Non activity talking only - aneb v bytové politice klid a nic....

Non activity talking only - tak mnozí pejorativně nazývají metodu žertovně složenou z písmen významného mezinárodního obranného seskupení. „Žádné aktivity, jenom řeči". Toto rčení se hodí na sliby a dosavadní skutečnosti současné koaliční vlády v oblasti bydlení.

Uplynuly více než dva roky vlády koalice. V oblasti bytové politiky však doposud nepřinesla vláda nic výjimečného, naopak, jistou bezradností v této oblasti jen přispěla k narušení bytového trhu kde zmohutněly ceny nových bytů a zvýšilo se riziko hypotéčních bank, které ochotně a možná neopatrně na tyto nereálné ceny reagovaly ochotou půjčit téměř komukoliv. Laboratorní příklad startu závažnějších ekonomických poruch. Může skončit jen kolapsem, pokud vláda nezačne jednat.

A přitom právě deformací cen na trhu bydlení došlo k vybočení z předpokládané výše deregulace nájemného, lépe řečeno práva jednostranného zvýšení nájemného na základě algoritmu odvozeného od ceny nemovitostí. Vrací se snad období devadesátých let, kdy vládou s většinou ODS jakékoliv koncepce byly považovány za přežitek plánovacích metod předchozího režimu nebo je to tím, že ani jedna z koaličních stran nemá ve svých řadách politika se specializací na problémy bydlení ?

Ať je tomu tak či onak, absence komplexnosti nástrojů bytového trhu se začíná projevovat. Co tedy lze dosavadní bytové politice vyčítat ?

Myslím, že problémy v bytové politice mohou být závažnější, než tolik diskutované zdravotnické poplatky. Zdraví i střechu nad hlavou potřebujeme k životu, to je jisté. Měli bychom hledat ihned odpověď na řadu otázek: Je současný stav na trhu s nemovitostmi a byty předzvěstí vážnější kolize ? Způsobí absolutní absence sociálního bydlení a sociální role obcí bytovou krizi ? Proč je předmětem pozornosti politiků nárůst výše nájemného a nevšímají si nekonečného „plíživého" ale spolehlivého zvyšování cen energií, plynu, nákladů na teplo ? Lze tyto ceny regulovat, aby celkové náklady na bydlení a služby s ním spojené neutekly do nežádoucí výše ? Proč zcela selhává systém sociální záchranné sítě a příspěvku na bydlení ? Proč vláda otálí s masovou podporou zateplování, čímž ušetří až 45% tepelné energie a zlepší výrazně životní prostředí v bytech ale i na ulici ?

V roce 2005 byla vládou schválena koncepce bytové politiky, která dodnes nebyla ani zrušena, ani korigována. Ta vycházela se zásad, že musí existovat úplné spektrum tržně konformních nástrojů a dostatečná sociální doktrína, která účinně pomůže lidem, které se dočasně či trvale octnou v potížích při hledání důstojného bydlení. K hypotékám a stavebnímu spoření jsme přidávali vizi, že zavedeme kategorii sociálního bydlení postaveného na skutečných ekonomických nákladech na bydlení, bez zisku a tuto roli svěříme obcím (formou bytových asociací) nebo družstvům (ale zcela novým, neziskovým, se sociálním zaměřením). Chtěli jsme posílit nástroje Státního fondu rozvoje bydlení a svěřit mu nové programy, zejména s využitím evropských zdrojů. Tuto možnost otevřel již v roce 2004 tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek na konferenci ministrů EU v Praze. Ale šance zůstala nevyužita. Něco se realizovalo, ale mnohé bylo záhy novou vládou zrušeno a nic nového přijato nebylo.

Máme zcela konkrétní návrhy jak řešit zmírnění nárůstu jednostranně zvyšovaných nájmů, jak řešit změny nájemného po ukončení působnosti tohoto zákona, máme představy o sociální klausuli, existují v dílně ČSSD konkrétní návrhy na řešení. Jde o situaci natolik vážnou, že by mělo dojít ke shodě na jejich realizaci. Proto mě pobuřují opakující se výroky koaličních politiků tu o podpoře zateplení, tu o revizi nájemného. Je třeba opustit řeči o tom, jak to má být a začít realizaci nástrojů .

Nyní, jak doufám, je poslední šance k nápravě. Na ministerstvo nastoupil Cyril Svoboda, zkušený politik, které mimo nesporné interdisciplinarity - zahraniční politiky, vnitřních či legislativních věci se velice dobře orientuje i v bytové politice. Jen jestli mu to převaha pragmatiků ve vládě dovolí, aby v té či oné podobě potřebné kroky k naplnění koncepce realizoval. Moc tomu nevěřím, protože koncepce se zrodila v minulé vládě. Ale držím mu palce, v zájmu většiny občanů. Čekat na novou vládu po volbách by se nám nemuselo vyplatit, čas není náš přítel. Alespoň v oblasti bydlení.

JUDr.Ivan Přikryl

specialista ČSSD na oblast

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Přikryl | pátek 30.1.2009 15:24 | karma článku: 7,79 | přečteno: 819x