Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu stresu ráda snesu

Říká se, že vystresované maso = tuhé maso. Kdyby si někdo udělal steak ze mě, asi by si vylámal zuby.

 

Někdo zdolává úkoly lehce jako Rakoncaj Sněžku a někdo k tomu potřebuje být permanentně pod tlakem. Jako třeba já. Nebýt stresu, pašáka jednoho, nemám ani řidičák. Při zkoušce jsem uspokojivě zaparkovala teprve po tom, co jsem komisaře rozpálila do běla, vypudila ho z auta, protože se na to nemohl dívat a nechala se seřvat ještě učitelem. „Drahoušku, tohle jsme přece trénovali, tak proč do pr….. parkuješ jak tatar?!“ A tak se drahoušek uklidnil, zaparkoval jako prd a papíry nakonec dostal. Bez stresu bych neměla ani maturitu. Při češtině jsem pod nátlakem vysypala z rukávu i díla, která nikdy nikdo nenapsal. Nezískala bych ani vysokoškolský index. Během přijímaček jsem volejbalovým míčem trefila mezi oči člena komise a vysloužila si tak patřičnou pozornost při následující gymnastice, ve které jsem naštěstí excelovala.

 

Na pravidelný přísun adrenalinu už si moje tělo zvyklo natolik, že si ho i samo dávkuje. A tak se každou chvíli někde bojím, někam spěchám a nikde nejsem včas. Nikdy. V minulosti se u mě určitě vyskytovala schopnost být někde dokonce dřív, než ve stanovený čas. Ale zřejmě jsem se obávala celoživotního zaškatulkování mezi šprty a tuto schopnost ze svého podvědomí dokonale vytěsnila.

Zatím se mi nepodařilo vybalancovat své odchody z domu tak, abych dorazila přesně na čas. Jsem prostě schopná vykonávat jakoukoliv nedůležitou činnost tak dlouho, dokud nejdu pozdě. Takže když hrozí, že někam přijdu dřív, jedu například metrem o pět zastávek dál, tam přeběhnu peron a jedu zase zpátky. Nebo třeba vlezu do prvního obchodu, který míjím a protože je mi trapné zase hned vycouvat, když už jsem rozhýbala ten zvonek nade dveřmi a vytáhla tak prodavače od instantních nudlí, procházím zaujatě mezi regály a ptám se sama sebe, co sakra dělám v prodejně s vodovodními trubkami. K tomu na mě podrážděný prodavač s nudlí v koutku uhodí, jestli sháním něco konkrétního a já svůj omyl korunuju odpovědí: „Ne, já se jen dívám, co máte nového.“

Tímhle zbytečným „shopováním“ obvykle zabiju tolik času, že se karta obrátí. Ze šprtky, která by náhodou mohla dorazit o pár minut dřív, se stává mistryně pozdních příchodů. Občas se na sebe naštvu, ale protože vím, že příště jakkoliv dlouhou časovou rezervu stejně zalepím další nesmyslnou kravinou, rozhodla jsem se, že si na to radši zvyknu. A mělo by tak učinit i moje okolí. Taťka říkává, že spěch prozrazuje chybu v organizaci a já se toho rčení držím jako h***o košile (to mám taky od něj).

 

Naposledy jsem testovala trpělivost přítelovu. Zbaštili jsme romantickou večeři a za pár minut nám měla jet poslední tramvaj. Napadlo mě, že si ještě skočím na záchod (tam mi to taky vždycky dost trvá), ať se pak na těch kolejích nekroutím. Po návratu bylo u stolu prázdno, ale to mě nerozhodilo. Rozvážně jsem si navlékla bundu, ztratila se v rukávech, pak se zase našla a důkladně zapnula pásek. Se stejným důrazem na dokonalost jsem si uvázala šáličku a v tom ke mně dolehl dvojí výbuch smíchu. Přicházel od mojí drahé polovičky u baru a slzícího číšníka za ním. Pohledem jsem vyšlehla otazník a okamžitě obdržela odpověď (opět stereo), že ona tramvaj právě odjíždí. Pořádně jsme se proběhli a ještě chvíli vstřebávali řidičův rozezlený pohled, zřejmě ho znechutilo naše nezkrotné mládí. A mě zase zaplavila ta euforická vlna a pocit dokonalé ženy, která stihla nedostihnutelnou tramvaj. Začínám chápat, jak se asi cítí Chuck Norris.

 

Věčný spěch mi ale nestačí. Zásadně si nekupuji místenky do autobusu. Neptejte se proč, já to nevím. Asi zbožňuju ten pocit, kdy s dalšími dvaceti zoufalci přešlapuju na chodníku, odpočítávám lidi s místenkami a snažím se přesně zachytit okamžik nástupu i nás, adrenalinistů (a nebo prostě jen smolařů). Zbývající místa se dají mnohdy spočítat na prstech jedné ruky a s hrdostí musím říct, že si to svoje urvu skoro vždycky. To „skoro“ proto, že i já už takhle proseděla pár hodin na kufru a kromě nudy, lítosti a pocitu nespravedlnosti v sobě živila ještě naději, že do dalšího už se určitě vlezu. Ale pro tu místenku jsem si buď z principu a nebo čiré blbosti stejně nešla.

 

Nervy mám v pohybu vlastně pořád. Jako malá jsem flétnou prorazila šestisetstránkové noty, neboť jsem svým falešným pískáním ubližovala sama sobě, strachy pokousala zubařku a málem mě léčili z deprese, když jednou v zimě nenapadnul sníh. Na svých sportovních cestách kolem světa jsem poztrácela nervy na letištích, v hotelech, v bouřích nad Atlantikem a především na startech všech svých odjetých závodů. Myslím, že svojí tradiční klepavkou, nervozitou vybičovaným srdečním rytmem a kupou propocených svršků vždycky zásadně přispěji ke globálnímu oteplování.

 

Na nervy mi občas zabrnká i ten, jehož trpělivost jsem zkoušela po zmíněné romantické večeři. Třeba když mi jednou poslal smsku, že si hrál s elektrikou a teď zůstane chvíli v nemocnici. Šikulka si zavolal i sanitku. A jen o pár měsíců později mě ze zamyšlení vytrhlo vzdálené: „Co to s tim jéé, nevíš?“ V koupelně dřepěl nahatý Edison, pod sebou louži vody (ručníkem se po sprše nestihl obtěžovat) a v ruce vytaženou nemocnou zásuvku, kterou se snažil dostat zpátky do zdi. A protože ví, jak mi udělat radost, je navíc jeho novým koníčkem pájení elektroniky. Díky, Aleši.

 

Poškádlily mě i úžasné výkony našich basketbalistek nebo pan Váňa při Velké pardubické. Všechny takové chvíle mi možná budují poctivé základy pro řídkou stříbřitou kštici, ale bez nich by byl život jako nové tetování. Nejdřív z něj máte radost, ale jednoho dne zjistíte, že už vás vůbec nebaví…

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 21.10.2010 22:10 | karma článku: 25,57 | přečteno: 2068x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 10,28 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Zlaté hokejisty ocení premiér Fiala, ve čtvrtek půjdou také na Hrad

29. května 2024  8:12

Premiér Petr Fiala odpoledne přijme tým hokejových mistrů světa. Setkání se uskuteční v Kramářově...

Odpor k migraci roste především u mladších generací, ukazuje průzkum

29. května 2024  8:07

Mladí lidé jsou více proti migraci než starší generace, ukazují data z posledního průzkumu...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 10,28
  • Průměrná čtenost 3509x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.