Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plzeňskou tramvají jedině potají!

„A za tuten bordel máme platit vosumnáct?!!“ Výkřik rozlíceného smraďocha do ticha natřískaného plzeňského autobusu ťal do živého. A já objevila osmý div světa.

 

S MHD už jsem se něco najezdila a v zaplivaných autobusech, metrech a tramvajích strávila bezmála půlku života. Během mé cestovatelské kariéry se mi v narvaném autobuse dvakrát otevřel vystřelovací deštník (což si vyžádalo dvě lehká zranění), stokrát jsem v něm byla coby drzý spratek popadnuta za školní brašnu a některým z nemilosrdných důchodců vyvržena ven na silnici, jednou v tramvaji předstírala mentální retardaci, abych zabavila revizora a kryla tak ségru bez lístku (nejen, že to nevyšlo, ale ta mu ještě napráskala mé osobní údaje místo svých) a dalšímu se snažila pláchnout v pražském metru. Dohnal mě za první zatáčkou, protože s těmi berlemi po operaci kolene jsem byla tenkrát pomalá. Stálo mě to skoro tisícovku.

Ale teprve v západočeské metropoli jsem poznala nepoznané.

Ani ty plus mínus tři roky, po které do Plzně dojíždím, mě bohužel nedotlačily k jejímu bližšímu poznání a na náměstí bych netrefila ani s GPSkou v ruce, dvěma kompasy v kapsách a buzolou na krku. Snad mě trochu omlouvá, že centrum vždycky jenom líznu a vydám se do dědiny, která má svoje jméno, svoji směrovačku a dokonce svoji poštu a s Plzní tudíž vlastně ani nemá nic moc společného.

 

Jenže tentokrát jsem do centra prostě musela.

V pravé poledne mě pražský linkáč vyplivnul na autobusáku a já z batůžku tasila pomačkaný plánek trasy, ve spěchu načmáraný na kusu toaleťáku. Dalo to práci, byl třívrstvý. První bod zněl: „Tramvají dvojkou…“ S písní od Mňágy a Žďorp na rtech jsem se vydala k trafice pro lístek. Sklonila jsem se k okýnku deset krát deset centimetrů, které bylo asi tak v úrovni mé stydké kosti (mají průměrně vysocí Plzeňáci ve zvyku u trafik klečet nebo dřepět?) a zahlaholila: „Brý den, nějakej přestupní lístek na busy a tramvaje prosím.“ Žádná reakce. „Haló,“ zaťukala jsem na sklo před výstavkou vybledlých obalů od tatranek a zase se ohnula k mluvítku u kolen. Velká plechová bouda stále mlčela, zato ve frontě za mnou to začalo šumět jako u Niagáry. „My nemáme přestupní lístky. Další!“ ozvalo se konečně ze zamřížované plechovky.“ Nechápavě jsem civěla na ušmudlané sklo, skrz tatranky se snažila rozpoznat obrys prodavačky a nastavila ramena zavalitému pánovi za mnou, který to bral jako vyřízené a snažil se mě vytlačit z mé pozice. „A nějaký lístky máte, nebo se tu jezdí zadarmo?“ Několikahlavá fronta vyprskla smíchy, ale z mojí strany to vtip rozhodně nebyl. A tak mi byl vnucen tiket za 12 Kč, platící na jednu zastávku stejně jako na padesát, ovšem bez přestupu a dav mě vyšoupnul ze scény.

 

V dáli jsem našla koleje a na nich zastávku tramvaje dvojky. Stanici, kde jsem měla přestupovat na čtyřku, jsem v jízdním řádu nenašla, a to ani v jednom směru. Všude kolem pusto, jenom na lavičce vedle mě se muchloval mladej páreček. Byli vášniví. Moje nejisté zaklepání na jeho rameno vzbudilo na její tváři výraz dokonalé prudy. Aspoň, že ruce obou zamířily tím správným směrem, když jazyky už zase bloudily.

Jak jsem tam tak čekala, uhodila mě do oka cedule, lákající na PŘESTUPNÍ jízdenky přes smsku. „Vida, tak přece jenom,“ reptala jsem si pro sebe a už mačkala mobilní čudlíky. Za pár minut přijela tramvaj, potvrzení o zaplacené jízdence nikde. Bolestné rozhodování, jestli cvaknout tu pitomou nepřestupní a nebo počkat, jestli ta druhá dorazí. Rozhodla jsem se čekat a případnou kontrolu revizora co nejvíc natáhnout. Na neexistující zastávce jsem přeskočila na čtyřku, sms jízdenka pořád nikde. Kousek jsme popojeli, pak se otevřely dveře a všichni vystoupili. Já chtěla jet dál podle svého toaletního plánu a libovala si, jak hezky stojíme ve stínu.

„Na copa tam čekáte?“ zakrákala na mě najednou nějaká babička z chodníku a já si konečně všimla rozkopaných kolejí před námi a původních spolucestujících, skákajících pod kola aut ve snaze doběhnout náhradní autobus na druhé straně silnice. „Poďte, já vás tam dovedu,“ vyvlekla mě babka z tramvaje, čapla za rukáv a vtáhla do silnice taky. Z úst mi vylétla modlitba a z dlaně vztyčený prostředníček, patřící běsnícímu řidiči brzdícího Tranzitu. S díky jsem kývla na čekajícího řidiče autobusu, ten zatúroval, rozjel se a s bábi jsme za jízdy naskakovaly do dveří jako v Bondovce.

 

Udýchaní, zpocení a jeden na druhém nalepení jak sponky v sešívačce jsme se váhavě sunuli rozestavěnou silnicí a přetížený autobus jenom hekal. „A za tuten bordel teď jako budeme platit vosumnáct?!“ zaburácel mi najednou ten zavalitý smraďoch s koláčema v podpaží přímo do ucha a ve vášnivé debatě mi zabránila jen nerozhodnost mezi tématy „tragická MHD“ vs. „používání deodorantu“. Konečně jsem dojela na místo určení a po hlavě vyskočila na chodník. V tu chvíli mi přišlo potvrzení o zaplacené sms jízdence.

 

Vyřídila jsem si, co bylo třeba a vydala se na cestu zpátky. Mobil to měl tentokrát bez práce, rozhodla jsem dát šanci ušetřené papírové jízdence, která se stále hřála v zadní kapse mých kalhot. Při dobíhání náhradního autobusu se opět konala kličkovaná mezi auty, ale rozparádila mě podstatně míň, než ta první. Dýchavičně jsem vpadla do prostředku hromadné dopravy a jala se cvakat lístek. Jenže strojek tu moji papírovku vůbec nechtěl a digitální displej nechápavě mlčel. Po tom, co jsem si uvědomila, že strkám jízdenku do čtečky čipových karet, jsem se v tichosti přesunula na druhou stranu autobusu k jiné škatuli, přilepené na olepené tyči. To už vypadalo nadějně. Zatímco jsem v kapse lovila svůj tiket za dvanáct, pomrkávala jsem významně na lidi okolo, jako že se vyznám. Vylovená jízdenka putovala do strojku. NIC. Ohnula jsem tu zmačkanou mršku nejdřív na jednu a pak na druhou stranu a zkusila to znovu. Strojek opět nereagoval a moji snahu o poctivost totálně sabotoval. To už na mě tázavě hleděl celý autobus včetně řidiče. Ve chvíli, kdy byla všechna trpělivost tatam, uprostřed čela se mi usadila hluboká rýha čirého zoufalství a já zuřivě strkala a vytahovala jízdenku do toho krámu, mi to (konečně) došlo. Vydechla jsem údivem a skoro si sedla na zadek.

Po odeznění počátečního šoku jsem strčila jízdenku do strojku, zahamplovala plechovým hejbátkem nahoře a voilà, v jízdence se udělalo pár pěkných dírek. Asi minutu po tom přišla moje konečná zastávka a já omámeně vystoupila.

 

Ač jsem měla spořádaně nakoupené lístky, procestovala jsem to odpoledne celou Plzeň pod závojem černého pasažéra. Byl to sice zážitek, poznala jsem místní kolorit od zpruzených milenců, přes rozezlené smraďochy až po „obětavé“ důchodce a viděla archeologickou raritu v podobě cvakacích strojků, aniž bych musela do muzea.

Ale vosumnáct?? To mi fakt přijde moc.

 

Autor: Šárka Razýmová | pátek 9.9.2011 11:08 | karma článku: 38,14 | přečteno: 6043x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.