Na druhém konci světa

Žiji v jižní Americe již více než dvacet měsíců. Za těch 680 dnů, co zde vnímám svět odlišný od Střední Evropy, jsem se prostřednictvím nejrůznějších situací naučil vnímat určité věci, které mě dříve v Evropě unikaly.

Obraz první:
Vděk (Cuenca, Ekvádor)
Stařenka se sotva drží na nohou. Její tělo evidentně sužované podvýživou se opírá o masívní dřevěný klacek. V brzkém ránu se indiánka plouží městem, když tu na rohu ulic Juan Caramillo a Tarquí spatří Boží muka. Ruce hubené jako pastelky odkládají hůl, jež kdysi byla statnou větví úrodné jabloně. Balancujíce s rovnováhou bytost pokleká před ukřižovaným Kristem. Pravá ruka se s důstojností až nadpozemskou dotýká postupně čela, ramen, solaru, načež pokračuje ke rtům pro polibek. Pokřižování se typické pro Latinskou Ameriku. Stařenčiny rty ševelí souvislou děkovnou modlitbu za vše dobré co ji každičký den potká. Výjev jako z obrazu El Greca mne již nikdy od té doby nesejde z mysli a vždy ve mne bude blikat coby výstražná kontrolka.
 

Obraz druhý:
Bláznův smích (Medelín, Kolumbie)
Stojím na rozlehlé křižovatce a chystám se vkročit na zelenou, když slyším za mými zády smích tak euforický, až se instinktivně stáhnu o krok zpátky ke vstupu do stanice metra Poblado. Motorka mne míjí o pouhé centimetry. Strašidelně se chechtající řidič je evidentně nastřelený kokainem a v doslova sebevražedné euforii doslova letí jako neřízené torpédo po nebezpečné a dravé výpadovce "Avenida Industrial". Ještě v dáli jej vidím jak v obrovském hazardu doráží na kamiony a objíždí je v rychlosti tornáda s milimetrovou přesností. 
Jen kousek od křižovatky střídá pach benzinu "olor" ne nepodobný odéru ucpaného sifonu obstarožní pračky. To městská stoka dává o sobě drsně vědět. V mohutném vybetonovaném korytu slyším řehot. Smích se láme o chrlení proudu tekutiny špinavější než-li obsah septiku. Pátrám očima po zdroji smíchu a nalézám jej v samotném korytu řeky. To místní tulák poslouchá vesele mluvené slovo z rádia zatímco si nahý pere v Medelínské stoce kalhoty a košili. Jen kilometr vzdušnou čarou ve čtvrti Poblado bydlí ti nejbohatší lidé z celé Kolumbie. Muž se směje, užívá si humoru z rádia i hřejivého slunce a pere prádlo s vášní a gustem guatemalských indiánek od jezera Atitlán. Dlouho jsem ten zdánlivě sebezničující smích nemohl pochopit. Až onehdy, když mne v kolumbijských horách do tváře uštkl škorpion, jsem tomu druhu smíchu porozuměl. Je to způsob jak si zachovat nervy a paradoxně i důstojnost. Těch třináct hodin kruté bolesti z jedu škorpiona, jsem tehdy ne pro sténal, ale prosmál, připomínajíce figurku z Breughelových obrazů.
 

Obraz třetí: 
Srdcem do magična (Tablon, Kolumbijsko-Ekvadorská hranice) 
Uprostřed jako troud suchých hor lze kousek od města Pasto najít osadu Tablon, jejíž jedinou "atrakcí" je místní skromný hostinec poskytující oddych projíždějícím řidičům. Majitelem je jednooký stařík, který skládá po večerech žalmy. Zve mne do venkovní kuchyně za hospůdkou. Uprostřed velkého chaosu, škaredého harampádí a v zajetí skalisek se prochází s královskou důstojností

Páv a jeho majitel. Zapadlá víska Tablon u Kolumbijsko-Ekvádorské hranice.

 páv. Prohlíží si mne a starce s jedním okem. Ve středu samotného zmaru se chová jako král. Jsem ohromen a připadám si jako v obraze Salvadora Dalího. Nic tak roztomile absurdního můj zrak ještě nespatřil. "Koupil jsem jej před osmi roky od jednoho bláznivého amerického milionáře co prodělal mozkovou mrtvici nedaleko odtud na své haciendě a už se o něj nemohl postarat. Od té doby milionářský páv rozveseluje mé bytí." Stařec a jeho společník tak tráví magický život v podmínkách, kde by z nás málokdo přežil pouhý týden. Miluji Jižní Ameriku a její obrazy, neb mne učí pokoře a nadhledu. 

Autor: Matěj Ptaszek | čtvrtek 3.11.2016 14:07 | karma článku: 17,52 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Matěj Ptaszek

Silvestr na rovníku

Náhodný pozorovatel, jenž vůbec poprvé spatří zvyky a obyčeje Silvestrovského veselí v Jihoamerickém Ekvádoru, bude sice silně, ale vesele šokován.

1.1.2017 v 14:00 | Karma: 12,97 | Přečteno: 470x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Smrt Pabla Escobara. Událost která navždy změnila Kolumbii

Před třiadvaceti lety speciální policejní komando zastřelilo v Medelínu Pabla Escobara. Od toho dne začalo město povstávat z popela. Ze dne na den začal klesat počet vražd a konečně se mohla rozjet stavba plánovaného metra...

3.12.2016 v 9:30 | Karma: 22,25 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Nasedej bratře! Svezu tě! Aneb stopování na rovníku

Ekvádorští řidiči jsou veselé neřízené střely. Vtáhnou vás vesele do kabiny nákladního veterána, který se taktak drží na nohou, pardon, na kolech, a už vás "drtí" svou veselou povahou.

21.11.2016 v 15:34 | Karma: 16,09 | Přečteno: 426x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Tuyo nombre párce, aneb jak to funguje na Imigračním úřadě v zemi magického realismu

Kolumbie je zemí smíchu a humoru. Na ulici nepotkáte snad jediného zamračeného člověka. Dokonce ani na úřadě.

16.11.2016 v 14:17 | Karma: 18,45 | Přečteno: 591x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Den amerických prezidentských voleb na rovníku, aneb domácí zabíjačka na Ekvádorský způsob

Zatímco celý svět s napětím sledoval jak dopadnou prezidentské volby v USA, tak ekvádorští farmáři nečuměli na obrazovky počítačů či televizí a chopili se jedné z nejklasičtějších tradic.

11.11.2016 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 470x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 532x
Matěj Ptaszek ( narozen roku 1979 v Ostravě) je český bluesový zpěvák a profesionální hráč na foukací diatonické harmoniky (ocenění Hohner Newcomer 2009, Kapely: Hudba řeky Mississippi aneb Luboš Benˇa a Matěj Ptaszek 2006-2011 a Dobré ráno blues band 2011-2014), vystudovaný fotograf a spisovatel žijící od ledna 2015 v Jižní Americe (Střídavě Ekvádor a Kolumbie).

Za podíl na hudbě ke snímku Občanský průkaz byl nominován na Cenu české filmové kritiky. V celosvětové anketě prestižního Polského časopisu Twoj Blues se umístil roku 2012 na patnácté příčce nejlepších bluesových harmonikářů světa. Natočil pět oficiálních CD a napsal dvě knihy: populární učebnici na bluesovou foukací harmoniku i oblíbený atypický cestopis „Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi“ o životě v Jižní Americe. Nyní pracuje na další knize o Jihoamerickém kontinentu. Jeho současným vydavatelem je nakladatelství Galén. Matěj Ptaszek hovoří španělsky.

Seznam rubrik