Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miloši, nezhasni! Nezhasni!

Od chvíle, kdy prezidentská kancelář oznámila, že si prezident Miloš Zeman vezme až do konce roku volno, se mne zmocnila předvánoční deprese. Nedovedu si bez jeho projevu představit ani Vánoce, ani Nový rok.

Koncem listopadu je železniční stanice Brno hlavní nádraží mimo provoz. Nikoho nezajímalo co já, jeden z nejdéle sloužících nádražních hlásičů příjezdů a odjezdů vlaků, budu žrát. Nemyslím to doslova, plat mi jde pořád, ale peníze nejsou všechno. Během tříhodinové služby na jednom z největších nádraží v republice jsem fakticky nezavřel klapačku a teď už skoro měsíc mlčím jako hrob. Je to příšerné.

Přitom letošní rok začínal tak vesele. Můj favorit vyhrál prezidentské volby. Všude ho bylo plno. V televizi,rozhlase,novinách, v širé Rusi i vzdálené Číně a pak zase v Izraeli. Jeho prezidentství bylo stejně tak nádherně rušné, jako mé domovské nádraží. Informace stíhala informaci. Občas přišla nějaká ta jobovka /něco ve smyslu, že expres ten a ten je na své trase opožděn o čtyři hodiny. Upozorňujeme, že doba zpoždění se může ještě změnit/. Právě ty jobovky jsem měl nejraději. Strojvedoucí byl v pohodě a jen cestující byli na mrtvici. Jenže právě v době, kdy uzavřeli hlavní nádraží v Brně, zmlkl i můj milovaný prezident Zeman. Naposledy jsem jeho hlas slyšel z jakési ruské televize. Bohužel jsem mu nerozuměl, protože mluvil rusky. Já sice s Milošem bouřlivě souhlasím, i když mu nerozumím ani slovo, ale není nad to, když mluví „ponašimu“ a pěkně zostra, jako když dáte do guláše feferonku.

Já vím, že náš pan prezident má také právo na oddych, ale měl by si vybrat jinou dobu. Jeho mluvčí řekl, že až do konce roku bude odpočívat. Jenže vánoční svátky jsou období zlé zvláště pro lidi, jako jsem já, co přišli o svou milovanou práci, o své milované hlavní nádraží. Má duše je teď stejně pustá, jako příjezdová dvorana, která svou mrtvolnou tichostí si v ničem nezadá s hřbitovní kaplí. Proč jsi, můj milovaný Miloši, zmlknul právě teď, když tě nejvíce potřebuji? Promluvíš na Štěpána alespoň na Barrandově s tím sympaťákem Soukupem? Potřebuji nutně slyšet tvé slovo, nebo si něco udělám. Bez tebe je ten Soukup jen poloviční. Je ho na Barrandově všude plno, ale nic naplat. Dobrej nahrávač von je, ale koncovým hráčem jsi Miloši ty. Soukup prej profesionálně boxoval, teď si to možná rozdá s tím pornohercem Rosenbergem, ale skutečným ranařem jsi ty. Musíš o vánočních svátcích ke svým věrným voličům promluvit! Přece nevyklidíš pódium tomu krtičnatému Kuberovi, kterému nově nabytá sesle předsedy Senátu úplně zamotala šišku a má tu drzost promluvit první den nového roku k národu. Já ti Miloši opravdu věřím každé tvé slovo, i to, že jsi naprosto fyzicky zdravý. Photoshopem účelově pozměněným fotografiím, kde nevypadáš úplně nejzdravěji, samozřejmě nevěřím, ale ve slabé chvíli občas podlehnu chmurným náladám, sám nevím proč. Já vím, že jsi zdravý, ale přál bych si, abys byl ještě víc zdravý a ještě před koncem roku to všem nandal. Právo na odpočinek po celé té rachotě, co jsi pro nás obyčejné lidi vykonal, máš, ale to slovní spojení, že odpočíváš v pokoji, mě doslova drtí.

Mám strašný splín. Už posté si přehrávám árii z Rusalky - Měsíčku na nebi- /nám nádražním hlasatelům časté opakování jednoho a téhož nevadí, ba naopak/ a pláču jako želva.

Jsi jako ten měsíček na nebi hlubokém, jehož světlo daleko vidí. Jako on i ty se díváš v příbytky nás obyčejných lidí. Občas i postojíš, občas nám zasvítíš do daleka, třeba až do širých ruských plání...

Výkřik se mi sám od sebe dere z úst :

Nezhasni! Nezhasni! Je už skoro půlnoc, takže já zhasnu, ale ty o Vánocích promluv!

Autor: Vilém Ravek | úterý 18.12.2018 12:34 | karma článku: 20,21 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Zavři pant, dostal jsem grant

I ve vědě platí to samé, co v byznysu. Důležité není něco vyzkoumat, důležité je najít někoho, kdo je to ochoten zafinancovat či koupit. Takže zavři pant, dostal jsem grant.

24.7.2023 v 20:27 | Karma: 22,52 | Přečteno: 485x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Generálova vnučka

Když se to tak vezme, dařilo se ji všechno, čemu se věnovala. To platilo i o sportu. Uměla výborně lyžovat a v tenise to dotáhla až na mistrovství republiky. Proč by ne. Byla přece generálova vnučka.

19.7.2023 v 21:35 | Karma: 29,53 | Přečteno: 4518x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Jedenácté přikázání : Neuveď do diskomfortu bližního svého

Podle současných měřítek existuje už tolik potenciálně zraňujících slov, že pokud se jim mám vyhnout, pozbývám schopnost srozumitelné komunikace. Říci cokoliv ne zrovna pozitivního je složitější, než vytáhnout ježka z klece.

2.7.2023 v 16:10 | Karma: 24,87 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Vidět Neapol a zemřít

Někdy se to semele tak, že z poznávacího zájezdu Za krásami Neapole a Neapolského zálivu se stane poznávací zájezd Vidět Neapol a zemřít.

27.6.2023 v 18:36 | Karma: 23,09 | Přečteno: 568x | Diskuse| Cestování

Vilém Ravek

Vcelku dobrý epizodní herec.

Z výrazu režisérovy tváře usoudil, že nežertuje. „Musíš v sobě vyvolat pocit, že jsi ve skutečnosti studený plaz. Mohlo by ti pomoci, že máš výrazně do stran odsazené oči a ústa od ucha k uchu", poplácal ho povzbudivě po zádech.

20.6.2023 v 17:36 | Karma: 29,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 22,62
  • Průměrná čtenost 1525x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik