Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z blogu lift asistentky

V noci, když už nikdo nejezdí výtahem, mám času habaděj. A o tom bych chtěla něco zajímavého napsat. Třeba, že kabina jede nahoru. Dějí se však mnohem divnější věci.

    Pracuji jako lift asistentka. Takových, jako jsem já, je už mnoho. Souvisí to s modernizací výtahových zdviží. Ty nové nebo renovované jsou, jak jste si jistě všimli, mluvící. Každá z nás má na starosti jeden výtah. Já jsem lift asistentka nejnižší kategorie. Obsluhuji čtyřpodlažní výtah na jedné nové bytovce. Mé zapracování trvalo pouhé dvě hodiny a už jsem mohla na první směnu. Můj úkol spočívá ve sdělování těchto oznámení : Kabina jede nahoru, kabina jede dolů, první podlaží, druhé podlaží, třetí podlaží, čtvrté podlaží. Má kolegyně, se kterou se střídáme ve službě, mi řekla, že o tomhle těžko mohu psát nějaký zajímavý blog. Prej z toho nakonec akorát chytnu vysoký tlak a nízkou karmu. Vcelku asi má pravdu. Málokdo z vás ví, že více než devadesát procent času výtah v čtyřpodlažním baráku nedělá nic. Jen stojí. V noci je to až na palici. To ovšem nemluvím o plesové sezóně – to se naopak lift asistenky a taxikáři namakaj až do ranních hodin. Akční situace někdy nastane i tehdy, když si začnou s výtahem hrát haranti. Tu bezmoc, kterou vždy cítím, nikomu z vás nepřeji. Pohlavek jim dát nemohu, okřiknout je nemohu, zavolat jejich rodiče nemohu. Jediné, co mohu, je, že těm harantům oznamuji kabina jede nahoru, druhé podlaží, kabina jede dolů, první podlaží, kabina jede nahoru, čtvrté podlaží...a tak pořád dokola, než je to přestane bavit anebo je někdo z dospělých napomene. To je hroznej děs, tohle....

   Tak a už je to tady. O čem dál povídat. Na tomto místě skoro každý namítne, že přece žádné lift asistentky neexistují, že to všechno zastane hlasový automat. Logické by to bylo, ale to bychom nesměli žít v Matrixu. Já bych správně neměla ani naznačovat, ale řeknu jenom tolik. V dnešní době to, co vypadá jako stroj, je ve skutečnosti člověk a ten, o kterém si myslíte, že je člověk, není ve skutečnosti tak docela člověk. Já třeba jsem člověk, ale jako lift asistentka jsem zcela neviditelná. Děje se to na tak strašně jednoduchém principu, až jde jednomu mráz po zádech. Radši se mě na nic neptejte, stejně bych vám nedokázala rozumně odpovědět. Stala jsem se součástí paralelního světa, ale prdlajs vím, na jakém principu pracuje a kdo ho řídí. Jsem úplně na tom nejnižším stupínku s výhledem, že mne jednou přeřadí do patnáctiposchoďového věžáku, ale to bude asi můj profesní strop. Vyšší ambice ani nemám. Vůbec třeba nezávidím klukům, co pracují na hlavním nádraží v Praze jako oznamovači příjezdů a odjezdů vlaků. Ti během dvouhodinové směny / více by ani nezvládli/ prakticky nezavřou ústa. Když do toho všeho přijdou hromadná zpoždění a neplánované odklony, stane se, že občas některému hlásiči tzv. jebne v hlavě. O tom se samozřejmě nikde nepíše, to už si to Ti nahoře ohlídají. Naposledy jeden hlásič v Brně hl. nádraží zešílel z přepracování a místo aby nahlásil : nevstupujte do kolejiště, dokud vlak nezastaví, nahlásil : nevstupujte do kolejiště, dokud se vlak nerozjede. To byl tehdy velký průšvih. Víte i mne, která jsem na nejspodnější šprušli, občas napadne, jaký má moje práce vlastně smysl? Každý přece ví, že kabina jede nahoru nebo dolů, tak proč jim to vlastně oznamuji? Jo, to jsem si myslela až do chvíle, kdy jsem místo kabina jede nahoru řekla, že kabina jede dolů. To byste měli vidět! Oni ti lidi si vsugerovali, že opravdu jedou dolů, ačkoliv fakticky jeli nahoru a všichni se pozvraceli, jako na horské dráze. Ústředí tenhle incident nezaznamenalo a díky tomu jsem nedostala padáka, ale už nic podobného nezkouším.

Teď tak koukám, že o své práci lift asistentky jsem pověděla vlastně všechno, ale o paralelním světě málo. Se mnou je to tak. Díky tomu, že mne Matrix zaměstnal, vím, že paralelní svět existuje. Proto si všímám detailů, které někdo jiný, byť chytřejší než jsem já, přehlédne. Třeba proč stále více chlapů nosí za uchem taková divná naslouchátka? Nevěřím, že by bylo tolik hluchejch. Takových podivností je více. Například ve sportu sokolí oko či videorozhodčí. O tom však někdy příště.

Autor: Vilém Ravek | pátek 31.8.2018 18:37 | karma článku: 9,30 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Vzpomínky na léto 1995.

Prý, kdo si pamatuje na devadesátky, tak ten je neprožil. Jsou však výjimky. Například vzpomínky na dva horké letní červencové týdny v roce 1995.

8.1.2024 v 19:22 | Karma: 21,28 | Přečteno: 551x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Navigaci, archiv a bankovnictví k tomu – to vše mám ve svém telefonu

Smartfóni tak jako ženy, pinem bejvaj uzamčený. Pokud smartfón klíč svůj nedá, budu volat běda, běda.

11.12.2023 v 14:33 | Karma: 17,79 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Ve StarDance se ještě nedotancovalo, ale koblihy se už dopekly

Jelikož už delší dobu prudce stoupá obliba kuchařů a cukrářů, bylo jen otázkou času, kdy se objeví na parketu StarDance nějaký obzvláště oblíbený kuchař či cukrář.

3.12.2023 v 18:19 | Karma: 22,03 | Přečteno: 620x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Chlapečku, nejdřív přežij Satanáše, pak si užij Mikuláše.

Už se zase blíží Mikuláš, milé děti a hlavně rodiče. Čertů vylézajících kdesi ze skalních dutin a starých opuštěných sklepů bude přebytek, ale dětských psychologů nedostatek. Ještě si to rozmyslete.

24.11.2023 v 17:49 | Karma: 16,54 | Přečteno: 233x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Efekt šeptající galerie

Vzdálenost mezi srncem a srnou je zpočátku velká. Pak srna zvolní svůj spěch a srnec se začne přibližovat. Nakonec se srna zastaví a dovolí srnci spojení / náhodně odposlechnuto na mysliveckém bále /.

5.11.2023 v 18:07 | Karma: 13,90 | Přečteno: 266x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,02
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik