Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prababičkou v osmadvaceti

Před pár dny jsem oslavila narozeniny. Další. Říká se, že když jde do tuhého, proběhne člověku před očima celý život. Mně při zrcadlovém setkání s mým podezřele výrazným obličejovým rýhováním prolétl před očima jenom celý minulý rok. Tak snad ještě nejde do tuhého.

 

Ta nejhlubší svisla mrcha se mi přímo mezi očima trvale usadila loni v lednu. Do státnic z ekonomie zbýval týden, skripta hýřila všemi barvami, zato v hlavě bílo. Učila jsem se intenzivně, ale krátce. Za tři dny jsem ztratila čtyři kila a veškeré iluze o svojí přirozené inteligenci. S uznáním, že tento biflovací sprint mi na půlku inženýra asi stačit nebude, jsem si vytáhla téma, jehož existence mi byla dosud utajena. Poté, co jsem si vymyslela graf a horlivě komisi odkývala všechna upozornění na mou nebetyčnou tupost, jsem vyfasovala jedničku a málem se složila.

 

Celý únor a březen jsem ze svého ekonomického Mount Everestu sestupovala zpátky do základního tábora. V dubnu jsem společně se svým drahým vylezla na třetí největší sopku světa. V mrazu, uprostřed noci a bez čelovky. Z neustálého vejrání do černočerné lávy před sebou a snahy, abych zahlédla aspoň omrzlou partnerovu podrážku, mi naskočilo pár nových linek v očním okolí. Když v červnu mé okolí zaplavila velká voda, byli jsme já a můj rozhlasový mikrofon vysláni reportovat přímo do ústeckého terénu. Coby sportovní redaktorka jsem měla tendence rozdávat medaile a loďkám s humanitární pomocí měřit mezičasy. V červnu jsem taky odevzdala diplomku, o jejíchž kvalitách jsem po finálním přečtení silně zapochybovala a u druhých státnic si vyhádala druhou půlku inženýra. Trochu jsem sešla i u dalšího trapného pokusu o výběh Lysé hory v rámci Adrenalin Cupu. I tentokrát jsem v beskydském bahně stárla, brečela a zvracela.

 

O zdramatizování vyhlazené pleti (tentokrát nejen mojí) jsem se postarala i při červencové promoci, když jsem si ze svého košatého děkovného projevu vybavila jenom procítěné „Hurá!“ V srpnu jsem navštívila kamarádku z dob, kdy jsme si ještě mohly dovolit pohrdavě odhánět podnapilé nápadníky v rozjetém vysokoškolském klubu. Jen tak mimochodem z ní vypadla dvojčata. Padesátý šestý pokus o nasoukání té o minutu mladší, kroutící se stonožky do dupaček mi vykouzlil hlubokou vrásku nad pravým obočím. Pokus o přejezd obrubníku dvoumístným kočárem zase nad levým. Když jsem na madlo kočárku naskočila jako na hrazdu, dostala jsem do vzduchu nejen přední kola, ale i oba kojence. Za rokliny, které v tom momentě zvrásnily tvář jejich matky, by se nemusel stydět ani povrch Marsu. V září jsem si zase zatoužila něco dokázat, a tak jsem se přihlásila na vojenský překážkový běh. Večer před závodem jsem stáhla flašku červeného, ráno před závodem mě překvapil teploměr a jeho obsah na čtyřicítce. Doteď nevím, jestli mi ve startu zabránila viróza, nebo strach z rezavého ostnatého drátu, pod kterým jsem se hodlala plazit. V říjnu se na mé podvrtnuté kráse podepsalo zjištění, že ani tahle zima nebude jiná a že mého lyžaře-reprezentanta stále neopustila touha „bejt prostě dobrej“. S vědomím, že až do dubna dalšího roku je ze mě zase single, rozežral moji vystresovanou pokožku první prosolený potok slz.

 

V listopadu jsem dostala lukrativní pracovní nabídku. A pak další. Mučivé rozhodování mě stálo tři probdělé noci. Pytle pod očima nezmizely ani v prosinci, kdy jsem poprvé zapochybovala o své nové práci. Stres mě zaplavil i poté, co jsem zjistila, že mi někdo ukradl Vánoce. Šla jsem spát a probudila se až v lednu. Dala jsem si předsevzetí, že zvolním, jinak budu v osmadvaceti věrnou kopií své prababičky ve dvaaosmdesáti.

 

V uplynulých dvanácti měsících jsem byla minimálně dvanáctkrát tázána, kdy se budu vdávat. Při pohledu do zrcadla se obávám, že jestli v roce 2014 prožiju jen půlku toho, co v tom předešlém, bude už tahle otázka zcela zbytečná.

Autor: Šárka Razýmová | úterý 28.1.2014 10:15 | karma článku: 26,74 | přečteno: 2647x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Největší vzdušný útok Ukrajiny od invaze. Satelity ukázaly zkázu ruských letadel

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  16:06

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Oroduje za psychology ve sportu. S nápadem vyhrála studentskou soutěž

17. května 2024

Šest mladých lidí s šesti inovativními nápady. Tak vypadal další ročník studentské soutěže Měníme...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12,  aktualizováno  15:57

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.