Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Sapa (projednou) nevyhořela

O politice se mi opravdu dlouho psát nechtělo, ale pravdou je, že tenhle blog jsem měl na harddisku už delší dobu a teď je bohužel znovu aktuální. Výjimku jsem udělal hlavně proto, že zatímco já se o politiku moc nestarám, tenkrát mi politika sama připochodovala přímo pod okna.

 

Pokud bydlíte poblíž Sapy, víte, že čas od času vyhoří. Je to taková univerzální pravda; Slunce zapadá na západě, voda je mokrá, Sapa čas od času hoří. Poslední velký požár pamatuji nějaké čtyři roky zpátky, měl jsem zrovna volno a probudily mě sirény požárníků. Zapnul jsem televizi a zjistil jsem, že by se nemělo vycházet ven, tak jsem zůstal doma a od okna počítal hasičské vozy místo oveček. Zabral jsem někdy u devatenáctého. Od té doby už žádné požáry nepamatuji, alespoň ne takového rozsahu.

 

Nu, rok se s rokem sešel, přišly parlamentní volby a kampaně. Dělnická strana byla tehdy čerstvě předvolebně zakázaná a DSSS právě založená. Někdy v průběhu léta jsem se dozvěděl od svých známých, že se bude pořádat předvolební mítink a demonstrace (věděli to dříve, než noviny). A to prosím nějakých padesát metrů od mých dveří. Šťastně zvolené to místo nebylo. Uznávám, u nás je poměrně obtížné najít větší volný plácek, navíc blízko Sapy, ale vedle dětského hřiště a školky (naštěstí na léto zavřené) se to snad konat nemuselo. Jakmile jsem uslyšel hřímat megafon, rozhodl jsem se také podívat a poslechnout si, co se od pana Vandase dozvím.

 

Celková účast nebyla nic moc. Nějakých dvacet straníků, šedesát policistů (tenkrát ještě v normálních uniformách, darthvejdři nastoupili až o nějaké dva roky později na jiných akcích) a pět šest mamin s kočárky (právě z toho hřiště). Původně snad byl v plánu i nějaký pochod, ale z toho sešlo. Docela by mě zajímalo, jak by proběhl; na rozdíl od sídliště nebo čtvrti je Sapa soukromý pozemek. Navíc soukromý pozemek, na kterém pracuje několik tisíc lidí. Z nichž by se někteří asi nestavěli nejpřívětivěji k ohrožování jejich majetku a rodiny. To, pravda, demonstranty nemuselo zajímat, Sapa na celý den zavřela. Jestli Vietnamci něco nemají rádi, pak je to pozornost, čím méně si jich Češi všímají, tím lépe.

 

V těchto dnech musí být pan Vandas v sedmém nebi. Konečně má podporu širší veřejnosti, konečně se pořádají masové, organizované akce, konečně jsou lidé naštvaní. Já jsem ho slyšel mluvit naživo. Vyprávěl nám o tom, jak se tady máme špatně, jak nás tady přepadávají na denní bázi vietnamské gangy, jak prodávají našim dětem drogy a jak, „pokud se s tím něco neudělá“, bude jednou vypadat tak jako náš domov i celý zbytek naší země. O moc víc jsem toho nezaslechl, okolo se potloukali také fotografové pro různá média a došlo mi, že má záliba v pohorkách, maskáčích a slušivém sestřihu mašinkou trojkou by se dala pochopit ledasjak.

 

Takže, proč jsme nepovstali jako jeden muž, nepobrali vidle a pochodně, nepřidali se k němu a nešli Sapu rovnou vypálit do základů? Mohlo by to být třeba proto, že ač tu bydlím skoro půl života, ještě mě žádný vietnamský gang nepřepadl (a ani jsem žádný nepotkal), nikdo mi nezkoušel prodat drogy, nikdo mi nevykradl byt ani sklep. Také o nikom s podobnými zkušenostmi nevím – pokud mě čte někdo ze sousedství a vidí to jinak, v diskuzi jiné názory a zážitky přivítám. Znovu musím opakovat, že jsem zaujatý, ať už se o objektivitu snažím sebevíc. Poprvé, kdy jsem se cítil u sebe doma ohrožený, bylo právě v den té demonstrace, kdy jsem musel W. na cestě z práce vyzvedávat ze zastávky autobusu. Je docela zajímavé stát se na jeden den ve vlastním domově menšinou a koukat na všechny strany, odkud přijde první rána. Ne, že bych něco podobného nečekal už dlouho.

 

Poslední mítinky DSSS jsem neviděl, ale řekl bych, že tři roky starý projev stačilo proškrtat a nahradit jednu menšinu jinou. Přesto musel být pan Vandas až donedávna docela zklamaný, koneckonců až do minulého měsíce byly i demonstrace proti Romům spíše úsměvné - pokud si pamatuji správně, ta nejdivočejší vyvrcholila tím, že se někomu zbořil plot. Varuji vás podobně jako mistr Yoda – Temná strana Síly nabízí jednoduché řešení a nemá na prodej nic než nenávist. Co z nich zbyde, když bude po jejich, prosadí si svou, „něco“ s tím udělají a už nebude koho nenávidět? Víte o nějakém jiném bodu jejich agendy? Ti lidé to s vámi nemyslí dobře. Nežijí u vás, nejsou vaši přátelé, neví, jak se vám žije. Jde jim jen o publicitu. U nás padla kosa na kámen. U nás nenávisti nebylo dost. To je důsledek. Co může být příčinou, to nechám na vašem zvážení.

 

Tu tísnivou atmosféru si pamatuji poměrně dobře. Nenechte si ji vytvořit u vás doma. Nikomu ji domů nenoste. Ve chvíli, kdy dojde k něčemu podobnému, už je pozdě; je to takový ekvivalent toho, když přijdete k doktorovi pět let potom, co jste si nahmatali bulku. Znamená to, že jste ignorovali problém a nechali ho bujet pod povrchem tak dlouho, dokud vás nepřerostl, dokud se vám nevymknul z rukou, dokud už nad ním nemůžete mít kontrolu. Vím, o čem mluvím, nějakou dobu jsem v "sociálně vyloučené oblasti", jak se tomu dnes krásně říká, žil. Slušných lidí je v ní vždy alespoň desetkrát více než šmejdů, pokud si nenecháte nic líbit, nic nebude eskalovat.

 

Uff. Dosti bylo moralizování, příště vám řeknu něco o tom, co to znamená pax romana. 

 

Autor: Aleš Procházka | úterý 9.7.2013 9:27 | karma článku: 16,69 | přečteno: 982x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik