Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kouříte? Že ne? Všichni kouříme!

Spláchnutí protikuřáckého zákona do h****u, aneb další zoufalý výkřik do tmy našich politiků...



Tak si to takhle pálím po Harrachově, kde jsem právě na soustředění. Běžím, co to dá. Několik perných, tréninkových dnů už je za mnou a v nohách mě pálí tisíce vyšlápnutých schodů na mamutí můstek ze včera. Tepovka na sporttesteru mě informuje, že brzy překročím svoji maximálku a konečně poznám nepoznané. Letím jako vítr, sem tam zakopnu o vlastní nohu a občas mě předběhne malý fracek honící se za míčem. Nejsem holt žádná běžkyně, ale lyžařka, že jo.. Navíc už pěkně opotřebovaná. A pak to přijde. Míjím skupinu opulentních, německy hovořících dam, nad kterými se vznáší podivný dým. Demonstrativně přidávám do kroku (jako že by to taky potřebovaly), nadechuju se z plných plic a .....chrchlám, dusím se a lapám po dechu. Dostala jsem takovou dávku nikotinu přímo do chřtánu, že musím ve vteřině zastavit. Dělají se mi mžitky před očima a poznávám nepoznané i přes to, že jsem se na maximální tep nevyšplhala.

Konečně mám zpátky svůj dech a vyčítavě vejrám na tu paní, co mě právě skoro zabila. A ta baba německá mi provokativně foukne kouř do obličeje znovu. V ruce třímá to proklaté cigáro a culí se jak měsíček na hnoji. No jo, jenže jsme venku, tady kouřit může a za to, že jsem si k ní tak blbě naběhla, si můžu zase já.
Zbytek běhání jsem myslela na naše politiky. Teda ne na konkrétní osoby, na ty se snad ani myslet nedá, to bych riskovala další běžecký kolaps. Myslela jsem na vládu jako celek. Kolikrát mě její výplody dostanou do kolen a některé mě i doženou k slzám. Podle mě jsou naši politici bídní kuchaři a za vzor si berou pejska a kočičku (taky do každého dortu narvou všechno, co je napadne). Jsou ale mistry v míchání gulášů všeho druhu a nepřekonatelní jsou též v pasírování. Každý návrh nového zákona je totiž skrz sněmovnu proceděn tolikrát, že z něj ve finále vůbec nic nezbyde. Nutno podotknout, že takhle většinou končí jen ty návrhy, které za něco stojí. 

Na mysli mám právě protikuřácký zákon. Když se objevil návrh na zavedení stejného systému, jako je třeba v Rakousku, Finsku, Francii, Norsku a spoustě dalších zemí, optimisté se zaradovali, pesimisté zanadávali, že to trvalo tak dlouho a realisté vyčkávali, ale ve výsledku jakékoliv dění v tomhle směru všichni uvítali. A to dokonce i samotní kuřáci, kterým mnohdy kouření v restauracích a barech vadí taky. Zrodil se tedy návrh úplně zakázat kouření v těchto zařízeních...a pak se to stalo zase. K polotovaru byli puštěni naši političtí páni kuchaři a místo toho, aby z něj udělali pokrm par excelance, spláchli návrh za stálého míchání do záchodu. Celá sněmovna se plácá po zádech a gratuluje si k přijetí té nejmírnější možné varianty. Sice se vůbec nikam neposunuli, ale pořád se to dá schovat za tvrzení, že i tak jde o vstřícný krok k ochraně zdraví nekuřáků. A to obrovský!
Každý restauratér si tedy může zvolit, jestli se v jeho zařízení bude kouřit, či nikoliv. V případě obojího by měl mít kuřácké a nekuřácké prostory odděleny. Nikde už však není psáno jak. A tak se klidně setkáte s restaurací, kde je nekuřácký prostor přesně uprostřed toho kuřáckého a dělí ho od něj jen chatrná, nízká přepážka, nad kterou se s kuřáky můžete klidně bavit, případně si od nich trochu šluknout. 

Kuřáky v žádném případě neodsuzuji, neboť jde o jejich životy, do kterých my ostatní nemáme co kecat. Každý nějak hazardujeme se svým zdravím. Oni si ničí plíce, alkoholici zase trénují svá játra, někteří z nás si svou nebetyčnou blbostí a naivitou likvidují vlastní mozky a vrcholoví sportovci si pro jistotu huntují celé tělo. Kuřáci mají bohužel trochu komplikovanější vztahy se svým okolím (ale netvrdím, že jsou bezohlední všichni). Ani v tom nejlepším hogo fogo podniku mi nebude chutnat jídlo otrávené cigaretovým kouřem a dobře si nepokecám ani s tím nejlepším kámošem, pokud ho v té smradlavé mlze jen občas zahlédnu. 
Vypracovala jsem si určitý postup boje proti kouři. Nejdřív začnu hodně nahlas kašlat, abych dala najevo, že kouř přirozeně dusí každého, kdo na něj není zvyklý. Dotyčný cigaretu netípne, jen se odvrací s výrazem „s tuberou do hospody nelez!“ A tak přichází druhá fáze. Foukám jako idiot proti každému tomu namodralému obláčku, abych ho poslala kuřákovi zpátky. To mi bohužel dlouho nevydrží. Obvykle podcením kuřákovu plicní ventilaci a za chvíli nestíhám útoky odvracet. V tom momentě si zapálí ještě někdo další a moji snahu definitivně pohřbí. Přichází fáze zadržování dechu. Málo kyslíku mě vyčerpá a pak už jen sedím s obličejem v dlaních a těším se, jak budu muset všechno oblečení zase nacpat do pračky.
 
Chápu lidské závislosti a vím, že je proti nim těžké bojovat. Ale copak ostatní deptám třeba tou svojí, čokoládovou? I když mám na tu voňavou, černou tabulku nezvladatelnou chuť, ani mě nenapadne ji v restauraci vytáhnout a celou ji tam sežrat. Pro kuřáky by přece neměl být takový problém vstát a jít si zakouřit ven, když už je to přepadne. Na záchod přece taky někam chodí a neulevují si přímo pod stolem. 

Líbí se mi řešení v norském Bergenu. Všechny zahrádky u restaurací jsou otevřené i v zimě, na židlích připravené deky a v nich zabalení kuřáci. Spokojeně si blafají a dívají se při tom na moře. Žádní udušení nekuřáci, žádné oblečení nasáklé kouřem, jen samí svěží a vyvětraní lidé, kterým venku pořádně vyhládlo. A restaurace si rozhodně nestěžují na nedostatek zákazníků. Jestli se k Čechám tahle idylka vůbec někdy přiblíží, bude už dost možná pozdě. Žádní svěží a vyvětraní, ale jen udušení a znechucení lidé, kteří si radši vypijí flašku vína doma a vyhnou se tak aspoň další, pasivně vykouřené krabce.


Autor: Šárka Razýmová | pátek 26.6.2009 19:30 | karma článku: 45,23 | přečteno: 16522x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:01

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.