Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevím, asi přestanu chodit na pizzu

Pokud mě čtete déle, už jste zjistili, že jídlo mám opravdu rád, však na to také vypadám. Přiznám se ale hned bez mučení, že s jídlem to mám úplně jinak než s dětmi; výroba mě baví podstatně méně než to, co jí následuje. Stánky s pizzou, které před pár lety začaly po Praze růst jako houby po dešti, mi proto přišly (jako tehdy čerstvě svobodnému mládenci) docela vhod, ať už coby slaná tečka za vydařeným večerem, nebo improvizovaná večeře.

Kdybych mohl soudit, nejlepší je ta z Kačerova, tam byl snad i vůbec první stánek. Propečená právě akorát, vždycky prohřátá, kůrka křupavá, pokud jste nepřišli vyloženě za pět minut dvanáct (a i to se mi párkrát stalo) tak byl docela pestrý i výběr. Že nemá s italskou pizzou nic společného? Aťsi, klidně bych tomu i věřil – stejně jako věřím i tomu, že v Itálii na nádraží mohou mít daleko čistší sociální zařízení. Jenom bych to tam nejspíš z Kačerova nestihl.

Stánky na Smíchově jsem také uvítal, i když se mi zdálo, že tady je pizza o něco sušší. Holt franšíza, no. Jednou jsem zavítal i ke konkurenci... A víte vy co, já se na ty nevyjádřené podměty vykašlu. Pizza mi chutnala od Pizza Company 1, konkurence je pochopitelně ten poslední dobou diskutovaný stánek KM. Kdybych psal recenzi restaurace, také napíšu jméno a polohu, nevidím důvod, proč bych se měl žinýrovat u franšíz.

Logo zvolili poměrně (ne)šťastně, dokud jsem pizzu neochutnal, netušil jsem, že nejsem u PC1. Uznávám, je laděné do mírně odlišných barev, ale jinak je takřka identické. U pizzy od PC1 jsem nikdy neměl potřebu dochucovat poskytnutým kečupem, tady jsem se ovšem po prvním kousnutí vrátil a „vylepšil“ pochutinu půltunou chilli omáčky. To trochu pomohlo. Celkově tedy žádná sláva, osminka pizzy byla nějakým zázračným způsobem navrchu mastná a vespod okoralá, a studená jak pusa od Eskymáka. Proslulý desátník Nóblhóch jednou prohlásil, že jakmile pizza vystydne, vrstva sýra připomíná konzistencí i chutí kůži z mrtvoly, a přiznám se, že na lepší přirovnání bych sám nepřišel.

Tak jsem tam byl poprvé a naposledy, co se dá dělat, šanci na první dojem máte jenom jednu. Tohle bylo tak před třemi týdny. Přiznám se, že jsem poněkud pomalejší a smysl bílé karosy, zaparkované před stánkem, mi celé měsíce jaksi unikal. Asi to opravdu chtělo nějak důrazněji nakopnout, což se tedy tento týden sakra dobře podařilo.

Pět minut gůglení mi pomohlo dojít k pár závěrům. Zaprvé, pravděpodobně to není dehonestující kampaň proti PC1. Nejspíš v tom mají prsty opravdu oni, krátký anonymní (ale pozoruhodně zasvěcený) deníček na jedné webovce by tomu napovídal. Zadruhé, hned tak to asi nepřestane, chvíli se máme čím bavit. Zatřetí...

Zatřetí dodávám za sebe: kde to, kruci, jsme? V Palermu, v Tijuaně, v Johannesburgu? Na co si to tady snažíme hrát, na velké mafiány? Pánové, kolik vám proboha je, tohle se dá čekat od puberťáků z Jižáku, kteří čmářou po zdech tagy a rýmují o tom, jak jsou strašně gangsta a kolik puberťaček skolili a kolik gramů Vitacitu prodali. Místo mládežnických gangů máme pár rozmazlených klacků v hadrech za průměrný měsíční plat. Místo tagů, které posílají od jedněch Afroameričanů vzkaz jiným Afroameričanům, aby se koukali ztratit, jinak bude zle, tady máme malůvky s vypovídací hodnotou ve stylu „Byl jsem tady, Franta“. A místo drogových kartelů, které velmi vynalézavě zkoumají různé možnosti použití mačet na lidskou anatomii – tady máme dva prodejce pizzy, prorezlý autobus a hadrového oběšence.

Rozhořčení chápu, pohnutkám rozumím a vím, že právní cestou by se tohle řešilo jen obtížně. Upřímně řečeno, asi bych na místě PC1 nechal rozhodnout neviditelnou ruku trhu, jejich produkt i služby jsou na úplně jiné úrovni (i když by to nejspíš nějakou dobu zabralo). Nu, abych to tak shrnul. Přes telefon nic nekupuji, protože s tímto prodejním modelem bytostně nesouhlasím a nechci podporovat jeho úspěch a rozvoj. Stejně tak si na ulici nezřizuji pojištění nebo neodpovídám do anket, stejně tak nepřispívám do pouličních sbírek (pokud něco posílám, pak z vlastního popudu přes DMS nebo z účtu).

Podobné prostředky konkurenčního boje jsou v naší zemi zbrusu nové, posunují ji směrem k latinské Americe a já se za sebe se rozhoduji, že je tady vidět nechci. Proto PC1 počínaje dneškem přichází o věrného zákazníka, který se k nim jeden čas vracel dvakrát, třikrát týdně. Škoda, chutnalo mi u vás. Nu nic, jarní závitky z čínských bufetů to jistí.

Autor: Aleš Procházka | středa 13.11.2013 18:55 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1436x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik