Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Marilyn Manson, Rob Zombie a zvrácenost pop kultury

„Dostal jsem v práci lístky na Marilyna Mansona a Roba Zombie,“ hlásí přítel po příchodu z práce, „Půjdeš se mnou?“ Dobře ví, že prakticky veškerá hudba s přívlastkem hard nebo heavy jde tak nějak mimo mě. Mansona znám,  to je ten týpek, co vypadá jako mrtvola a jmenuje se po masovém vrahovi. O Zombiem jsem nikdy neslyšela, ale to jméno ve mně, když nic jiného, vyvolává očekávání. „Nevěděl jsem, že Zombie ještě vystupuje. Myslel jsem, že teď už jenom natáčí horory,“ přítel mě zasvěcuje do podrobností. 

Ať už je to kdokoliv, vše nasvědčuje tomu, že se může jednat o skutečně mimořádný zážitek. Lístky jsou navíc do firemního sky boxu, tak proč vlastně ne. Budeme sedět hezky v klidu a pohodlí, žádná tlačenice, žádné šlapání na nohy. Třeba tomu ještě přijdu na chuť.

Jsme v boxu první, jeviště je zakryté oponou a nad podiem visí kříž. Sedíme na straně, a tak i přes oponu můžeme sledovat pobíhání bedňáků. Plocha pod scénou je plná a dav se chová ukázněně. Trochu mě bolí hlava. Asi za deset minut jeviště zahalí kouř, opona spadne a z obřích reproduktorů vyrazí vlna hluku. Je to trochu moc nahlas, říkám si. Nebo je to snad tím, že sedíme moc blízko? Excentrická figurka v kostýmu, co z dálky tak trochu připomíná Michaela Jacksona, pobíhá sem a tam a při tom zvrací do mikrofonu. „Nepřijde ti, že má trochu panděro?“ neodpustím si sdělit svůj poznatek. „Co chceš, je mu přes čtyřicet,“ dostane se mi shovívavé odpovědi.

Možná, kdyby to trochu ztlumili, dala by se rozpoznat melodie nebo myšlenka. Místo toho se mi všechno slévá do jednolitého kraválu, který hraničí s bolestivostí. Proboha snad to přežiju. V půlce vystoupení naruší jednolitost hluku povědomý motiv. To znám! Sweet Dreams od Annie Lenox, to je asi to jediné co jsem od Mansona kdy dřív slyšela. Po pár taktech se ale vše  znovu slije do jednolité zvukové stěny.

Manson má hrát asi hodinu. Svoje vystoupení zakončí etudou na téma Adolf Hitler. Zpívá (rozuměj vydává skřek) na malé tribuně uprostřed jeviště a zuřivě přitom gestikuluje. Přes ten kravál nerozumím z textů ani slovo a tak nedokážu posoudit, jestli má aspoň co říct. Pauza na přestavbu pódia přichází jako smilování. Mám pocit, že na ucho blíž k pódiu skoro neslyším.

Jeviště opět zakryje opona. Tentokrát je na ní snímek z filmu King Kong. Z boku vidíme, jak bedňáci staví na jeviště dekorace – tři kostlivce a asi dva a půl metru vysokou ocelovou figurínu.  Vzpomenu si na dřívější informaci, že Zombie je režisérem hororových filmů. Po dalších asi dvaceti minutách se za oponou objeví dva kytaristi oblečení v kabátech z britské vlajky. Znovu se spustí kravál, kouř a světelné efekty.

Přemýšlím, který z nich je Rob Zombie. Vzápětí se mi dostane odpovědi na mou otázku: Ani jeden, hlavní hvězda večera totiž přichází teprve teď. A je to zajímavá hvězda. Spíš antihvězda. Vypadá jako hipík. Akorát že má obličej natřený modrou barvou. Prostě zombie hipík. Parodie pop-kultury dovedená k dokonalosti. Divná hudba, divná jevištní dekorace, divná hvězda.

Na projekčních stěnách mezitím běží záběry ze starých černobílých hororů, které později vystřídají fotografie rodiny Charlese Mansona a jejich obětí (proboha, co na tom psychopatovi ty "hvězdy" mají?). Nutno uznat, že show Roba Zombie má vcelku originální jevištní pojetí a tak na pódiu chvilku tancuje Frankenstein v nadživotní velikosti nebo jakási ocelová godzila.

Pozoruji bouřící dav, který vrchem posílá směrem k pódiu několik fanoušků, kteří v okamžiku, kdy přepadnou přes hranu davu směrem k sekuriťákům, jsou nemilosrně odvedeni pryč, nejspíš zpátky do davu. Zombie mezi tím seskakuje z pódia a zpívá přímo k extatické mase. Jak se les rukou nahrne směrem k němu, vypadá zdálky trochu jako kázající Ježíš. Začínám přemýšlet o zvrácenosti pop-kultury a ptám se, jestli se tím bizarním cirkusem Zombie snaží upozornit na totéž.

Celá pop-kultura totiž není nic jiného než pouhá manipulace s psychologií masy, která díky systematické snaze médií a marketingových guruů slepě a nekriticky přijme fakt, že jedinec X  je hoden obdivu a uctívání. Náslědně pak masa neváhá utrácet peníze, které jedinci X umožní život v luxusu, který se obecně vzato zdaleka nerovná jeho přínosu pro společnost. To, co masa za svou oddanost dostane je několik hodin kraválu na hranici přežitelnosti („Ty jedna hloupá maso“ myslí nejspíš vduchu Rob Zombie). Obelhaná masa ale už dávno ztratila kritické uvažování a je výsostně spokojená. „Byl jsi včera na Zombiem?“ řeknou jsi nejspíš dva fanoušci druhý den na Facebooku, „To byl mazec, co?“

Po třiceti minutách mě filosofování nad popkulturou omrzí a přestane mě bavit i záplava bláznivin na jevišti. Když přítel navrhne, abychom odešli dřív, docela to uvítám. Hlava už mě nebolí, můj mozek je teď ve stavu totální otupělosti.

Druhý den si na Youtube najdu pár kousků od obou hvězd a zřejmě se Mansonovi musím omluvit. Jeho hudba se dá poslouchat. Jen mě překvapuje, že londýnská O2 aréna nemá na lepšího zvukaře. 

Autor: Tereza Pultarova | středa 28.11.2012 11:20 | karma článku: 9,49 | přečteno: 1425x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

4.1.2013 v 20:56 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

29.12.2012 v 9:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.