Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demostrace státních zaměstnanců? - Děkuji, nechci!

Tento článek píši s plným vědomím toho, že jednak zcela jistě popudím všechny nestátní zaměstnance a za druhé nade vší pochybnost naštvu všechny zaměstnance státní. Ale prostě nemohu jinak, tak si to nějak přeberte. Článek také píši jako reakci na některé příspěvky do diskuzí na podobné téma, které vyznívají v tom smyslu, že státní zaměstnanci by měli jít za katr, apod. Odstavce níže se ale NETÝKAJÍ zaměstnanců pracujících ve zdravotnictví, dále zaměstnanců pracujících ve složkách záchranného systému, policie a učitelů a vědeckých pracovníků. Jedná se mi nyní o tzv. "čistokrevné" úředníky.

Dne 21. 9. 2010 proběhla veliká demostrace státních zaměstnanců, kterým se (z pochopitelných důvodů) nelíbí snižování platů. Jsem sám státním zaměstnancem (proč to tajit) a pracuji na katastrálním úřadě a této demonstrace jsem se neúčastnil.

Takže část první, kterou naštvu všechny státní zaměstnance (s vymezením v perexu), především pak odbory. Střílím tak do "svých" lidí a je mi jasné, že v mnohých očích budu prohlášen za (přinejmenším) blbce. ALE, ať se to všem líbí nebo ne, státní správa je prostě přebujelá. To je realita. Proč však snižovat platy? Jediným efektem, vedle ušetřených pád miliard korun českých, bude to, že odborníci, kteří (světě div se) přece jen někde ještě ve státní správě pracují, půjdou pryč. Takže na úřadech už zbydou skutečně "kvalitní" zaměstnanci a podle toho státní správa bude také vypadat.

Já osobně snížení platů považuji za chybný krok. Pokud je ale třeba ušetřit nějaké peníze ze státního rozpočtu (a tento požadavek nikterak neodsuzuji, naopak je mi jasné, že jiná cesta - za předpokladu, že budou následovat prorůstové kroky - neexistuje). Jenže také vím (z vlastní zkušenosti), že kdydby stát propustil kolem 20 % svých úředníků, státní správa by jela bez jakýchkoliv negativních dopadů na kvalitu, dále. Ba naopak, myslím si, že kvalita práce by šla nahoru.

Nesmí se ale jednat o plošné propouštění porvedené bez rozmyslu. Některá pracoviště nesnesou již méně zaměstnanců, u jiných by se dalo propustit i vyšší procento. Samozřejmě by to s sebou neslo dočasné a krátkodobé zvýšení nákladů jdoucích na odstupné a podporu v nezaměstnanosti. Ovšem na úřadech práce by zcela jistě nezůstali všichni propuštění. Valná část by si zvládla najít nové zaměstnání a na "pracáku" by zůstala zlomková část propuštěných (je samozřejmě možné diskutovat, kolik by to bylo, to nedokážu kvantifikovat). Myslím si, že by se z dlohodobého hlediska tento krok státu vyplatil.

Je dále důvodné předpokládat, že kvalita práce by tímto krokem vzrostla. Pracovní úkoly by byly zadávány adresněji a tudíž i kontrola odvedené práce by byla jednodušší, bylo by možné klíčovým zaměstnancům mírně přidat na platu, což by působilo při průměrných až podprůměrných platech běžných zaměstnanců ve státní správě motivačně, dále pro zůstavší úředníky by byla skutečnost, že nebyli propuštěni, také motivačním faktorem, atd. Jsem si ale vědom, že o obsahu tohoto odstavce by bylo možné vést dlouhou diskuzi.

A teď ta část druhá, kterou "naštvu" všechny nestátní zaměstnance, podnikatele, atd., prostě zbytek národa :-) Skutečně se mě dotýká, že úředníky bere národ jako tzv. darmožrouty, že panuje v diskuzních příspěvcích a článcích na blogu předsudek, že úplatkářství mezi úředníky je absolutně běžné a jednoznačně panuje názor, že úředníci si vymýšlí tuny papírů a formulářů, aby šikanovali běžné obyvatele tohoto státu.

Stát je firma a jako taková má svoji agendu. Úředníci jsou lidé, kteří se o ní starají a bez této agendy to prostě, ať se Vám to líbí nebo ne, nepůjde. Ideálním stavem je relativně malý výkonný státní aparát s nutným počtem úředníků tak, aby chod státu běžel, jak má.

Co se týče korupce, považuji to za selhání jednotlivce a nikoliv za obecný jev. Sám jsem nemusel nikdy na úřadech nikomu nabízet úplatek (a nikdy tak neučiním a pokud budu cítit, že úředník k tomuto kroku směřuje, bude následovat má velmi tvrdá stížnost k jeho nadřízeným) a mne osobně by urazilo, kdyby mi někdo úplatek nabídl. Ostatně, to že se ve státní správě setkává obecná veřejnost s korupcí, jde částečně na vrub přávě veřejnosti. Je pro Vás všechny pohodlnější ten úplateček dát a zařídit potřebné, než se bránit a to, co potřebujete zařídit by se tím spozdilo. Jenže nakonec by se tato nulová tolerance veřejnosti vyplatila. (Je mi jasné, že budu v tomto případě označen za někoho, kdo zaměňuje důsledek a příčinu, ale je to klasické dilema: co bylo dříve, slepice nebo vejce? Ergo, byla první nabídka úplatku za protislužbu ze strany veřejnosti a nebo první bylo řečení si o úplatek ze strany úředníka?) Kromě toho je podle mne hlavní vina na bezzubosti policie v řešení těchto záležitostí.

Obecné klišé, že úředníci si vymýšlí kdejaké formuláře, jimiž šikanují ostatní lidi, je nesmysl. Úředníkům samotným pije krev, když musí vypllňovat nebetyčně přiblblé formuláře, statistiky a podobně. Tím, kdo je vymýšlí, je ministerstvo. Jenže s ministerskými úředníky se běžný člověk nepotká a tak si vylévá zlost na úřednících za přepážkou, kterým ale formuláře vadí stejně, jako Vám všem ostatním.

Tak a teď mne kamenujte. Nicméně shrnutí je, že demonstrace je k ničemu, já osobně ji, byť sám jsem úředníkem, nepodporuji a naopak bych sáhl spíše k většímu propouštění státních zaměstnanců než ke snižování už tak de facto podprůměrných platů, což považuji za krok ještě radikálnější.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Hampl | středa 22.9.2010 11:55 | karma článku: 44,19 | přečteno: 13155x
  • Další články autora

Radek Hampl

Schizofrenie státní správy

Ze státní správy odcházím, přesněji, dávám výpověď. Pracoval jsem v ní necelé 3 roky a před tím ještě 7 let jako učitel na střední škole (mimochodem, to by vydalo na samostatný článek). Tam, kde jsem pracoval zmíněné poslední 3 roky, hraje odbornost prim, nebo by alespoň měla. Legitimním požadavkem je vysokoškolské vzdělání v patřičném oboru. On obecně je na úřednické pozice stálý zájem státní správy zaměstnávat vysokoškoláky (alespoň Bc.), mnohdy však naprosto zbytečně, neboť na hodně pozicích VŠ vzdělání není třeba (na rozdíl od kvalitních středoškoláků, ti tam jsou třeba jako sůl).

4.1.2012 v 12:40 | Karma: 22,51 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Ostatní

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

Vážení, 18. 10. 2010 jsem publikoval článek s názvěm "Nevypočitatelné Věci veřejné". Z něj čišela určitá skepse, která na mě po komunálkách padla a tehdy jsem prohlašoval, že si myslím, že nové strany bez politických dinosaurů (a zejména pak VV) jsou pro mne nedůvěryhodné a že není možné předpovědět, jak se vlastně budou v politice chovat. Bohužel, nejen že se splnilo to, čeho jsem se bál, ale navíc to zcela předčilo ty nejčernější scénáře, které mne napadaly.

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Kočkopes aneb, jak (ne)vybrat policejního prezidenta

Takže už několik dní nemáme policejního prezidenta. Po vládní krizi byl ten dosavadní odvolán, respektive abych byl přesnější, sám sice podal rezignaci, ale nikoliv dobrovolně. Na tom by nebylo nic divného, ministr vnitra musí mít k policejnímu prezidentovi důvěru a respektovat ho musí i sami policisté. Pokud tomu tak není, musí z kola ven. Jenže tak vyvstala další potřeba, totiž vybrat nového.

10.1.2011 v 7:10 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

Tak nám rok 2011 začal krásným nebeským úkazem. Paráda. Sluníčko se nám částečně schovalo a bylo možné pozorovat téměř 80% zatmění. Škoda jen, že jsem byl co se týče fotodokumentace naprosto nepřipraven a tak fotografie, které Vám ukazuji jsou výsledkem hrubé improvizace.

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Věda

Radek Hampl

Velká koalice nemá logiku!!! A nebo že by přece jen měla?

ODS a ČSSD v Praze uzavřely po komunálních volbách koaliční smlouvu a daly vzniknout tzv. Velké koalici. V pořadí již druhé tohoto druhu, i když ta první byla na úrovni parlamentu ČR. Jsem pravicový volič, volil jsem vždy ODS. Tehdy i nyní. A ačkoliv se mi to moc nelíbilo, v té první Velké koalici jsem viděl přece jen určitou logiku (a o zištnosti nyní nemluvím.) V patové situaci po volbách by žádná z hlavních stran svého času neměla šanci sestavit takovou vládu, buď středopravou, nebo středolevou, případně jen levicovou či pravicovou takovou, aby měla většinu. Bylo to celkem vzato "na pytel", neslané, nemastné a strany se vzájemně kontrolovaly a nedovolily si prosadit v podstatě nic. Ale stát nejel alespoň v rozpočtovém provizoriu a tzv "udržovací práce" běžely normálně. V rámci možností.

17.11.2010 v 20:25 | Karma: 16,20 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Propaganda? Mladým nevadí. Píseň o Kimovi napodobují po celém světě

9. května 2024  12:15

Nahrávání „coverů“ na hudební nástroje a především tanečky. Hodně tanečků. To jsou následky...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Je to v rozporu s Ústavou, vyčítá opozice návrhu na korespondenční volbu

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  11:55

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátili k návrhu pětikoalice na zavedení možnosti korespondenční...

Propalestinští aktivisté slaví. Dublinská škola přerušuje vazby na izraelské firmy

9. května 2024  11:39

Propalestinští studentští demonstranti se rozhodli zrušit svůj protestní tábor na univerzitě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3614x
Především člověk...