozhodně i pláž u starobylého města Caesarea. Vede přes ni bývalý římský akvadukt, jehož stín je hledaným útočištěm před ostrým sluncem. I my tam měli své zázemíčko :) Byli jsme tak dost daleko od partičky asi šesti mladých kluků, kteří na pláž přišli vybaveni reprobednou na karaoke a vodní dýmkou. Párkrát si potáhli a po celé pláži se začly  rozléhat lokální hity, do kterých se snažili rapovat. Když pak na pláž přišla podobně vybavená dvojice děvčat a nehledě na to, že už tu něco hraje, pustily i ony svoji bedýnku ... raději jsme z pláže odešli.

Druhým mořem, které omývá břehy Izraele, ačkoliv jen na malém kousku, je Rudé moře s jediným přístavním městem - Eilatem. O něm, o Korálové pláži a o plavání s delfíny, jsem psala ve druhém díle.

Kdo by neznal obrázky lidí, z jejichž blátem pomatlaného těla koukají jen bílé oční bulvy. Nebo obrázky lidí, ležících v moři a čtoucích noviny. Jedno z největších lákadel návštěvníků Izraele je kromě náboženských památek, také vykoupání se v Mrtvém moři. Když se do něj ponoříte, připadáte si jako bójka. Díky vysokému obsahu soli a tudíž vysoké hustotě vody, se zde nelze potopit. Nelze ani plavat, protože jakmile se položíte na břicho a chcete nohama udělat tempo, zjistíte, že kopete nohama ve vzduchu. Pozorováním těch, kdo se toto snaží poprvé učiniti, může být zábavou na celé odpoledne.

Díky obsahu soli (33,7%) je také toto moře nazýváno mořem, protože jinak svojí rozlohou moře nepřipomíná. Spíše větší jezero. Vodu sem přivádí řeka Jordán. Zajímavé rovněž je, že je to nejníže položené místo na Zemi (- 420 m pod hladinou moře). Už jsme k němu sjížděli po třech různých cestách, ale vždy to byly šílené serpentiny a vždy nám zaléhaly uši.

Momentálně jsou v provozu pouze dvě pláže. Bez přístupu k bahnu. Zbývající dvě jsou v rekonstrukci a tak se nelze dostat k léčivému bahnu jinak, než že si ho za malý poplatek zakoupíte v sáčku. K tomu jsme se zde zatím ještě neuchýlili. Zatím nám stačí ozdravné účinky mořské vody.

Voda z Mrtvého moře má ale i své nepříjemné stránky. Když vylezete z moře, tak na vás voda neschne, ani když je venku 40 stupňů. Vaše kůže je jako pokrytá něčím, co se dá přirovnat k mazlavému oleji. Na všem čeho se dotknete, zůstávají bílé solné skrvrny. Úplně nejhorší je dotknout se očí. Tomu se pak říká "mít oči pro pláč" :) Taky není vhodné se těsně před návštěvou Mrtvého moře holit, zvláště na citlivých místech, jelikož ve vodě štípe každá i sebemenší ranka.

A nyní k tomu poslednímu, údajně čtvrtému moři. Je jím Galilejské jezero, o kterém se nikde, kromě Bible, jako o moři nemluví. Zde konal Ježíš zázraky, zde přešel "po moři". Proto se třeba v angličtině jezero nazývá Sea of Galilee a někteří ho tím pádem přejmenovávají na moře.

Je v něm sladká voda a na dně bahno. Člověk jednou kopne a voda se zakalí, jak v českém rybníku. Koupání jsem si zde moc neužila, ale věřím, že rybáři a vyznavači vodních sportů si zde přijdou na své. Víc než plavání, jsem si užívala výhled na Golanské výšiny.

Pláže v Izraeli jsou opravdu krásné a většinou dobře vybavené a udržované. Ale moře jsou tu opravdu jen tři. Ať si kdo chce co chce říká a překládá :)

Autor: Renata Prokešová | pátek 25.9.2015 9:16 | karma článku: 19,30 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...