Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letem světem sezónou 2008/2009

Pořád jsme to my...pár přátel na cestách, od zimy do zimy

 

Sedím ve Vancouveru na letišti a mám ještě pár minut, než se začnu cpát do letadla. U přepážky se zatím řadí letušky a letušáci (jak se jim vlastně říká?) a zřejmě to mají do puntíku nacvičeno. Pilot, letuška, pilot, letušák..každý v ruce třímá kufřík a na tváři (zatím) uvolněný úsměv. Zařadím se hned za ně. Sice má přednost business třída a rodiny s dětmi, ale člověk nikdy neví, kam se mu podaří prosmýknout. Přinejmenším si aspoň vyberu, do jakého boxu dám své příruční zavazadlo. Mimo jiné v něm mám i lyžáky a kdyby někomu spadlo na hlavu, nejspíš ho rovnou zabije. Také budu trochu zdržovat v uličce, vždycky se najde někdo, kdo svůj temperament neudrží na uzdě. Asi ho něco žere, zato já se mám fenomenálně. 


Sezóna je v plném proudu a konečně zase závodím. Po tolika měsících nuceného odpočinku se všeho toho únavného cestování, časových posunů a startovních stresů nemůžu nabažit. Na svých cestách zažívám tolik věcí, které by bylo škoda si nechat pro sebe, že jsem se rozhodla o nich psát. A protože jsem se rozhodla až teď a závodím už měsíc, jsem kapánek ve skluzu. Ale já to doženu a napíšu o všem dřív, než to zapomenu. 
Začátkem ledna jsme byli na evropském poháru ve Slovinsku. Na takové závody se sice většinou jezdí jen o den, dva dříve, ale protože v Čechách nebylo moc sněhu a ve středisku Stari Vrh jsme mohli trénovat na trati, která už byla ready na závod, strávili jsme tam celý týden. Tak tedy vyrážíme.

Takhle nějak si představuji konec světa. Ale celkem pěkný konec. Připadá mi, že čas se tu zastavil tak před 30ti lety a ne a ne ho znovu rozjet. První civilizace (obchod s potravinami) je vzdálená asi 20 km a na silnici by se nevyhnuli ani dva cyklisté. V jedné zatáčce se nám na mikrobusu téměř dělá uzel. Azyl nám ve svém domě poskytuje jedna pořádně rozvětvená rodinka. Jíme společně s ní v kuchyni, které vévodí obrovská pec. „Tam by se spalo!“ napadne mě hned, když to vidím. A nejsem tak daleko od pravdy, když sleduji, jak se z jejího vršku po své siestě kutálí přímo ke stolu asi stoletá babička. K snídani míváme domácí chléb, med, který ale není poživatelný (jsme holt zhýčkaní konzervanty) a oslí salám. No, suchý chléb je taky delikatesa.

Po cestě na trénink potkáváme dalšího člena rodiny, postarší pán v holínkách se akorát chystá podojit krávy. Láká nás, ať se jdeme podívat. S díky a výmluvou na nedostatek času odmítáme. Mikrobusem rozháníme skupinu jeptišek spěchajících do nedalekého kostela. Jeho zvony krásně vyzvánějí. Pořád. Po pár dnech už bychom je nejraději sestřelili. Skipassy kupujeme v miniaturním srubu s vymlácenými okny. Stejně jako na lyžařském výcviku v osmé třídě si je vážeme gumičkou na zip a nostalgicky vzpomínáme na staré časy..tedy já a trenér Marek, všichni ostatní jsou mladšího vydání a naši nostalgii nechápou. Ale ani jim to dlouho nevydrží. Mile nás překvapuje super moderní, 6ti sedačková lanovka, která je i pekelně rychlá. Špindl hadr. Na kopci si vybíráme hned ze tří tratí a všechny jsou sjízdné. Jen nesmíme chtít v půlce zastavit, protože bychom jim zbořili oplocení. Musíme oželet i duály, kvůli této úzké trati se tedy pojedou dvoje singly. Ale jinak je tu krásně, i přes sluníčko brousíme v boulích led a občas se zaposloucháme do kravího bučení. Odpoledne se našich hostitelů jen tak z hecu ptám na internet. Paní mi svou odpovědí přímo vyráží dech a kamsi mě odvádí. Za chvíli už stojím uprostřed bývalého chléva, kde už sice nikdo nechrochtá, zato slámy je tu stále požehnaně. Stěny lemují regály až po strop naložené domácí pálenkou a uprostřed září úplně nové „HPčko“ i se scannerem, tiskárnou a skvělým připojením. Že by i tady čas normálně plynul a jen mu místní nevěnovali takovou pozornost? Začínám věřit na zázraky. Zlodějina tu asi nekvete, protože otevřený chlév nám je k dispozici 24 hodin denně a počítač ani chlast nikdo nehlídá. Zřejmě jsme první Češi, které tu ubytovali.

Závody probíhají celkem v klidu. Máme pocit, že rozhodčí se s jízdou v boulích seznámili teprve včera, někteří dnes ráno a zbytek se na to chystá možná zítra. Jsou mezi nimi i dva pánové, kteří tvrdí, že je jim jedno, co závodník skáče na prvním můstku, protože tam nedohlédnou. Zdržení nastává ve chvíli, kdy se zjistí, že jediná startující Slovinka nepostoupila do finále. Speaker a ředitel závodu v jednom to „profesionálně“ řeší přímo se závodnicí přes mikrofon a přichází rozuzlení. Na horním skoku skákala helikoptéru a rozhodčí jí obodovali pouhou roznožku, která má nejnižší koeficient obtížnosti ze všech skoků. Přichází zdlouhavé přepočítávání bodů....ale ani tak to nestačí, Slovinka ve finále není. Já si po 22 měsících vychutnávám start a jedu, co to dá. Do finále postupuji, ale můj čas (který dělá 25% bodů), je tak žalostný, že v něm končím 9. Stejný scénář se odehrává i ve druhém závodě. Holt jsem si to asi vychutnávala moc. 


Všichni ostatní zůstávají ještě do druhého dne, mě hned po závodech čeká sprinterské sbalení všech věcí a 10ti hodinová cesta autem domů společně s fotografem Pavlem. V 1 hodinu ráno objímám rodiče, do 1:30 stručně vypovídám celé dění, opět sprintersky přebaluji věci (vyperu v Americe) a ve 3 se dostávám do postele. 
V 6 zvoní budík a se zavřenýma očima si automaticky čistím zuby, i když si nejsem jistá, po kterém kartáčku jsem v té tmě chňapla. Znovu se loučím s rodiči. Jedeme na letiště, čekají nás teď dlouhé 3 týdny za mořem. Jestlipak už se ta babička zase skulila z pece, aby posnídala domácí chléb a oslí salám?  


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Razýmová | úterý 10.2.2009 15:32 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1895x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 10,28 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 10,28
  • Průměrná čtenost 3509x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.