Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omyl Václava Klause o prezidentské volbě roku 2008 dnes na ČT24

Sleduji závěrečný rozhovor Václava Klause v televizi a také jeho vyjádření, že volba prezidenta v roce 2008 byla tajná aby politici, kteří byli proti jeho zvolení byli pod kontrolou svých politických stran. Emotivně říká, že to bylo účelové a nesprávné a že to již jednou musí jasně říci. Václav Klaus nikdy právníky moc nectil. Ale v této věci se mýlí a to přímo kardinálně. Byl jsem v té době ředitelem kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a byl mě dán úkol, abych požádal přední ústavní právníky, aby revidovali proceduru volby podle zákona o jednacím řádu sněmovny, zejména její formu, tedy volbu veřejnou či tajnou.

Svolal jsem proto takové kolokvium, na které se mj. dostavili přední experti, například šéf parlamentní legislativy pan JUDr. Kymlička,který zpracoval samostatné stanovisko, které se s ostatními názory odborníků shodovalo, dále jsme oslovili pány Prof.Dr. Jana Filipa, Prof. Dr. Gerlocha, Prof. Dr. V. Pavlíčka, Doc. Dr. Mikuleho, Prof.Dr. Klímu, JUDr. Bělinovou, Doc. Dr. J. Kyselu, JUDr. Syllovou a podle těchto opakovaných konzultací jsem sestavil procedurální postup, který mě tito odborníci osvědčili jako správný a ten jsem předsedovi sněmovny předal jako podklad pro řízení schůze.

Dodnes mám mnohostránkovou dokumentaci se záznamy s těchto jednání.

Jaké byly závěry:

  • Je-li na schůzi obou komor navrženo usnesení, musí být pro jeho platnost toto přijato v každé komoře samostatně a v obou stejně. Pokud jde o formu hlasování (volbu prezidenta) tedy veřejnou či tajnou platí,  dle § 75 odst. 1 Jednacího řádu, že pokud není výslovně stanoveno zákonem, a pokud toto zákon neuvádí, oním shodným usnesením obou komor parlamentu, že se volí tajně, musí se automaticky a bez dalšího volit veřejně.
  • Jde totiž o schůzi k volbě prezidenta a jiná forma volby než tajná nebo veřejná neexistuje.
  • Proto bylo předsedovi sněmovny doporučeno, aby jako první procedurální návrh k volbě prezidenta navrhl tajné hlasování a pokud nebude v obou komorách schváleno, tak provedl volbu hlasováním veřejným.
  • Tento postup vylučuje vznik patové situace.

Samotný rozbor měl 7 stran a byl sepsán již 30. ledna 2008. Je ke cti tehdejšího předsedy Miloslava Vlčka, že přes ohromný tlak zejména politiků ODS a KDU-ČSL tuto zákonnou proceduru dodržel bez ohledu na to, komu vyhovuje nebo nikoliv. Celá dokumentace má několik desítek stran a mám ji ve svém archivu.

Proto zásadně odmítám argumentaci Václava Klause o účelovosti takového postupu. Myslím, že je to od něj příznačná reakce – autoritativní názor který ovšem nemá právní opodstatnění. Ostatně pokud by toto komukoliv stálo za studium, dám svůj rozsáhlý dokumentační archiv k dispozici.

Teprve poté, co poslanec Evžen Snítilý jasně prohlásil, že bude Václava Klause volit i ve volbě veřejné, tak ustal i tlak volební koalice. Tím byl získán onen jeden nutný hlas pro zvolení Václava Klause.

Ostaně pan Andrej Surňak krátce před třetím kolem volby seděl v mé kanceláři, já jsem mu vyložil tuto proceduru jako neměnnou, ale sdělil jsem mu i to, co jsme již v tu dobu věděli, že pan Václav Klaus bude i ve veřejné volbě zvolen, se ještě týž den večer okolo 23 hodiny s panem prezidentem sešel a toto „tajemství“ mu sdělil. O tom psal i tehdejší tisk.

Takže prosím, pane prezidente, máte moji úctu, nesdílím mnohé postupy vůči Vám, ač s mnohým nesouhlasím, tak to v životě chodí. Měl jsem vždy respekt v Vašemu mandátu, ale v tomto svém tvrzení nemáte pravdu.

Autor: Ivan Přikryl | středa 6.3.2013 22:25 | karma článku: 11,92 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Atentátník přiznal u soudu vinu. Ficův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:30

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Soud řeší obchody s počítači, obžalovaní údajně obrali stát o 180 milionů

26. ledna 2016  15:03,  aktualizováno  18.5 13:05

Ostravský krajský soud se začal zabývat obřími karuselovými obchody s výpočetní technikou. Pět...

GLOSA: TOP 09 jako KDS neboli ocásek ODS. Taky se v ní zřejmě tiše rozplyne

18. května 2024

Premium Jako by po volbách někdo TOP 09 polil mrtvou vodou. Místo aby s tím něco dělala, v poslední době...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik