Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TR

Tomáš Ryška

30. 1. 2009 19:10
Může mít regulovanou smlouvu kdokoli, ptám se?

Regulace nájemného rozděluje občany na dvě kasty: jedna z nich má nájemní smlouvu na byt, druhá ji nemá.

Ten, kdo nájemní smlouvu má je majitelem této smlouvy a to je majetek jako každý jiný. Může bydlet za celkem nízkou částku a má jistotu, že o bydlení nepřijde. Nebo může byt někomu načerno pronajmout a pak má absolutně bezpracný zisk.

Ten, kdo nájemní smlouvu nemá, je těmi, kdo ji mají, v podstatě ožebračován - musí platit nájemné, které je zvýšené absencí nabídky, nebo musí sám investovat do svého bydlení. Přitom přispívá na ty, kdo bydlí smluvně, levně, protože kompletní cenová hladina je deformována jejich bohatstvím a navíc některé nájmy jsopu dotovány z veřejných (tedy i jeho) peněz.

Pokud by zákony měly být spravedlivé, garantoval by stát cenu jen tam, kde příslušný statek (regulované bydlení) může nabídnout každému zájemci. To se neděje - vzniká tedy nespravedlnost, a v daném případě se jedná o nespravedlnost obrovského rozsahu.

0 0
možnosti
SZO

standa z Ostravy

31. 1. 2009 13:15
Re: Může mít regulovanou smlouvu kdokoli, ptám se?

S jednou věcí ale nesouhlasím s vámi. Nikdy nezaručí vyrovnání nájmu, pozastavení jejich růstu.  Pokud má soused menší nájem a pak během deregulace dostane přibližně stejný jako máte vy, tak to nezajistí umírnění růstu nájmu do budoucna. To vyznělo z vašeho komentáře. Růst cen nájmů se bude pořád šroubovat směrem nahoru. To je to největší riziko. Takové riziko se už nebude moci zpětně vyřešit. Je třeba podikat kroky na eliminici takové katastrofy. Je třeba jedna teď. Ne až potom. Autor upozornňuje na důležitost bydlení a jako kontrast je zde nečinnost vlády. Co s tím budou dělat?

0 0
možnosti
TT

tolan

30. 1. 2009 17:30
Expert,který pohnojil především bytové družstevnictví

Na co sáhnul, všechno rozvrtal a výsledky žalostné. Kde bere tu drzost se vůbec ukazovat.Rv

0 0
možnosti
SZO

standa z Ostravy

30. 1. 2009 18:20
Re: A co současnost?

Autor se zajímá o současné nečinnosti. Vážně kdo na nic nesáhne, ten nic nezkazí. Dnešní vláda pouze hledá zisky pro podnikatele. Snad si tím vylepší své ztracené renomé. V návrhu obč.zák. o nájmu byly takové paskvily, že nemhlo býti bráno za skutečné to oznámení o práci na tomto souboru zákonů po dobu osmi let. Ta část o nájmu byla snad napsána za jeden den a snad i na zakázku. Například mít pouze jeden měsíc na odvolání se proti výpovědi. Nesrozumitelné zákony. Nájemník měl možnost dostat při ujmě, jako satisfakci maximálně slevou na nájmu. Když je výpovězen sleva je k ničemu. Když se stane havárka z provinění pronajímatele a byt je neobyvatelný, opět sleva a bydlet nemá kde. Jen sleva na nájmu. Někteří pronajímatelé umí rozumě vyjednávat s nájemníky a někteří mají naopak k lidskosti hodně daleko. To platí i o nájemnících. Nelze vymyslet zákony k docílení naprosté spravedlnosti. Ale určitě je zapotřebí vytvořit určité mantinely pomocí pružných opatření.

0 0
možnosti
K

krosita

30. 1. 2009 15:57
mlčte

jste hlavně odborník na co největší regulaci a i vaší vinou je bytová politika v tak žalostném stavu

0 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik