Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Existují ještě osobní dopisy s pečlivě zalepenou obálkou? Leda tak ve filmu pro pamětníky.

Doba zamilovaných dopisů psaných vlastní rukou nenávratně končí. Už žádný voják své dívce nenapíše, že pravou rukou ji píše a levou na ni myslí, ale zase z té nejkrásnější korespondence  už nikdo nesestaví román.

Abych se přiznal, už dlouho ani nevím, kolik stojí poštovní známka na dopis. Dá se vůbec ještě koupit někde jinde než na poštovním úřadě? Osobní dopisy, zvláště ty psané vlastní rukou a s pečlivě zalepenou obálkou, se mi dnes objeví v poštovní schránce stejně zřídka, jako papoušek v zahradním krmítku pro sýkorky. Podle současných parametrů je pokus napsat propiskou text přesahující jednu normo stránku bez pomocí klávesnice s automatickým korektorem pravopisných chyb objektivně vzato pěkný vopruz. Prostě svět před googlem znamená totéž jako svět před Kristem anebo svět za panování krále Klacka.

Považte. Nejprve by se musel v papírnictví zakoupit luxusní dopisní papír s obálkami. Pokud by vám na dopise opravdu záleželo, určitě byste ho nepsali rovnou na čisto. To si většinou nedovolila ani Božena Němcová. Když se přesto odvážila /většinou šlo o dopisy svému muži/, tak v každé třetí větě měla nějaký škrtanec a sem tam i pravopisnou chybu. Tak jako jednou vyřčené slovo už nelze vzít zpátky, tak také jednou napsané souvětí nelze vyprovodit z drahého dopisního papíru tím, že se přeškrtá. Právě naopak. První, co každého bude zajímat, bude to, co chtěl pisatel tak vehementně zakrýt. Když se nakonec podaří dopis sestylizovat tak, aby měl šanci obstát, zabere to tolik času, za který by se dnes bez sebemenších problémů odeslalo tři sta esemesek , tisíc lajků a padesát selfíček s kačeřím úsměvem. Napsaný dopis se na jedno mrknutí oka odkliknout nedá. Musí se strčit do obálky, opatřit známkou, vypsat přesnou adresu včetně příslušného směrovacího čísla a odnést do vzdálené poštovní schránky, kde pak dlouhé hodiny bude ležet, než poštovní zřízenec schránku vybere a dopis dá k přepravě. Další dva až tři dny bude trvat, než psaní doputuje k adresátovi a konečně se ocitne v něžné ruce té, které byl určen. Pak nastane druhá fáze - čekání na odpověď. Uplyne týden, dva týdny. Pokud uplyne i třetí týden a pořád nic, znamená to dle současné emotikonové abecedy palec dolů.

Jediná forma dopisu, která roste geometrickou řadou, je tzv. otevřený dopis. Já jsem za svůj život napsal jen jeden, ovšem nechtěně, neboť jsem zapomněl zalepit obálku a ani jsem ho neadresoval, jak to už u opravdických otevřených dopisů bývá, ministerskému předsedovi, Ústavnímu soudu nebo řediteli Českých drah. U otevřeného dopisu, na rozdíl od zalepeného, je totiž ještě ten rozdíl, že zalepený si skoro vždy ten, komu je určený, přečte, kdežto otevřený dopis si přečte kde kdo, ale skoro nikdy ten, komu je adresován.

Abych však předešel uštěpačným poznámkám, že ze mne jen mluví zahořklost někoho, koho už „strýc neplácá po ramenou, nikam ho na oběd nepozvou a dívky mu žádné nepíšou“, trvám na tom, že v mém případě je přesný opak pravdou! Zájem o mou osobu včetně dívek, které mi píšou skoro každý den, je enormní. Pro ilustraci uvedu výběrový vzorek své korespondence jen za poslední měsíc. Celkem jsem obdržel dvanáct žádostí o přátelství zhruba v poměru dvacet procent mužů a sedmdesát procent žen. Tolik reakcí jsem neměl ani v době své největší slávy, když jsem v přímém televizním přenosu opakovaně losoval Matesa v Bakalářích a vysloužil jsem si přezdívku televizní Vilém. Jak už to u oblíbených celebrit bývá, ani já většinu uchazečů o mé internetové přátelství neznám, zvláště pak ty z ciziny včetně daleké Bolívie. Třeba nějaká Georgina Kanya, která je tedy fakt kočka, by o mé přátelství hodně stála. Nejspíše ji uhranula má blogová profilová fotka na iDnesu. Ještě více po mně jede Magda /příjmení z důvodu ochrany osobních údajů raději neuvedu/, které podle všeho jde o nějaký už vážnější vztah. Podle toho jak vypadá, soudím, že to bude nějaká bejvalka od Jaromíra Jágra. Opravdu dokonale krásná. Včera mě zase překvapilo mailové oznámení, že mne při studiu angličtiny přes aplikaci Duolingo sleduje jakýsi xytW17. Jen doufám, že nemá na rozdíl od OO7 povolení zabíjet. V den mých narozenin nebo svátku, kromě příbuzných a přátel, mi gratuluje spousta velmi známých institucí zejména z bankovního sektoru a investičního poradenství a to i přesto, že jsem jim nenapsal ani jeden otevřený dopis. Naopak jsou to spíše oni, co mi zasílají otevřené dopisy s dobrými radami, abych neudělal nějakou chybu při finančním spravování svých celoživotních úspor. Elektronické pošty hlavně přes WhatsApp dostávám taková kvanta, že se mi kvůli přeplněné paměti zasekává můj nijak levně pořízený chytrý Samsung.

Zato moje stará plechová schránka na dopisy připomíná kdysi slavnou zájezdní hospodu u hlavní cesty, která kvůli nedaleko postavené dálnici kromě místních roznašečů reklamních letáků a výpisů z inkasa upadla u nóbl klientů v zapomnění. Doba zamilovaných dopisů, ze kterých by se dal z těch absolutně nejlepších klidně sestavit román jako třeba Nebezpečné známosti, pominula. Škoda. To těšení na netrpělivě očekávanou odpověď mělo něco do sebe. Akorát nevím, jestli ze mě mluví vzpomínkový optimismus nebo nostalgie. Asi obojí.

Autor: Vilém Ravek | sobota 27.2.2021 15:36 | karma článku: 14,35 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Venkovský balík jsem já, mě každá pošťačka zná.

Moje balící technika, ať už jde o ženský, tak o poštovní balíky, nikdy nebyla bůhvíjaká. Nedávno jsem se po mnoha letech pokusil poslat balík a díky tomu jsem se stal postrachem místních pošťaček.

12.5.2023 v 20:02 | Karma: 24,33 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

A co s těmi, jejichž příjmení se bez uzardění nedají vyslovit?

Dnes se dbá na to, aby nikdo nebyl urážen za to jak vypadá, ale co mají dělat ti, jejichž příjmení je směšně komické nebo dokonce sprosté. Takových lidí není zrovna málo. Pro ně musí být život hotovým peklem.

23.4.2023 v 17:54 | Karma: 30,65 | Přečteno: 905x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Neupravená verze pohádky Červená Karkulka se bez varovného příbalového letáku neobejde

Tak jsem si naschvál přečetl původní originální verzi pohádky Červená Karkulka od K. J. Erbena a došel k závěru, že po jejím přečtení by dnešní průměrné dítě, byť zvyklé na drsné počítačové střílečky, dostalo osypky.

13.4.2023 v 17:38 | Karma: 27,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Sumec.

Sumec velký číhá většinou u dna. Jakmile detekuje kořist, pomalu se k ní přibližuje a pak bleskově zaútočí. Nespěchá, času má dost. Dožívá se až šedesáti let.

7.4.2023 v 18:45 | Karma: 16,13 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zprávy o Putinových neklidných nohách rozhodně nejsou vhodná četba pro hypochondry.

Teď jsem se právě dočetl, že má Putin kromě deseti nejnebezpečnějších chorob na světě i syndrom neklidných nohou, který se projevuje zvláštním kroucením chodidel. Nejhorší na tom je, že něco podobného mám i já!

22.3.2023 v 17:10 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2890x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,75
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik