Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční dárek – neopakovatelná příležitost k pomstě.

Nemá cenu si zastírat, že ne úplně všichni chtějí vánočním dárkem potěšit. Jsou i tací, kteří o svátcích míru a klidu touží po jediném. Někoho, koho nemohou celý rok vystát, pořádně naštvat.

To věru není jednoduché. Danajský dar by například neměl „vybuchnout“ hned. Roli sebevražedného atentátníka bych nedoporučoval nikomu. Jako odstrašující příklad může sloužit jeden trumbera, který se rozhodl ukončit dlouholetý vztah tím, že do nazdobené klenotnické kazety vložil místo snubního prstenu pilníček na nehty. Ten se následně stal nebezpečnou zbraní v ruce doběla rozzuřené čerstvé ex-přítelkyně. Smysl má jen takový danajský dar, kterým obdarovaného, pokud možno  s bezpečným časovým odstupem, naštvete a přesto si z něho neuděláte doživotního nepřítele a sám ze sebe vyhlášeného hlupáka a ignoranta.

Pokud to jen trochu jde, je dobré naštvat obdarovaného prostřednictvím někoho dalšího. Primitivní ale účinné je například obdarovat dítě své nesnesitelně alternativně založené veganské sestry trumpetou nebo plechovým bubínkem. Je skoro jisté, že tříletá ratolest si mezi drahými veskrze elektronickými hračkami vybere právě hloupou plechovou trumpetu. Dříve by následný randál měl jen krátké trvání, ale nikoliv u mé sestry ostentativně nezanechávající po sobě uhlíkovou stopu a vychovávající svého maličkého fracíčka podle skandinávského vzoru. Jakékoliv násilné odejmutí oblíbené hračky z ručiček maličkého je přece těžko odpustitelným zločinem.

Mnohem důmyslnější vánoční pomstou, ze které přitom vždy vyjdete jako nezištný a štědrý dobrodinec, je darovat zdánlivě hodnotný dárek skrývající však v sobě časovanou nálož. Není nic zákeřnějšího, než-li darovat lakomému příbuznému starý diesel, který by vám beztak nevzali ani v AAA auto. Obdarovaný, zvláště je-li lakotný a pro korunu by si nechal provrtat i koleno, bude nadšen. Zároveň vás bude považovat za naivního nekňubu, kterého oblafne každý šmejd nabízející levné hrnce a rychlé půjčky. Trójský nafťák ve svých útrobách však skrývá filtr pevných částic. Ten je odborníky definován jako věc přinášející ekologický užitek a vlastníkům naopak starosti a nehorázné finanční náklady – zejména když se pokazí a musí se vyměnit. Výměna přijde zhruba na pětinu pořizovací ceny nového auta. Lakotný příbuzný očekávaně nebude reagovat na varovné rozsvícení kontrolky a situaci začne řešit až ve chvíli, kdy se rapidně sníží výkon motoru a rapidně zvýší spotřeba nafty a kdy nakonec /většinou v drahém zahraničí/ přepne motor do nouzového režimu. To však už bude dávno po Vánocích.

Zkazil vám jinak sympatický zeť, ze kterého se vyklubal fanatický příznivec geocachingu, týdenní cyklistickou dovolenou, neboť jste museli každých pět set metrů zastavovat, aby mohl najít tzv. „kešku“? Přitom některé zastávky zabraly i dvacet minut, neboť se specializoval hlavně na ty adrenalínové nejvyšší obtížnosti /drsnokešky/ umístěné někde na skále, pod vodou nebo v koruně stromu. Dobrým danajským darem, na kterém si na něm zchladíte žáhu, je zakoupit mu ve slevomatu za dva tisíce speleo ferratu v Moravském krasu. Její program je následující: Kontrolní přeměření obvodu břicha účastníků, neboť nejužší místo jeskynní sluje činí 60x40 centimetrů, a podpis formuláře čestného prohlášení, že žádný z účastníků netrpí klaustrofobií a jinými psychickými poruchami. Pokud by začal někdo v podzemní skalní puklině v šířce větší odpadní roury jančit, situace by fakticky neměla řešení. Pak každý účastník dostane přilbu, čelovku,kombinézu zajišťující přežití v mrazivé vodě na tři až šest hodin, sedací úvaz, jistící horolezecký set s karabinami a kartičku s rodným číslem pro případnou identifikaci /ne nebojte, je to jen formalita/. Poté se skupinka klientů seznámí s profilem ferraty. Názvy jednotlivých částí mluví za vše : Utržené splachovadlo, Porodní bolesti, klaustrofobická plazivka Šnek, vertikální skluzavka do temnot Šneček, uklidňující průlez Tykadlo po němž následuje výšvih do Šnečí ulity. Po dosažení malého podzemního jezírka pak na nikoho nečeká ani jedna keška – jen stejně strastiplná cesta zpět. Kdo by si v té chvíli vzpomněl na vánoční Tichou noc, svatou noc.

Danajský dar si zaslouží i ten, který vám sám o minulých nebo předminulých Vánocích taky nějaký dal pod stromeček. Velmi zákeřné je zakoupit dotyčnému akční zpáteční letenku nějaké nízkonákladové letecké společnosti. Doporučuji mezi příletem a odletem do příslušné destinace zvolit časový úsek nejméně pět dnů a také se nebát tří až čtyř přestupů, takže ze dvou hodin letu se doba protáhne na jedenáct hodin.

Pokud máte v rodině zarputilého homofoba, je pro něho nejlepším danajským darem poukaz na preventivní urologické vyšetření u pana doktora s rukama jak lopaty.

No, to by snad pro dnešek stačilo.

Autor: Vilém Ravek | neděle 8.12.2019 15:52 | karma článku: 19,12 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 18,65 | Přečteno: 187x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 13,23 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 13,83 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 249x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2773x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 287
  • Celková karma 22,50
  • Průměrná čtenost 1525x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik