Smrt Pabla Escobara. Událost která navždy změnila Kolumbii

Před třiadvaceti lety speciální policejní komando zastřelilo v Medelínu Pabla Escobara. Od toho dne začalo město povstávat z popela. Ze dne na den začal klesat počet vražd a konečně se mohla rozjet stavba plánovaného metra...
Pohled na Medelín. Uprostřed snímku se nachází městská část Los Olivos v níž byl zabit obávaný narkoterorista Pablo Escobar.

V odpoledních hodinách druhého prosincového dne roku 1993 vtrhlo do jednoho bytu ve čtvrti Los Olivos zvláštní policejní komando vyzbrojené puškami AR-15. Po krátkém pronásledování byl zastřelen na doškové střeše Pablo Escobar. Narkoterorista, který má přímou odpovědnost za smrt čtyř tisíců lidí, zemřel bosý pouhý den po svých 44. narozeninách po ráně  z pistole Sig Sauer, kterou mu ze tří metrů "posadil" rovnou za ucho policejní důstojník. Rodák z nedalekého městečka Rionegro proměnil nedaleký Medelín v osmdesátých letech v peklo na zemi. Každodenní obrovské množství násilných úmrtí učinilo z druhého největšího města Kolumbie nejvražednější místo světa. Jediným "konkurentem" byl v té době pouze Bejrút zmítaný krutou občanskou válkou. Dodnes "Medellínenses" mluví o Escobarovi šeptem. Jeho bývalí zabijáci dodnes v Medelínu žijí. Tedy ti, co přežili neúprosný policejní hon na jejich šéfa v letech 1992-1993. Blízko čtvrti Valdes si koupili doslova celou ulici. Je to také jediné místo, kde se můžete klidně procházet i o půl třetí ráno a nic se vám zde nestane. Žádné obavy z přepadení, kterých je jinak v Medelínu dost nejsou na místě. Ten, kdo by si to lajznul by brzy skončil v jedné z garáží a jeho umírání by bylo nehezké. Desítky příbuzných a bývalých "spolupracovníků" Pabla Escobara jsou dodnes hrůzným mementem děsivé doby, kterou dokázal rozpoutat jediný člověk. Je příznačné, že dle výpovědí pamětníků se kterými jsem měl možnost mluvit, se bezpečnostní situace uklidnila ze dne na den. Zkrátka, ještě prvého prosince roku 1993 si nikdo nebyl jistý svým životem a třetího prosince už to nebyla naštěstí pravda. Město konečně začalo pracovat na stavbě dlouho plánované nadzemky. Ta se otevřela o tři roky později. Medelín se z pekla na zemi stal během několika málo let nejprogesivnějším městem v zemi magického realismu. Kdysi děsivé statistiky zločinnosti se ustálily na stavu, který je příznačný pro všechna velkoměsta Jihoamerického kontinentu. Pět vražd denně na čtyř milionové město je vcelku uspokojivé, i když by bylo samozřejmě lepší kdyby se nepřepadávalo a nevraždilo vůbec. Ale i tak je to pokles o neuvěřitelných více než tisíc procent.  V dobách největšího narkoteroru umíralo jenom v Medelínu (do toho se nezapočítává Escobarovo rodiště Rionegro, či okolní drsná města jako Barbosa, nebo San Vicente) až šedesát lidí denně. Dnes si můžete v klidu zajít do hospůdky, aniž byste riskovali zásah "sicarios"- nájemných vrahů, kteří klidně  neváhali vystřílet celé osazenstvo restaurace, když to pro ně bylo nutné a měli sebou dostatek střeliva.

Velmi dobrý kamarád, rodilý paisa (obyvatel departementu - kraje Antioquia),  univerzitní historik a čerstvý šedesátník Fernando C., mi vyprávěl jak osmdesátém čtvrtém roce v oblíbené čtvrti Poblado, v jedné útulné hospůdce, popíjel pivko. Sotva si zády ke dveřím usrkl na barové stoličce pěny, rozrazily se dveře, ozvalo se obligátní: "gonorea!" ("do prd...!") a spustila se palba. Komando zabijáků právě likvidovalo jednu dívku, která měla tu smůlu, že si otevřela pusu na špacír a nebo se sama stala svědkem nekalých praktik Pabla Escobary. "Střelba trvala dlouhé tři minuty. Nad mou hlavou explodovaly láhve  Brandy a  Whisky. Celou dobu jsem se díval upřeně do své sklenice piva a drtil jsem ji prsty. Neodvažoval jsem se otočit a podívat se na vrahy, protože by mě okamžitě zabili, coby svědka. Tak vůči mně neměli nic a nemuseli ukončit můj život. Amígo, když ta střelba utichla a zabijáci vypadli, tak jsem byl po kotnících v chlastu, který vytekl z rozstříleného baru a v krvi oběti." Kamarád se dodnes třese po celém těle, když mi v jednom Medelínském bytě vypráví svou zkušenost z Escobarovy epochy. "To děvče vedle mne bylo jako řešeto. Ještě pár minut před tím se mnou koketovalo a nyní jsem ji nemohl poznat." Fernando se napije piva a pokračuje: "Můj o pět let mladší  bratr jednoho dne roku 1986 ve čtvrti Manrique popíjel se svými spolužáky ze střední školy pivo. Protože byl z nich nejmladší, musel pravidelně chodit pro lahváče do jednoho krámku, který byl vzdálený tři minuty svižné chůze. Když se vrátil z nákupu, tak nalezl všechny své kamarády postřílené. Měl ohromnou kliku, že byl z nich nejmladší, jinak by ho též někdo zabil. Nikdo ten hrůzný masakr dodnes nevyšetřil. Vrahy se nikdy nepodařilo dopadnout. Byla to jedna z nespočetných hrůz, které toto město zažívalo od počátku 80. let do první poloviny let devadesátých." 

Dnes je Medelín nejvíce bezpečným městem v Kolumbii. Čtvrti jako Poblado, či Lauereles vás uchvátí svými kulečníkovými hernami, bary, rockovými kluby. Srdečnost, veselí a tolerance jsou symboly dnešního Medelínu. Jednoho dne jsem v samotném srdci města, v "Parque Berrío" zápasil s urvanou tkaničkou pravé polobotky. Najednou se z ničeho nic vynořil z podvečerního šera statný bouchač a štrádoval si to rovnou ke mně. Už jsem si hledal ústupovou cestu a měl obavu z přepadení, když tu se na mne tlouštík vesele usmál, vyjela mu ruka z kapsy a řekl: "Tady máš nové tkaničky "parséro" (kamaráde). Přeju ti hezký den", načež obchodník s obuví odmítl mnou nabízené peníze a ještě dlouhé minuty se smál. To je dnešní Medelín. Město smíchu, veselí a laskavého humoru. Vím, že by se smrt člověka slavit neměla, ale v případě Pabla Escobara to neplatí. Jeho smrt přinesla Medelínu prosperitu, mír a radost ze života.

Autor článku strávil v Kolumbijském departementu Antioquia, v rodišti Pabla Escobara, jedenáct měsíců.

 

Autor: Matěj Ptaszek | sobota 3.12.2016 9:30 | karma článku: 22,25 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Matěj Ptaszek

Silvestr na rovníku

Náhodný pozorovatel, jenž vůbec poprvé spatří zvyky a obyčeje Silvestrovského veselí v Jihoamerickém Ekvádoru, bude sice silně, ale vesele šokován.

1.1.2017 v 14:00 | Karma: 12,97 | Přečteno: 470x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Nasedej bratře! Svezu tě! Aneb stopování na rovníku

Ekvádorští řidiči jsou veselé neřízené střely. Vtáhnou vás vesele do kabiny nákladního veterána, který se taktak drží na nohou, pardon, na kolech, a už vás "drtí" svou veselou povahou.

21.11.2016 v 15:34 | Karma: 16,09 | Přečteno: 426x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Tuyo nombre párce, aneb jak to funguje na Imigračním úřadě v zemi magického realismu

Kolumbie je zemí smíchu a humoru. Na ulici nepotkáte snad jediného zamračeného člověka. Dokonce ani na úřadě.

16.11.2016 v 14:17 | Karma: 18,45 | Přečteno: 591x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Den amerických prezidentských voleb na rovníku, aneb domácí zabíjačka na Ekvádorský způsob

Zatímco celý svět s napětím sledoval jak dopadnou prezidentské volby v USA, tak ekvádorští farmáři nečuměli na obrazovky počítačů či televizí a chopili se jedné z nejklasičtějších tradic.

11.11.2016 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 470x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

A když bylo před kostelem... Aneb loučení se s nebožtíkem v Kolumbii

Zatímco v Čechách je velmi časté být pohřben- zpopelněn bez obřadu či jen v úzkém kruhu rodiny, tak v Kolumbii je rozloučení se zesnulým důstojnou povinností nejen příbuzných, ale celé vesnice či městské čtvrti v níž nebožtík žil.

4.11.2016 v 14:04 | Karma: 17,11 | Přečteno: 416x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 532x
Matěj Ptaszek ( narozen roku 1979 v Ostravě) je český bluesový zpěvák a profesionální hráč na foukací diatonické harmoniky (ocenění Hohner Newcomer 2009, Kapely: Hudba řeky Mississippi aneb Luboš Benˇa a Matěj Ptaszek 2006-2011 a Dobré ráno blues band 2011-2014), vystudovaný fotograf a spisovatel žijící od ledna 2015 v Jižní Americe (Střídavě Ekvádor a Kolumbie).

Za podíl na hudbě ke snímku Občanský průkaz byl nominován na Cenu české filmové kritiky. V celosvětové anketě prestižního Polského časopisu Twoj Blues se umístil roku 2012 na patnácté příčce nejlepších bluesových harmonikářů světa. Natočil pět oficiálních CD a napsal dvě knihy: populární učebnici na bluesovou foukací harmoniku i oblíbený atypický cestopis „Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi“ o životě v Jižní Americe. Nyní pracuje na další knize o Jihoamerickém kontinentu. Jeho současným vydavatelem je nakladatelství Galén. Matěj Ptaszek hovoří španělsky.

Seznam rubrik