Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČT 24 o sociálním bydlení. Skutečný zájem nebo jen štěk?

     V souvislosti s kauzou v tzv. ostravském ghettu byla v pořadech ČT24 věnována pozornost sociálnímu bydlení. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová absenci tohoto segmentu bydlení vcelku správně a jasně pojmenovala. Přesto jsem však reportáž sledoval s trpkým povzdechnutím.

     Je příznačné, že média obecně dlouhou dobu existenci určitých problémů přecházejí mávnutím ruky ale až v extrémním okamžiku jakéhosi vzepření se romské populace úředníkům je problém začne zajímat. Vzpomínám, kolikrát jsme v posledních třech - čtyřech letech poukazovali na absenci sociálního bydlení v naší bytové politice a současně navrhovali konkrétní řešení. Bez žádného efektu. Konali jsme tiskové konference, avšak politici, exekutiva, všichni tyto problémy přehlíželi. Různými koncepcemi jsme zásobovali politiky, politické strany, ale bez výsledku. Předpokládám, že až se v Ostravě opraví odpady v předmětné lokalitě, problematika sociálního bydlení zase usne.

     Poprvé jsme upozorňovali na absenci sociálního bydlení již v devadesátých letech. Roli levného bydlení po dlouhá léta hrály nájemní byty s přísně regulovaným nájemným, což se postupně stalo neudržitelným, hrozily velké sankce, jednak to signalizoval Ústavní soud, jednak hrozilo odsouzení u Evropského soudu pro lidská práva. Takže jsem s týmem spolupracovníků navrhl zákon o jednostranném zvyšování nájemného (tehdy jako náměstek ministra pro místní rozvoj) a současně jsme v koncepci v roce 2004 začali hovořit o nutnosti neziskového a sociálního bydlení. Pak ale nastala vláda „podivné české pravice“, která trvá v podstatě dodnes a tak se již nic nerealizovalo. Proč „podivná pravice“?

     Myslím, že stát má preferovat situaci, kdy i občané s nižšími příjmy mají možnost zajistit si důstojné bydlení z podstatné části vlastním přičiněním. Pravicové vlády (nejen) v Evropě proto považovaly tuto oblast za významnou a velice se jí věnovali. Naše pravicová vláda problém přehlíží. Ale to je krátkozraké. Tak například ve Velké Británii.

     Při poslední recesi ekonomiky na konci osmdesátých let minulého století rostla potřeba sociálního bydlení také v Británii. Poklesem cen nemovitostí, v době konjunktury nadsazených, se zablokoval trh. Začala se projevovat „negativní hodnota nemovitostí“, tržní cena bytů byla nižší než výše hypotéky, za kterou byly byty zakoupeny. Obce rozsáhle privatizovaly své nájemní byty. Pro chudé se bytů nedostávalo, vznikalo bezdomovectví. Obnovit středověké chudobince si nikdo netroufal. Chudina – lidé bez vlastních příjmů, zde byla odjakživa. V konjunktuře se v Británii stavělo až 150.000 bytů ročně. V době krize se výstavba zastavila. Vláda hledala formy pro provoz bytů s ekonomickým (neziskovým) nájemným, kde je možné poskytnout rozumnou pomoc v hmotné nouzi. Nalézá ji v „bytových asociacích“ které fungují na neziskovém principu, s určitým prvkem samosprávy. Ty zakládá obec, ale mají právní subjektivitu, na výstavbu mohou vydávat nemovitostí zajištěné dluhopisy, existují další formy podpor, ale hospodaření asociací je kontrolováno, existuje i „bytový ombudsman“ pro pomoc a řešení sporů. Dnes existuje podle britských zdrojů 1,7 mil. takových bytů.

 

    U nás jsme vcelku zbytečně zprivatizovali neziskový sektor bytových družstev (na rozdíl od Německa, Norska, Švédska či Rakouska, kde hraje významnou roli jako sektor neziskový). Nevytvořili jsme podmínky pro jeho další rozvoj například novou právní úpravou sociálních bytových družstev či obecních bytových asociací podle zmíněného Britského vzoru. Ano, zesměšňovaná teorie „neviditelné ruky trhu“ je vskutku pravdivá, jen ta řešení, která přináší trh sám při nečinnosti státu, nejsou vždy pozitivní. Stát tedy zůstal v nečinnosti, ale potřeba bydlení pro lidi na okraji společnosti trvala, ba narůstala. A tak nepozorovaně podnikatelé nalezli další způsob, jak fruktifikovat mnohdy nepotřebný nemovitý majetek opuštěných hotelů v pohraničí, kam nikdo nejezdil, či ubytoven továren, které již zanikly. Nabídly ubytovny pro rodiny s co největším počtem členů domácnosti a současně jim pomohly zařídit příspěvek v hmotné nouzi počítaný na člena domácnosti. Nájemné dohodou stanovila na úrovní propočtu na jakou výši příspěvků má rodina nárok a je to. Dokonce to ani pronajímatelům nelze jednoznačně vyčítat, neporušují zákon, jen využívají nečinnost státu. A tak nájemné za pastoušku činí násobně víc, než je v místě obvyklé u kvalitních bytů.

     Při svých početných cestách za odborníky v bytové politice do zahraničí jsem se ujistil, že prakticky každý stát má určitý funkční systém pro tuto oblast. Do sociálního bydlení trh bez pravidel nepatří. Posílal jsem své návrhy například sociálním demokratům, ti ovšem žijí v tradiční alibistické opoziční představě, že jim vládnoucí většina stejně nic dobrého neschválí a tak se ani nepokouší problém řešit a když, tak jen dílčími neprovázanými střípky (viz iniciativa Ústeckého kraje).  No activity talking only. Zahraniční odborníci nás již před patnácti lety varovali, jak je vidět, tak marně. Ministerstvo pro místní rozvoj tuto potřebu nepopírá, avšak účetnická fiskální politika ji nedává žádný prostor. Takže nic.

     V čem systém, který navrhuji, spočívá?

Sociální bydlení je vskutku jen „dno“ sociálního systému, bydlení pro občany trvale nezaměstnané. Stát ho musí buď provozovat sám, nebo ho poskytovateli rozumně zaplatit. Musí stanovit různé technické a zdravotní požadavky na sociální byt, učit povinnost občanů, kteří v těchto bytech budou bydlet, například že jejich děti budou pravidelně docházet do školy, že budou dodržovat hygienická pravidla a zásady občanského soužití. A již jednou musí stát říci, že pokud tito občané nebudou tyto požadavky plnit, budou muset byty opustit a dostanou se pouze na noc na ubytovnu, kde mají jen postel, skříň a společná hygienická zařízení.

To, co schází stejně intenzivně je neziskový sektor, ve kterém se byty pronajímají v tzv. ekonomickém (nákladovém) nájemném. Zde mohou existovat vedle sebe modely dva – soukromý a veřejný.

Soukromý model, to jsou sociální bytová družstva nebo obecně prospěšná společenstva bytová. Ta mimochodem v našem teritoriu existovala od roku 1873 a dodnes mnohopočetně fungují v Rakousku! Na výstavbu jim stát příliš nepřispívá, ale zajišťuje jim dlouhodobé výhodné úvěry na výstavbu. Je to jistě levnější, než „tržní“ model současný.

Veřejný model jsou Bytové asociace, jejichž jediným zakladatelem je obec. Asociace však má právní subjektivitu a tak úvěr na výstavbu je závazkem asociace, nikoliv obce, čili nezvyšuje její zadlužování. V asociaci je mnoho samosprávných prvků a ekonomické nájemné. Jde o zmíněný britský model, informace o něm jsou dostupné.

Samozřejmě že existují i modely jiné. Holandské bytové korporace jsou jakýmsi hybridem modelu družstev a bytových asociací, francouzský model HLM je bydlení s příspěvkem na nájemné, v Itálii pak obce podmiňují developerům výstavbu lukrativních bytů určitým procentem bytů postavených v režii-nákladově, a funguje to.

Tato nemoc, zvaná nedostatek sociálních bytů, nemá rychlý a univerzální lék, ale je léčitelná. Pokud však zůstaneme jen u chvilkového zájmu veřejnoprávní televize s ignorací politiků pak je její vyléčení v nedohlednu.

JUDr. Ivan Přikryl, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení

Autor: Ivan Přikryl | neděle 5.8.2012 10:05 | karma článku: 31,15 | přečteno: 5083x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik