Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přechodné bydliště - Izrael (1. část) - bezpečnost

“A vy se tam nebojíte jet? Vždyť je tam válka.” To je běžný pohled českého občana na Izrael, o kterém se naše zpravodajská média zmíní většinou jen v souvislosti s nepokoji v pásmu Gaza.

Když mi moje izraelská kolegyně nabídla pár týdnů k užívání její dům, neváhala jsem. Že se zde dá normálně chodit po ulici ;-) jsem věděla už ze svých dvou předchozích pobytů. Nyní si s rodinou vyzkoušíme, jak se zde bydlí. Nejsem ani v nejmenším odborníkem na Blízký východ, nicméně pokusím se v pár článcích popsat jak to tu momentálně chodí a tak trochu rozšířit osvětu o tomto státě, přímo z místa činu :)

Při příletu do Izraele budete možná zaskočeni pohovorem na letišti. V průvodcích se hovoří o pohovorech při odletu, já ale absolvovala pohovor vždy i při příletu. Když jsem letěla s izraelskou společností UP! tak mě zpovídali dokonce už na letišti v Praze (a pak samozřejmě ještě v Tel Avivu). Otázky bývají většinou na místo pobytu či zda v zemi někoho znáte. Pokud máte v pase nějaká razítka třeba z Egypta nebo Tunisu, nehledě na jejich stáří, je kontrolor ještě zvědavější. Ptá se proč, kde a s kým jste tam byli. Odpovídat podrážděně nebo dělat arogantní obličeje, se moc nevyplatí :)

Při odletu je kontrola ještě podrobnější. Navíc spoustu toho vědí i bez toho, aniž by se vás ptali. Mě třeba překvapili otázkou, proč jsem přejela z jednoho hotelu do druhého… Následovat mohou otázky na to, co vezete ze země, kde jste to koupili, kde všude jste byli, s kým jste se setkali, jestli jste si balili zavazadlo sami... A když máte tu smůlu a vaše keramická miska, kterou vezete z trhu v Jeruzalémě domů jako suvenýr, vypadá pod scannerem podezřele, budete odstaveni a nakonec rádi, že stihnete letadlo. Opravdu se vyplatí být na letišti 3 hodiny předem, není to přehnané. Ale to předbíhám …

Bezpečnost v Izraeli se odvíjí podle momentální situace a nelze ji předvídat. Proto má každý dům nebo byt povinně jednu místnost určenou jako kryt. Tato místnost má vyztužené bezpečnostní dveře a neměla by mít okno. Byla jsem zde zatím ve třech domácnostech a i dům, ve kterém přebýváme, malé okno má, ale sklo je prý hodně silné a mělo by být netříštivé. Kryt ale rodiny běžně používají na odkládání nepotřebných věcí, my v něm zde máme například kola. V kancelářích bývá jeden velký kryt na určitý počet zaměstnanců. Pokud zazní siréna, musíte se co nejdříve skrýt a pokud se nic neděje, můžete po deseti minutách kryt opustit. Bydlíme teď 30 km od centra Tel Avivu a naposledy zde prý sirény zněly minulý rok, koncem léta. Tehdy jedna raketa z Gazy dolétla až k letišti v Tel Avivu a nejdále pak do Hadery, což je 100 km od Gazy. V místních médiích se regulérně hovoří o válce. Nyní platí od srpna 2014 příměří. Nicméně například tento víkend byly z Gazy odpáleny směrem na Izrael 3 rakety. Izrael má ale vzdušnou ochranu – takzvaný Iron Dome – takže rakety jsou většinou zlikvidovány ještě než dopadnou na zem. Problémem je pouze bezpečnost beduínů, kterých tu v poušti žije 50 000 a jsou rozprostřeni na 800 tisících hektarech a kteří nemají přístup ke krytu. Ale i to se zde již snaží řešit.

Pokud se podíváte na mapu státu Izraele, uvidíte uvnitř vyznačené ostrůvky země, které jsou pod Palestinskou samosprávou. Neznamená to ale, že byste mohli jen tak přejíždět z jednoho území na druhé. Hranice jsou budˇ střeženy izraelskou armádou, na příjezdových silnicích jsou checkpointy nebo jsou území od sebe odděleny drátěným plotem či vysokou zdí. Různé mapy se různě liší. Některé se odvolávají na tzv. Zelenou linii z roku 1949, což znamená, že některé silnice podle mapy projíždí palestinským územím, ale ve skutečnosti tomu tak není. A takovou mapu máme i my a to ji máme novou, kupovanou letos na jaře. Když jsme se pak podle této mapy vydali při svém posledním pobytu na jaře k Mrtvému moři, dálnice nás podle ní vedla k Západnímu břehu Jordánu. Nebylo jak a kde se otočit zpět a mně nebylo v tu chvíli moc dobře po těle. Tehdy jsem si myslela, že plynule překročíme hranice a bude zle. Nakonec jsme z ní složitě sjížděli a celé území objížděli a zbytečně. Zelená linie jako reálná hranice neexistuje. Důležitá jsou pouze kontrolní stanoviště mezi Izralem a Palestinskou samosprávou. Důležité je, aby SPZ značky aut okolo vás měly žlutou barvu a modré označení IL. Zle by možná bylo, až když byste tuto značku měli jen vy a všude okolo by byly jen bílo-zelené, palestinské. Bohužel o tomto se v mnoha průvodcích nepíše a tak spoléháme na informace a zkušenosti od místních přátel.

Autor: Renata Prokešová | sobota 19.9.2015 22:18 | karma článku: 24,59 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...