Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občane,trp! – závěrečná

A jak to bylo dál? Měsíc uběhl jak voda v horské bystřině, opět jsem byla obezřetná a předem na úřad zavolala. Chtěla jsem mít jistotu, že jsou oba doklady – občanka i pas – nachystány k vyzvednutí. 

Dotyčná pracovnice mě telefonicky ujistila,  že je vše v pořádku, a že si můžu vše přijít vyzvednout.

Dorazila jsem na úřad s příjemným pocitem, že tentokrát mě nečeká žádná zdlouhavá procedura, bo všici tvrdili, že vyzvednutí těch životně důležitých průkazů je otázkou pár minut. Prošla jsem chodbou kolem místnosti opět plné čekajících nešťastníků a odbočila na protější stranu do druhé části, kde postávala jen malá skupinka. A opravdu, během asi deseti minut jsem mohla vyrazit za svou úřednicí. Zpočátku šlo vše hladce, dostala jsem pas, při mém dotazu na občanský průkaz se to ale začalo zadrhávat. Paní, která vydávala doklady, vypadala překvapeně a zkoumavě se mě vyptávala, kdy že jsem si tu občanku vyřizovala. – No přece ve stejný den jako ten pas. – Já tu ale nic nevidím, průkaz tu pro vás není, ani žádný záznam. ..  Začala jsem se lehce rosit. Franzi Kafko, pomoooc! Tu mě osvítilo, vytáhla jsem lístek – doklad, který jsem dostala při své poslední a nezapomenutelné návštěvě. Jediný důkaz, že jsem tu byla a kdy přesně a kdo jmenovitě se mnou celou tuto skotačinu absolvoval.  Byl to doklad o zaplacení 600,- Kč za vyhotovení pasu. Nic jiného jsem po té celé anabázi jako potvrzení nedostala.

Paní úřednice se snažila pomoci vše vyřešit a zavolala své kolegyni, jejíž jméno bylo na dokladu uvedeno. Proběhl rychlý dialog a pak jsem dostala instrukci, že mám jít za ní do dveří číslo… vyrazila jsem směr plná čekárna a s mnoha pohledy mě probodávajícími pokračovala až ke dveřím D. Dokonce mi bylo hned otevřeno, jen dotyčná úřednice na mě hleděla překvapeně a sdělila mi, že čekala jinou paní Antošovou. Nenechala jsem se tím zastrašit a vstoupila dovnitř.

Následný dialog byl urputný, dal by se označit jako slovní souboj. V úvodu jsem si vyslechla, že občanský průkaz nebyl zhotoven, protože jsem o něj nepožádala… postupně mi začalo docházet, že hrozí to, že bych mohla celou anabázi absolvovat znovu. Následovala záludná otázka, zda jsem při poslední návštěvě v této kanceláři podepsala formulář – žádost o vydání občanky. A hned další – zda-li mi dělala fotku na pas i občanku?? Zlomek sekundy jsem nevěřícně hleděla, a říkala si, že to je snad ku… jedno, když je to v počítači, neasi. Myslím, že to byla ta poslední kapka, seplo mi to a v pudu sebezáchovy jsem spustila: Že jsem samozřejmě nějaké formuláře u ní podepisovala, ale po měsíci fakt těžko řeknu kolik a na co. A že si myslím, že ona je tam od toho, aby klienta vedla a navigovala, že já jako návštěvník-amatér těžko můžu vědět, co vše mám podepsat. A že jsem splnila svou povinnost – přišla jsem včas vše vyřídit, vyzvedla si OBA lístečky – na pas aj občanku, tak co ještěěěě??

Nevím, co nejvíc zapůsobilo, (tuším, že ty lístečky-evidence + zřejmě i můj bojový výraz), změna byla náhlá a velmi příjemná až vstřícná. Paní pravila, že došlo k chybě a že vše hned vyřešíme. Dala mi formulář k podpisu, vyfotila znovu /tentokrát to šlo i s brýlemi/. Na závěr mi nabídla, že když jí svěřím své telefonní číslo, pošle mi info sms, až bude doklad nachystán k vyzvednutí.

S úsměvem a v míru jsme se rozloučily, s úlevou jsem se vypotácela chodbami ven, a pryč.. Honem na tramvaj a do centra k Masarykáči, přemýšlela jsem, kde se stavit na vylepšení nálady. Počasí bylo příjemné, no jistěěě – teráska oblíbené Minikinokavárny to jistí. Bylo brzké odpoledne, takže u stolků ještě poloprázdno, znaveně jsem usedla a za chvíli u mě byla obsluha – jedna ze stálých a příjemných servírek. A co prý si dám? – Tož, něco na nervy. Přišla jsem k vám po vyřízení nové občanky. – Zkušená žena  bleskově zvážněla: „To chce panáka!“ – Hmm, dám si pivo, tu vaší třináctku, to snad bude stačit.

Stačilo a dobře bylo. 

happy end: sms přišla, op vyzvednut, jen doufám, že nebudu muset nikdy potřebovat oba doklady najednou. Pas - foto  bez brýlí a s delšími vlasy, občanka - brýle a krátký sestřih. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomila Antošová | neděle 13.9.2015 22:18 | karma článku: 15,18 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 6. - závěrečná

Kapitola VIII. Požár a Ptakopysk záchrance. Opět se vzbudili do krásného a slunečného rána. Někteří se spokojeně protahovali a s úsměvem vítali nový den. Na Mecháčkovi 2 bylo ale jasně vidět, že se neprobudil do dobré nálady.

23.7.2017 v 14:43 | Karma: 14,02 | Přečteno: 231x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 5.

"Vodní hrátky Kapitola VII. „Tak tady jsou,“ ozval se tenký, pronikavý hlásek. Překvapeně se rozhlédli a až teď si všimli modrozelené vážky, která nad nimi kroužila.

15.7.2017 v 22:43 | Karma: 19,38 | Přečteno: 177x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 4.

Kapitola VI. STROM záchrance. Sluníčko zašimralo spáče v obličeji, několik ptáků začalo radostně vyzpěvovat a vítat nový den, za nedalekým křovím se mihlo cosi modrooranžového.

22.6.2017 v 0:19 | Karma: 18,89 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 3. Kapitola V.

U jezírka. „Brum, brum, brum, máme velký dům.“, spokojeně si začal prozpěvovat Mecháček 2 a zároveň vesele poskakoval. Ostatní se přidali a v dobré náladě šli dál. Víla chvílemi též hopsala a chvílemi se vznášela.

4.6.2017 v 21:37 | Karma: 21,01 | Přečteno: 203x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. část 2.

Kapitola IV. Setkání průzkumnické výpravy s Vílou a Ptakopyskem. „Tož, to je betelné kocór“, s obdivem zvolal Mecháček 1. „Betelné có, kdo hele?“, nechápavě se zeptal Moula.

25.5.2017 v 13:41 | Karma: 18,88 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 531x
„Moje maminka ráda běhá a chodí na hory. Moje maminka je hodná. Ráda my kupuje LEGO...“ Cituji přesně, jak to o mě napsal můj tehdy asi 7letý syn, takže před 20 lety. Kromě toho lega to platí stále (hodná ale nejsem pořád:-) Jsem z Ústí n. Labem, z Brna a Ostravy. Mám ráda červené i bílé, čerstvý vzduch a myšlení, pohyb v přírodě, muziku se srdcem. Původní profesí knihovnice, posledních cca 15let mě živí soukromá výuka AJ a překlady.

Mé běžecké motto, ke kterému jsem se proběhala:

Běh je očistný.

A chodecké, ke kterému jsem se prochodila:

Chůze je osvobozující.

 

Seznam rubrik