Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva papežové po česku?

Zatím máme jednoho prezidenta, ale asi brzy budeme mít dva jako v italském seriálu, který pojednává o dvou papežích. Jeden je v kómatu a druhý je místo něho zvolen. Realita po česku někdy může překonat bujnou uměleckou fantazii.

V současné době běží v televizi fantastický a zároveň fantaskní seriál slavného režiséra Paola Sorrentina Nový papež. Tato druhá řada navazuje na první sérii nazvanou Mladý papež. Předchozí mladý papež Pius XIII upadne do kómatu. Není ani zcela mrtvý, ale ani zcela živý. Svaté církvi katolické nezbývá nic jiného, než zvolit nového papeže, který přijme jméno Jan Pavel III. Je umírněný a nesmírně sofistikovaný, ale chybí mu charisma jeho předchůdce neživého a zároveň nemrtvého Piuse XIII. Tomu se za jeho pontifikátu podařilo několik zázraků a nyní, byť v kómatu, se stal pro mnoho věřících modlou. Každou noc je prostor před nemocnicí, kde leží na dýchacích přístrojích, plný modlících se oveček. Jeho dech je vysílán rozhlasovou stanicí dvacet čtyři hodin denně. Po určité době Pius XIII: vzdechne a časové intervaly mezi jednotlivými vzdechy se zkracují. Zástupy modlících se zvětšují a houstnou.

Seriál o dvou papežských pontifikátech ještě neskončil, ale mezitím začala naše česká realita překonávat nespoutanou imaginaci režiséra Sorrentina. Zatím sice máme jen jednoho prezidenta, ale není vyloučeno, že budeme mít v brzku prezidenty dva. Jednoho s charismatem, který se však nachází ve stavu neslučitelným s výkonem funkce, a druhého, který bude hrát roli jeho náhradníka. Obskurní divadlo může začít a jak se zdá už i začalo. Žijeme totiž ve virtuálním světě, ve kterém se skutečná realita prolíná s umělou virtuální realitou, přičemž ta virtuální se někdy jeví skutečnější než ta doopravdická. Hradní parta proto zcela logicky vsadila na to, že co není na sociálních sítích a zejména Twitteru, tak jako kdyby ani neexistovalo. Hradní mluvčí Ovčáček sice nedisponuje uměleckým talentem Paola Sorrentina, ale představivost mu rovněž nechybí. V Ovčáčkově světě je náš prezident nadále zdravý, i když samozřejmě má už svůj věk a sil již nemá tolik, jako před dvaceti lety. Jediným pramenem informací jsou jen tweety mluvčího a kancléře. Podle nich se těší prezident na povolební vyjednávání a chystá překvapení, jak už je jeho zvykem. Pokud se něco děje, co se zdá neobvyklé, je ve skutečnosti už dávno dlouho dopředu plánované. Co si však může dovolit oscarový režisér a ještě za to získat ocenění, neprojde mluvčímu. Jíst na oddělení ARO vinnou klobásu se šťouchanými bramborami sice lze, ale pověsti Ústřední vojenské nemocnice to rozhodně neprospěje a i pro hnutí ANO Andreje Babiše už je to až příliš velký bizár.

V této fázi se objevuje epizodní postava předsedy poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, jehož part zřejmě skončí hned v prvním díle. Věren tomu, že doposud všichni představitelé ANO potvrzovali povzbudivě se vyvíjející zdravotní stav prezidenta, učinil tak i on a na základě své krátké návštěvy usoudí, že pan prezident je dobře naložen a dokonce na něho šibalsky mrkl. Mezitím se však kormidlo jeho stranického tankeru hnulo jiným směrem, díky čemuž logicky přepadl přes palubu.

V druhé části asi uvidíte:

Nejspíš dojde k další velké pražské defenestraci. Mnozí příznivci babišovsko – zemanovského bloku budou zděšeně přihlížet, jak zdánlivě pevný spojenecký kvádr se rozsypal v hromádku písku, kterou okamžitě rozvál vítr do všech světových stran. Už teď mohou skalní Zemanovci vidět, jak v přímém přenosu vypadá nepřátelské převzetí konkurenční obchodní společnosti obřím holdingem. Po chodbách prezidentského úřadu vrzají policejní holínky. Stín šatlavy se vznáší nad lánskou oborou. Sbor prezidentových poradců prchá do všech světových stran.

Co všechno se ještě může v pozdějších dílech Dva papežové po česku stát?

Varianta 1 Mocensky nejsilnější figurou se nečekaně stává ředitel Ústřední vojenské nemocnice. Na něm totiž záleží, zda neprohlásí, že způsobilost Miloše Zemana vykonávat prezidentskou funkci se vrátila, neboť je schopen za pomoci mluvčího Ovčáčka plnohodnotně navázat kontakt s politickou realitou. Dosud úřadující premiér Babiš, který vše vsadil na jednu kartu, neb rozprášil hradní partu, je převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice pro blíže nespecifikované zdravotní potíže. Nastává politický pat.

Varianta 2. Popularita dočasně suspendovaného prezidenta poznenáhlu roste. Expremiér Babiš v tísni  prohlašuje, že jeho kroky vůči osazenstvu prezidentské kanceláře byly tiskem a politickými odpůrci  účelově zkresleny. Ústavní kroky náhradního prezidenta jsou stále hlasitěji zpochybňovány. V nouzi nejvyšší obě komory Parlamentu navrací vítěznému, byť stále nemocnému prezidentovi, jeho pravomoce. Vzápětí prezident překvapivě jmenuje předsedou vlády neznámého poslance SPD. Parlamentní politická scéna České republiky se ještě více atomizuje. Dvouvládí dále pokračuje.

Varianta 3. je variantou všedního dne. Zázraky se většinou nedějí. Jedna kapitola našich novodobých dějin končí a druhá začíná. Nejraději bych byl, kdyby nás čekala klasická nuda v Brně.

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 21.10.2021 16:12 | karma článku: 10,82 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Vzpomínky na léto 1995.

Prý, kdo si pamatuje na devadesátky, tak ten je neprožil. Jsou však výjimky. Například vzpomínky na dva horké letní červencové týdny v roce 1995.

8.1.2024 v 19:22 | Karma: 21,28 | Přečteno: 551x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Navigaci, archiv a bankovnictví k tomu – to vše mám ve svém telefonu

Smartfóni tak jako ženy, pinem bejvaj uzamčený. Pokud smartfón klíč svůj nedá, budu volat běda, běda.

11.12.2023 v 14:33 | Karma: 17,79 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Ve StarDance se ještě nedotancovalo, ale koblihy se už dopekly

Jelikož už delší dobu prudce stoupá obliba kuchařů a cukrářů, bylo jen otázkou času, kdy se objeví na parketu StarDance nějaký obzvláště oblíbený kuchař či cukrář.

3.12.2023 v 18:19 | Karma: 22,03 | Přečteno: 620x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Chlapečku, nejdřív přežij Satanáše, pak si užij Mikuláše.

Už se zase blíží Mikuláš, milé děti a hlavně rodiče. Čertů vylézajících kdesi ze skalních dutin a starých opuštěných sklepů bude přebytek, ale dětských psychologů nedostatek. Ještě si to rozmyslete.

24.11.2023 v 17:49 | Karma: 16,54 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Efekt šeptající galerie

Vzdálenost mezi srncem a srnou je zpočátku velká. Pak srna zvolní svůj spěch a srnec se začne přibližovat. Nakonec se srna zastaví a dovolí srnci spojení / náhodně odposlechnuto na mysliveckém bále /.

5.11.2023 v 18:07 | Karma: 13,90 | Přečteno: 266x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,67
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik