Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Schizofrenie státní správy

Ze státní správy odcházím, přesněji, dávám výpověď. Pracoval jsem v ní necelé 3 roky a před tím ještě 7 let jako učitel na střední škole (mimochodem, to by vydalo na samostatný článek). Tam, kde jsem pracoval zmíněné poslední 3 roky, hraje odbornost prim, nebo by alespoň měla. Legitimním požadavkem je vysokoškolské vzdělání v patřičném oboru. On obecně je na úřednické pozice stálý zájem státní správy zaměstnávat vysokoškoláky (alespoň Bc.), mnohdy však naprosto zbytečně, neboť na hodně pozicích VŠ vzdělání není třeba (na rozdíl od kvalitních středoškoláků, ti tam jsou třeba jako sůl).

Jenže tady se právě ona schizofrenie státní správy projevuje snad nejvíce. A to dvojím způsobem.

Způsob první:
Je zde požadavek na vysokoškolské vzdělání (uvažme nyní pozice, kde je skutečně nezbytné), ale zároveň tu panuje nechuť tyto odborníky, kteří státní správu dále posunují dopředu tak, aby poskytovala veřejnosti skutečně kvalitní služby, řádně zaplatit. Předlistopadové pojetí odměňování podle toho, jak hluboký jste vyseděli důlek na své židli (ergo jak dlouho ve státní správě pracujete), tu panuje stále v nezměněné formě a intenzitě. A je jedno, kolik toho umíte, jaké máte vzdělání, co všechno zvládáte a jak kvalitní práci odvádíte.

Podle vašeho vzdělání Vás zařadí do platové třídy, podle hloubky důlku na Vaší židli Vás zařadí do (někdy odpovídajícího) platového stupně a na průsečíku pořadnic v platové tabulce stanoví Váš plat. Na osobní ohodnocení se (alespoň u nás) moc nehraje, resp. pokud máte štěstí, Vaše osobní ohodnocení je 500 - 1000 Kč / měsíc.

V mém případě vedoucího referátu jsem byl v situaci, kdy byl můj plat nižší (svojí výší byl vzhledem k průměru ČR podprůměrný), než plat lidí, kterým jsem šéfoval (jsou v rezortu dlouhá léta), případně nižší, než u lidí, kteří jsou zde zaměstnáni sice dlouho, ale odevzdávají naprosto minimální množství zcela nekvalitní práce (potvrdit 2 geometrické plány za den a nedělat nic jiného, to je výsměch). Zásadní neznalosti a neschopnost samostatné práce některých dalších pracovníků po 25 letech v rezortu mě naprosto šokovaly. A nebylo možné vedení „přinutit“, aby vás zaplatili (o tom, že by ony pracovníky propustili snad ani nemůže být řeč). Stále stejná písnička, nejsou peníze na platy. (Pro přesnost, vedoucí referátu je taková nevděčná pozice, kdy Vám znatelně přibude zodpovědnost za odvedenou práci a řízení lidí, ale personální pravomoci nemáte vůbec žádné a příplatek za vedení mizivý. Bohužel.)

Jenže peníze ve skutečnosti jsou, a není jich málo, jen je třeba skutečně co nejobjektivněji posuzovat kvalitu a množství odvedené práce a odprostit se od oněch předlistopadových návyků v řízení a nekvalitní zaměstnance (a že jich je) prostě vyházet. A nejhorší na tom je, že to platí průřezově v celém rezortu státní správy, že výše zmíněné není jen lokálním folklorem na našem úřadu.

Princip lze vyjádřit takto: Státní správa chce odborníky, ale nechce je zaplatit (vnímání reality je od ní samé naprosto odtržené).

Způsob druhý:
Jak jsem už naznačil, ve státní správě se hraje na vysokoškolské vzdělání. A to i tam, kde je to naprosto zbytečné. Proto je státní správa plná čtyřicetiletých i starších „studentů“, kteří místo aby pracovali, tráví studijní volna a náhradní volna (a že jich není málo) jinak, než prací. (Náhradní volno se musí sice napracovat, ale běžnou praxí je například přijít o víkendu do kanceláře a tam se celý den učit. Vedení je „slepé“, a když se na to upozorní, hledají se všemožné výmluvy, aby se nemuselo jít do sporu s oním zaměstnancem a ten „blbej“ je nakonec ten, kdo na to upozornil, neboť dělá rozbroje v kolektivu. A to nemluvím ani o tom, že někteří zaměstnanci-studenti se zcela bez jakýchkoliv skrupulí učí v běžné pracovní době a na svých pracovních počítačích píší bakalářské a seminární práce během pracovní doby – s tichým souhlasem vedení.) A přesto svoji práci většina z nich stíhá. A přitom po dodělání vysoké školy budou stejně pracovat stále na stejné pozici (maximálně jim zvýší třídu). Na zlepšení kvality jejich práce to bohužel vliv (alespoň dle mých zkušeností) skutečně nemá. A tak je zde otázka, pokud vybírají oni studenti tolik volna a přesto svoji práci stíhají, jsou pro úřad skutečným přínosem? Jsou ve své práci vytížení? Odpověď je nasnadě.

Princip lze vyjádřit takto: Státní správa chce výkonnost, ale vzhledem k tomu, kolik práce zadává a kolik lidí zaměstnává, to vede k pravému opaku a státní správa není schopna/nechce tuto realitu vnímat a změnit.

Závěr:
Lze konstatovat, že pokud chce státní správa v očích veřejnosti stoupnout a poskytovat skutečně kvalitní služby, nemůže dále odměňovat dle délky praxe, ale podle toho, jak kdo pracuje, co umí, jakou odbornost má. Musí prostě zaplatit odborníky, kteří pak nebudou mít potřebu poohlédnout se jinde, kde budou zaplaceni tak, jak si skutečně zaslouží, tj. dle odvedené práce. A naopak, zaměstnance, kteří nepodávají výkony (co do kvality i do kvantity) a jsou zvyklí na svých židlích jen sedět, musí prostě propustit. (Argumenty, že se špatně prokazuje nekvalita a neefektivita práce u státních zaměstnanců, jsou naprosto nesmyslné.) Státní správa by přestala být instituce, kde se „schová“ velké množství flákačů, nekvalitních pracovníků a odbornostních ignorantů.

Jednoznačně vidím, že pokud by se propustilo výběrově (nikoliv plošně) minimálně 20 % státních úředníků, byly by peníze na zaplacení skutečných odborníků a dalších kvalitně pracujících zaměstnanců na běžných referentských pozicích. Cílem je a vždy má být relativně tenká, ale výkonná státní správa a nikoliv ten moloch, který tu máme dnes.

V něm totiž existují na jedné straně extrémně vytížení odborníci, kteří v ní stále zůstávají snad jen kvůli svým ideálům (o které postupně přicházejí) a na straně druhé poměrně velká množina nevytížených a nekvalitních zaměstnanců, kterých by rozhodně nebylo škoda (nechť jdou zkusit štěstí jinde) a kteří svojí prací kazí renomé těch prvních, protože jsou bohužel na veřejnosti více vidět. A opět podotýkám, že ti druzí jsou mnohdy (téměř pravidelně) lépe placeni, než odborníci, kteří ve státní správě tak dlouho prostě nevydrží.

Jsem možná optimista (nebo naivka, jak chcete), ale chovám naději, že jednou změna přijít musí a že jednou tu bude státní správa, která bude představovat skutečně kvalitní službu nám, občanům.  

PS:
A co s těmi vyházenými zaměstnanci státní správy? Podle mého by si značná část z nich konečně uvědomila, že takto je to špatně a něco by se sebou začali dělat (snad). Část by si našla jiné zaměstnání relativně brzy, část později a ti zbylí by zůstali na úřadech práce ještě déle. Pořád je to ale v nákladech levnější, než je platit dále (podpora v nezaměstnanosti, sociální a zdravotní jsou výrazně nižší, než jejich platy). Představují totiž značné čerpání prostředků státní kasy a navíc jejich pracovní výkony jsou kontraproduktivní, neboť chyby, kterých se dopouští, jdou opět na vrub státnímu rozpočtu. Musí se totiž opravit a to bohužel mnohdy nedělají ti, kteří se jich dopustili.

PPS:
Diskutující žádám, aby se drželi v mezích slušného chování, aby se drželi věcnosti a tématu. Tento článek nerozebírá korupci ani byrokracii státní správy, to je jiná otázka (i když s výše zmíněným v důsledku trochu souvisí).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Hampl | středa 4.1.2012 12:40 | karma článku: 22,51 | přečteno: 2297x
  • Další články autora

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

Vážení, 18. 10. 2010 jsem publikoval článek s názvěm "Nevypočitatelné Věci veřejné". Z něj čišela určitá skepse, která na mě po komunálkách padla a tehdy jsem prohlašoval, že si myslím, že nové strany bez politických dinosaurů (a zejména pak VV) jsou pro mne nedůvěryhodné a že není možné předpovědět, jak se vlastně budou v politice chovat. Bohužel, nejen že se splnilo to, čeho jsem se bál, ale navíc to zcela předčilo ty nejčernější scénáře, které mne napadaly.

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Kočkopes aneb, jak (ne)vybrat policejního prezidenta

Takže už několik dní nemáme policejního prezidenta. Po vládní krizi byl ten dosavadní odvolán, respektive abych byl přesnější, sám sice podal rezignaci, ale nikoliv dobrovolně. Na tom by nebylo nic divného, ministr vnitra musí mít k policejnímu prezidentovi důvěru a respektovat ho musí i sami policisté. Pokud tomu tak není, musí z kola ven. Jenže tak vyvstala další potřeba, totiž vybrat nového.

10.1.2011 v 7:10 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

Tak nám rok 2011 začal krásným nebeským úkazem. Paráda. Sluníčko se nám částečně schovalo a bylo možné pozorovat téměř 80% zatmění. Škoda jen, že jsem byl co se týče fotodokumentace naprosto nepřipraven a tak fotografie, které Vám ukazuji jsou výsledkem hrubé improvizace.

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Věda

Radek Hampl

Velká koalice nemá logiku!!! A nebo že by přece jen měla?

ODS a ČSSD v Praze uzavřely po komunálních volbách koaliční smlouvu a daly vzniknout tzv. Velké koalici. V pořadí již druhé tohoto druhu, i když ta první byla na úrovni parlamentu ČR. Jsem pravicový volič, volil jsem vždy ODS. Tehdy i nyní. A ačkoliv se mi to moc nelíbilo, v té první Velké koalici jsem viděl přece jen určitou logiku (a o zištnosti nyní nemluvím.) V patové situaci po volbách by žádná z hlavních stran svého času neměla šanci sestavit takovou vládu, buď středopravou, nebo středolevou, případně jen levicovou či pravicovou takovou, aby měla většinu. Bylo to celkem vzato "na pytel", neslané, nemastné a strany se vzájemně kontrolovaly a nedovolily si prosadit v podstatě nic. Ale stát nejel alespoň v rozpočtovém provizoriu a tzv "udržovací práce" běžely normálně. V rámci možností.

17.11.2010 v 20:25 | Karma: 16,20 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika

Radek Hampl

Vítkov... A co dál?

Hlavní aktéři vítkovských událostí byli odsouzeni na 22 let resp. 20 let do vězení. Podle mého mohli (a měli) dostat klidně i více, následky jejich konání by tomu odpovídaly. Zároveň nesouhlasím s panem presidentem Klausem, že se jednalo o exemplární potrestání. Nejednalo, ani v nejmenším (a i kdyby, proč ne?) JENŽE... Tito čtyři viníci byli sice potrestáni, ale vůbec nic to neřeší na celkové, skutečně neúnosné, situaci v tomto státě. Otázka tedy zní, je to chyba většinové společnosti, která je náchylná k netoleranci, negativnímu rasismu a xenofóbii (i když v tomto případě se o nic neznámého nejedná), nebo je "jádro pudla" přece jen trochu jinde?

22.10.2010 v 15:50 | Karma: 21,37 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

VIDEO: U Dakaru sjelo letadlo z ranveje, při nehodě se zranilo 11 lidí

9. května 2024  13:49

Na hlavním senegalském letišti poblíž hlavního města Dakaru v noci na čtvrtek sjelo z ranveje...

Exvelitel Zalužnyj skončil v ukrajinské armádě. Bude velvyslancem v Londýně

9. května 2024  13:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil z vojenské služby bývalého hlavního velitele...

Kauza politika v mikině s proruskými symboly nejspíš skončí jako přestupek

9. května 2024  13:39

Kriminalisté ukončili prověřování případu bývalého politika Pavla Křivky, který začátkem dubna...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3614x
Především člověk...